Tess Posthumus over Best Bartender-competitie: ‘Win je, dan maak je snel carrière’

Tess Posthumus tijdens Best Bartender

Tess Posthumus over Best Bartender-competitie: ‘Win je, dan maak je snel carrière’

Ze won de jaarlijkse Entree-competitie Best Bartender in 2012, heeft twee cocktailbars in Amsterdam (Flying Dutchmen en Dutch Courage Cocktails), schreef cocktailboeken en is een veelgevraagd expert. Tess Posthumus is sinds vorig jaar voorzitter van Best Bartender, onderdeel van de jaarlijkse Entree Awards. De competitie vindt dit jaar plaats op 6 november in LuminAir, Amsterdam (hier kun je je nog inschrijven!). “Je leert enorm veel en je ontdekt waar je nog aan kunt werken.”

Tekst: Madelief de Weerd

Best Bartender 2023

Rooftopbar LuminAir in DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal wordt op 6 november omgetoverd tot een heus barwalhalla. Dan vindt hier namelijk Best Bartender plaats: een dag die in het teken staat van cocktails maken. Bartenders uit alle uithoeken van Nederland komen hier samen om te laten zien welke kennis en skills zij in huis hebben.

De winnaar wordt bekend tijdens de Entree Awards op 27 november en gaat naar huis met de titel van Best Bartender van Nederland. “Je carrière ontwikkelt zich daarna in sneltreinvaart”, vertelt Tess Posthumus die de titel in 2012 pakte. Ze kan er als geen ander over meepraten, want na de winst kreeg haar eigen carrière een grote boost. Ze kreeg meer aanvragen als freelance bartender, opende uiteindelijk twee eigen bars, begon een eigen lijn bartools en schreef drie boeken over cocktails. Sinds 2013 is ze een vast onderdeel van de jury, en sinds vorig jaar is ze hoofdjurylid van Best Bartender.

'Best Bartender wordt georganiseerd voor en door bartenders'

Posthumus vindt het de belangrijkste bartendingwedstrijd van Nederland. “Het is de enige niet-gesponsorde competitie. Alle andere wedstrijden worden georganiseerd door drankenmerken, waardoor er een marketingplan achter hangt”, legt Posthumus uit. “Best Bartender wordt georganiseerd voor en door bartenders. Deze wedstrijd richt zich niet alleen op het maken van een creatief drankje, maar ook op kennis, skills, snelheid en gastvrijheid. Een goede bartender heeft dit allemaal in huis.”

Lees verder onder de foto's en het kader

Best Bartender 2022_Ming Chao_15 Entree_Best Bartender 2022_3

CV Tess Posthumus

2009 - 2017 Bartender bij Door 74, Amsterdam
2012 Winnaar Best Bartender
2012 - heden Freelance hospitality professional voor consultancy, training en workshops
2015 - heden Mede-eigenaar Perfect Serve Barshow Amsterdam
2016 Auteur boek Cocktails met Tess
2016 - heden Mede-eigenaar Amsterdam Cocktail Week
2017 - heden Eigenaar Flying Dutchmen Cocktails, Amsterdam
2019 Auteur boek Cocktails
2020 - heden Eigenaar Dutch Courage Cocktails
2023 Auteur boek Cocktailbijbel

Netwerken en leren

Tijdens de competitiedag worden bartenders op al deze vaardigheden getest. Voor bartenders is het ook een leerzame dag. Je ziet meteen waar je nog aan kunt werken. Val je af tijdens een van de rondes? Dan kun je daarna de rest aanmoedigen. “Het is een superleuke dag waar je kunt leren van andermans technieken. Het is ook een perfect netwerkmoment om andere bartenders en de jury te leren kennen. Ik kijk namelijk echt naar wie opvalt en wie ik in de gaten moet houden. Als ik dan een bartender nodig heb voor een event dan denk ik: Oh ja laat ik die eens benaderen, want hij of zij is leuk.”

Los van het netwerken en nieuwe dingen leren, maak je ook kans op de titel Best Bartender die een grote impact heeft op je carrière. Posthumus kreeg na de winst het hele jaar door boekingen binnen als freelance bartender. “Het geeft je direct werk. Daarnaast krijgt de top drie een gratis ticket (t.w.v. 195 euro) voor de Entree Awards. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens deze avond op 27 november, gaat naar huis met de titel, krijgt een column bij Entree en ontvangt natuurlijk veel media-aandacht.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Best Bartender 2022_Ming Chao_18

Niveau Bartenders

De wedstrijd is belangrijk voor de scene, vindt Posthumus. De coronatijd ging de bartendingwereld niet in de koude kleren zitten. Horecazaken moesten twee jaar dicht, waardoor bartenders zichzelf niet verder konden ontwikkelen. Posthumus: “De meesten zijn nog junior: niet alleen als bartender, maar ook in de horeca zelf. Cocktails maken is nieuw voor hen, maar rondrennen met volle dienbladen ook. Dit zie je terug in het niveau van nu. Daarom is het belangrijk dat bartenders meedoen aan deze competitie. Je leert enorm veel en je ontdekt waar je nog aan kunt werken.”

Artikel delen