Steeds meer liefde voor lagers

Steeds meer liefde voor lagers

Eerst waren het de dubbels, de tripels en de gerstewijn die de monocultuur doorbraken, daarna kwamen de IPA’s, de porters en de stouts, eventueel houtgelagerd. Ook de sours brachten spanning. De ‘saaie oom’ pils leek steeds meer te verbleken. Of is het maar schijn?

Tekst: Gerard Molenaar

Voorspellingen

Voorspellingen doen, wie durft het aan? Vorig jaar zouden de sours doorbreken en een paar jaar geleden zou pils van craftbrouwers meer aandacht krijgen. Dat gebeurt ook wel, maar niet op de grote schaal die werd voorspeld.

Waardering voor lagers

lagers brouwerij noordt willem van Waesberghe en Peter Rouwen

Dat er weer meer waardering voor lagers is, werd afgelopen jaren duidelijk. Waar de nieuwe generaties zich aanvankelijk nog afzetten tegen alles wat zij ’Big Beer’ noemen, kwam er steeds meer besef dat het brouwen van een goed pilsener moeilijk is. Dat geldt voor ondergistende bieren (lagers) in het algemeen.

In tegenstelling tot bovengistende bieren, met al hun aroma’s, zijn lagers clean. Brouwfouten zijn niet te verhullen. En hoewel het marktaandeel is gezakt, is pils nog altijd het populairste biertype. Inmiddels zijn er steeds meer craftbrouwers die een pils maken en er een draai aan geven. Zoals Heinekendochter Oedipus of nano- en huurbrouwerij Bierverbond (Amsterdam), gespecialiseerd in lagers - van pils tot dortmunder en Vienna lager.

Experimenten

De Rotterdamse brouwerij Noordt trok met Beerwulf veel aandacht met het LagerLabproject. Belgische klassieke bovengistende biertypen werden ondergistend, dus als lager gebrouwen. Peter Rouwen kwam op dit idee.

lagers brouwerij noordt

Toen vorig jaar een vergaande samenwerking tussen zijn brouwerij Noordt en Heineken bekend werd gemaakt, bleek Rouwen in Heinekens Willem van Waesberghe een nieuwe lager-vriend gevonden te hebben. Ze gaan lagerbieren ontwikkelen. Na een jarenlang ‘verzoeting’ waren, eind jaren zeventig, de meeste Nederlandse pilseners op elkaar gaan lijken. Toch waren er destijds wel kleinere brouwers met een onderscheidend pils. En later kwam Gulpener met het veel bekroonde premiumpils Chateau Neubourg en Bavaria met het pilsmerk Swinckels’. Er is dus leven in de lagerbrouwerij.

Jammer dat mooie klassieke Duitse lagers als Helles en Dunkles hier niet worden gebrouwen. Maar wie wil, drinkt ze bij café Brecht en Taverno Willi Becher (Amsterdam) die oog hebben voor Duitse lagers óf tijdens de Duitse Bierdagen van In de Wildeman. Lagers krijgen weer meer liefde en horen in al hun verschijningsvormen op de bierkaart.

 

Artikel delen