Roséprosecco is pas een jaar op de markt, waarom duurde dat zo lang?

Roséprosecco is pas een jaar op de markt, waarom duurde dat zo lang?

Prosecco is voor Noord-Italië wat champagne is voor Frankrijk en cava voor Spanje: ’s lands beroemdste bubbel. Maar waar roséchampagne en rosécava al tijden bestaan, is roséprosecco er pas sinds 1 januari vorig jaar. Maar: “Rosé is populairder dan ooit en Italië speelt daar op in.”

Tekst: Sharon van Lokhorst | flavorflav.com

Wat is Roséprosecco?

Roséprosecco is een vrolijkmakend aperitief en ook aan tafel doet dit drankje het goed. Henrico van Lammeren, CEO bij wijnimporteur Vinites en gespecialiseerd in Italiaanse wijnen, somt op: “Bij salades, gerechten met witvlees, barbecuegerechten, een witvis of een rode mul ...” Hij adviseert: “Schenk ‘m lekker koel, in een wijnglas of een coupe. De coupe is heel populair en de roze kleur van de roséprosecco zal hierin schitteren. Ga niet voor een flûte; alle geuren en alle mousse schieten je neusgaten in. Zonde!” Die roze kleur komt trouwens van de druif pinot noir, waarvan tien tot vijftien procent moet worden gebruikt in de roséprosecco.

Frizzante en spumante

Wat is prosecco nu precies en waarom liet een roze variant zo lang op zich wachten? Prosecco wordt (bijna altijd) gemaakt via de méthode Charmat. De tweede vergisting gebeurt in een roestvrijstalen tank, met als resultaat: een mooie schuimige mousse. Prosecco kan frizzante of spumante zijn. Frizzante, de meest voorkomende variant, heeft een licht bubbeltje, het gevolg van een relatief korte tweede vergisting. De wijn is vaak wat aan de zoete kant, omdat nog niet alle suikers uit de druiven zijn vergist. Spumante moet minimaal drie bar druk hebben. Ze zijn gemakkelijk te onderscheiden: spumantes hebben een traditionele champagnekurk, frizzantes een kurk met een touwtje eromheen (spago), een schroefdop of soms een kroonkurk.

Beschermde herkomstbenaming

Net zoals champagne alleen zo mag heten als het uit de Champagne komt, heeft prosecco ook een beschermde herkomstbenaming (DOC). Het mag worden geproduceerd in vijf provincies van Veneto en in vier provincies van Friuli. Omdat prosecco van de gelijknamige druif is gemaakt, en dus ook op veel andere plekken opdook, gaat die druif sinds 2009 als ‘glera’ door het leven. Een slimme zet om de wildgroei van prosecco tegen te gaan. De naam prosecco mag dus alleen worden gebruikt voor wijn uit het aangewezen gebied. Van Lammeren: “Door de bescherming van het product prosecco en de gleradruif, die nu eenmaal witte wijn produceert, was het lange tijd onmogelijk om roséprosecco te produceren. Dat is nu losgelaten. Rosé is populairder dan ooit en Italië speelt daar op in.” Bewaarwijnen zijn het niet.

Op de hoogte blijven van alle trends in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Artikel delen