De Reusch en Gulpener: hart voor MVO

Tags: bier

De Reusch en Gulpener: hart voor MVO

De Reusch, een prachtig horecaconcept in het Limburgse Schimmert, is klaar voor opening. Onlangs tekende het ondernemersteam achter dit concept, de familie Köppen, een overeenkomst met de Gulpener Bierbrouwerij. De MVO-wortels van de Reusch liggen namelijk in Gulpen.


De Reusch en Gulpener
Proosten op de samenwerking met Gulpener. Foto: Marcel van Hoorn.

De Reusch is een horecaconcept in een voormalige watertoren. Een duurzame brouwerij op grote hoogte is slechts een van de unieke aspecten. Het is een MVO concept, waarvan de oorsprong in Gulpen ligt. Er is een link tussen De Reusch en Gulpener. Voordat Anne-Marie Köppen-Peerboom en André Köppen in 2005 startten met de exploitatie van het Gulpener Bierhuys, kregen zij namelijk van toenmalig Gulpener vertegenwoordiger Pierre Eyssen en John Halmans een video mee naar huis over de Gulpener Bierbrouwerij. In deze film van een kwartier, waarin niet eens werd gesproken, werden ze bijzonder geraakt door de prachtige beelden van het brouwgerst, hop, een lieveheersbeestje én Limburgse blaasmuziek. Dat maakte iets los.


110321, Schimmert: Beerbroewerie De Reusch. Foto: Marcel van Hoorn.
Lydia, Tygo, André en Anne-Marie toosten op grote hoogte. Foto: Marcel van Hoorn.

Verbinding met omgeving

Met het organiseren van de eerste hopoogstfeesten in dat jaar werd dit gevoel en het in verbinding staan met je omgeving alsmaar sterker. Ze hadden het toen misschien nog niet helemaal in de gaten, maar ze stonden aan de wieg van de MVO-ontwikkelingen van de Gulpener Bierbouwerij. Ecologie en economie gingen hand in hand.

Tijdens de presentatie van het Rowwen Hèze bier op Bilderberg Kasteel Vaalsbroek leerde de Köppens Gulpener directeur Paul Rutten kennen, maar ook diverse brouwgersttelers en de familie Wouters, die hop teelt in Hopdorp Reijmerstok. Nu staat Reijmerstok, waar voor Gulpener hop wordt verbouwd, ook bekend als het dorp van Brut172 met kok Hans van Wolde en buurman Piet Olislagers.

“De 11 jaar exploitatie in het Gulpener Bierhuys vlogen voorbij met mooie herinneringen aan het schrijven van het Gulpener Hopmarslied, de 3-daagse Stibon Bieropleidingen, het ontwikkelen met Derek Walsh van het AnDer 1.0 Beer Taste Glass, Floriade 2012 met Gulpener, Gulpener 2.0, De Vastelaovesvierder van ‘t joar, het plan voor het Gulpener BrouwLokaal en ga zo maar door”, zegt André Köppen.


Beerbrouwerie De Reusch

Een nieuwe droom

Het echtpaar Köppen stopte in 2016, na 11 jaar, met de exploitatie van het Gulpener Bierhuys. Ondertussen was een (inter)nationaal netwerk én een goede band met de brouwerij opgebouwd. Tijdens de rondleidingen en presentaties over duurzaamheid aan zo’n 120.000 bezoekers was een nieuwe droom ontstaan: een eigen authentiek en duurzaam horeca concept realiseren met de eigen familie. Een brouwerij was een must, echter niet alleen om mooie bieren maar ook een eigen frisdrank te gaan brouwen. En … uitsluitend met Limburgse ingrediënten zodat economie en ecologie hand in hand kunnen gaan.

Na de eerste ontmoeting met Nico Eurelings, overigens ook in het Gulpener Bierhuys, wordt alles nu werkelijkheid. Een samenwerking waar technologische, ecologische en sociale duurzaamheid op een fantastische manier bij elkaar komen: De Reusch is geboren.

En ze zijn nog lang niet klaar met het verwezenlijken van hun dromen: in de toekomst gaan kinderen onder de naam Foodkids groente en fruit oogsten en komen zij hun eigen frisdrank brouwen in De Reusch. Dit worden educatieve programma’s voor basisscholen!

Lokaal bier

“Over lokale brouwerijen wordt makkelijk gedacht en we noemen het snel Nederlands of Limburgs bier. Echter de grondstoffen zoals brouwgerst en hop komen meestal uit een anonieme wereldmarkt en bier wordt dan alleen nog in Limburg geassembleerd. Wat is daar Limburgs aan?”, vraagt Köppen zich harop af. “Als je druiven in Piemonte (Italië) inkoopt en we gaan er in Limburg wijn van maken dan zeggen we toch ook niet dat we Limburgse wijn hebben? In de wijnwereld wordt dit compleet afgeschoten en als greenwashing betiteld.”


De Reusch van Schimmert

Bier van De Reusch en Gulpener

Zoveel anders is dit bij Gulpener waar ca. 30 boeren onder de naam Coöperatie Triligran 400 ha. zomer- en wintergerst telen en waar Roger Wouters in Hopdorp Reijmerstok 4 ha. diverse hoprassen teelt. Eens per jaar is de Gulpener Hopoogst, meestal het 2e weekend van september, en dan gaan de medewerkers van de brouwerij, Gulpener Vrunden en horecarelaties de hop oogsten. Dit is uitgeroeid tot een waar festival waar jaarlijks zo’n 4.000 mensen uit alle windstreken op afkomen.

“Voor microbrouwerij Beerbroewerie De Reusch de reden om naast ons eigen biermerk een ruim portfolio aan Gulpener bieren op ‘t vat te schenken op de verdiepingen van het restaurant, het proeflokaal en het Euregionaal uitzichtpunt”, zegt Köppen.

“Onze eigen bieren en FRISCH brouwen we natuurlijk ook met puur Limburgse ingrediënten waaronder het nieuwe gewas Tritordeum, geteeld door Wynand Vogels uit Schinnen. Onze dochter Lydia Köppen, inmiddels 20 jaar, heeft al vanaf haar 7e meegeholpen in het Gulpener Bierhuys. Het mvo-zaadje is hier geplant en is inmiddels ook overgedragen aan vriend Tygo Vranken. Wij hebben goede hoop dat ook zij het mvo-zaadje weer planten voor een volgende generatie.”

Samenwerking

“Wij hopen dat in mei onze eerste gasten in het educatie belevingscentrum voor streekproducten kennis kunnen maken met de lekkere en duurzame bieren van o.a Gulpener!” Deze samenwerking onder de noemer “eten en drinken van zover je kunt kijken” is bekrachtigd door Jan-Paul Rutten met een glas FRISCH en een mooi glas Gulpener Chateau Neubourg in het bijzijn van Tom Bosman, Nico Eurelings, Lydia Köppen, Tygo Vranken en André en Anne-Marie Köppen.

www.dereusch.nl

Artikel delen