Champagnecocktails: Bruisende succesnummers
Met de decembermaand in aantocht is het goed eens te denken aan manieren om je gasten feestelijk te verwelkomen, bijvoorbeeld met champagnecocktails of andere bruisende alternatieven. Een cocktail hoeft niet heel ingewikkeld of kostbaar te zijn en het is een mooie kans om meteen aan het begin van de avond te scoren.
Tekst Ingmar Voerman
Zoals iedere cocktailfamilie heeft ook de champagnecocktail een geschiedenis. Zo ontstonden in de zeventiende eeuw in Londen de eerste ‘punch houses’ en ook de kolonialisten overzee in Azië wisten wel raad met punch. In deze punch werden bier en ale meestal vervangen door wijn, al dan niet bruisend. Inmiddels kennen we een aantal cocktailvarianten met champagne, zoals de klassieke champagnecocktail, de Kir Royale, the Old Cuban en de Negroni Sbagliato.
De klassieker
De klassieke champagnecocktail zag het daglicht in 1862, in het allereerste cocktailboek ooit: How to mix drinks van cocktailgrondlegger Jerry Thomas. Een decadente mix van een klein maatje V.S.O.P.-cognac en brut champagne, met een bruisend suikerklontje geweekt in Angostura bitters op de bodem van het glas. Nog steeds een van de meest luxueuze cocktails met champagne, complex van smaak, vol diepgang en frivool bruisend.
De Kir Royale
Een tweede champagnecocktail met wereldfaam is de Kir Royale, die ook anno 2019 nog veel geschonken wordt, en even geliefd als verguisd wordt (sommigen vinden het zonde van de champagne, anderen bestempelen het als een mierzoet oudewijvendrankje). Maar misschien heeft dit drankje letterlijk en figuurlijk een opfrisbeurt nodig. Voor een geslaagde Kir Royale schenk je 10-15 ml crème de cassis de Dijon (in een champagneflûte) en top je dit af met een drogere brut champagne met een hoog percentage chardonnay-druiven (of aftoppen met een extra brut champagne met weinig toegevoegde suikers). Zo balanceert de drogere champagne mooi met de zoetheid van de crème de cassis, waarvan de donkere fruitigheid subtiel doorschemert zonder té zoet te worden.
De Kir Royale is overigens de bruisende versie van de Kir, een mix van crème de cassis en droge witte wijn, in 1904 uitgevonden door een ober genaamd Faivre in het toenmalige Café George in Dijon, Frankrijk. Het stond destijds bekend als Cassis Blanc. De naam Kir staat voor Canon Félix Kir, die als burgermeester van Dijon het streekproduct crème de cassis fanatiek promootte in de mix met witte wijn. De Kir Royale volgde in de decennia daarop en kreeg ook een categorie-naam, Kir pétillant, wat staat voor de mix van crème de cassis en iedere willekeurige bruisende wijn, zoals crèmant, cava of prosecco.
The Old Cuban
De naam Royal of Royale is tegenwoordig een veelgebruikte toevoeging aan een reeds bestaande cocktail die vervolgens wordt afgetopt met champagne (of wordt geserveerd met een klein glaasje champagne ‘on the side’). Zo kom je regelmatig Royal Mojito’s of Margarita Royale-cocktails tegen. Interessanter werd het toen levende cocktaillegende Audry Saunders van de Pegu Club in New York in de eerste van deze eeuw een kruising tussen rumcocktails daiquiri en mojito bedacht met champagne. Een moderne klassieker was geboren, the Old Cuban.
Een Italiaanse vergissing
Omdat er geen verhaal over cocktails mogelijk is zonder Italianen, reizen we af naar het jaar 1972, naar Bar Basso in Milaan. Hier verwisselde bartender Mirko Stocchetto per ongeluk de gin in het klassieke negroni-recept voor mousserende wijn. Deze vergissing leidde echter tot een nieuwe, wereldwijde klassieker: Negroni Sbagliato, wat letterlijk vertaald ‘negroni vergissing’ betekent. Je maakt hem heel simpel door één deel Campari, één deel rode vermouth en één deel prosecco in een glas gevuld met ijs te schenken.
En als we dan toch in Italië zijn, laten we dan ook even stilstaan bij nog zo’n mousserende klassieker: de Bellini. In 1945 uitgevonden in Harry’s Bar in Venetië, destijds een wereldberoemde bar. Deze al even wereldberoemde cocktail is slechts opgebouwd uit verse puree van rijpe perzik en prosecco. Uiteraard kun je valsspelen door een kwalitatieve, kant-en-klare puree en/of perziklikeur te gebruiken.
Concluderend kun je zeggen dat champagnecocktails van alle tijden zijn, maar dat je cocktails ook prima kunt maken met andere witte, droge mousserende wijnen. Tot slot wil ik graag nog mijn persoonlijke favoriet benoemen: de French 75. Nog zo’n cocktail die al een tijdje meegaat. Ontstaan ergens begin 20e eeuw, vernoemd naar een geweer van het Franse leger in WOI. Een eenvoudige, frisse champagnecocktail met gin, citroensap en champagne (of een andere mousserende wijn dus). Succes gegarandeerd.
The Champagne Cocktail
- 30 ml Remy Martin V.S.O.P.-cognac
- top met brut champagne
- 1 (bruin) suikerklontje
- 3 scheutjes Angostura bitters
- Plaats een klontje bruine suiker onderin een gekoelde champagneflûte. Voeg hier 3 scheutjes Angostura bitters aan toe. Schenk hierop de cognac. Top met champagne. Garneer met een ‘twist’ van een citroenschil.
French 75
- 30 ml Plymouth gin
- 15 ml versgeperst citroensap
- 5-10 ml suikersiroop (2:1)
- top met brut champagne
- Shake de gin, het citroensap en de suikersiroop in een shaker gevuld met ijs. Schenk uit en zeef in een gekoelde champagneflûte. Top met champagne. Garneer met een cocktailkers op de bodem van het glas.
The Old Cuban
- 45 ml Bacardi 8 rum
- 20 ml versgeperst citroensap
- 15 ml suikersiroop (2:1)
- 6 blaadjes verse munt
- 2 scheutjes Angostura bitters
- top met brut champagne
- Kneus de muntblaadjes op de bodem van een shaker. Schenk hierbij de rum, citroensap, suikersiroop en bitters. Vul de shaker met ijs en shake hard. Schenk uit in een gekoeld coupe-glas, top met champagne en garneer met een takje munt.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen