Vijf vragen aan Joris Houtman van café Brecht in Amsterdam

Joris Houtman Brecht
Tags: bier

Vijf vragen aan Joris Houtman van café Brecht in Amsterdam

Op de Weteringschans in Amsterdam huist huiskamercafé Brecht, een café in Berlijnse stijl. Het levendige café, waar regelmatig concerten en toneelstukken georganiseerd worden, is vernoemd naar Eugen Berthold Friedrich Brecht, een Duitse schrijver, dichter en toneelregisseur. Wat kan je verwachten van dit café? Wij stelden eigenaar Joris Houtman vijf vragen.

Waarom maak je met Brecht een keuze voor Duitse bieren?

“In 2005 heb ik een tijdje in Berlijn gewoond en daar kwam ik allemaal onbekende Duitse bieren tegen. Vijf jaar later ben ik samen met mijn moeder en vriendin het op Berlijn geïnspireerde woonkamercafé Brecht begonnen. Het leek mij logisch hier dezelfde bieren te schenken die ik in Berlijn dronk. Het is een beetje uit de hand gelopen. We schenken veel meer soorten dan ik destijds in Berlijn vond.”

De waardering voor klassieke Duitse bieren lijkt te groeien, speelt dat Brecht in de kaart?

“In de eerste jaren hadden we niet eens echt door dat we met iets redelijk unieks bezig waren. Maar de laatste jaren merken we dat mensen ook echt voor de Duitse bieren komen. 95% van wat Duitse brouwers maken is een variant op lager en het lijkt dat mensen na alle ingewikkelde IPA’s soms weer terugkeren naar een simpel goed gebrouwen lager. De interesse is zo sterk dat ik vorig jaar met Jelle Hultink een groothandel in Duits bier ben begonnen.”

Hoe typeer je de gasten en de sfeer van Brecht?

“De gasten zijn met de opkomst van Duits bier een beetje mee veranderd. In de beginjaren waren wij een van de hipstercafés van de stad en nog steeds trekken wij een trendy, licht alternatief publiek. Het bijzondere aan Brecht is denk ik dat wij eigenlijk helemaal geen biercafé zijn. We serveren een heel breed assortiment bijzondere bieren, maar er zijn genoeg mensen die bij ons juist komen voor de thee of cocktails.”

Café Brecht

Wat zijn de hoogtepunten van de bierkaart?

“Het leuke is dat we op dit moment geen vaste bieren op de tap hebben. In Duitsland kopen we met onze groothandel Ursto fusten bij verschillende brouwerijen. Zo hadden we onlangs een paar fusten Mönchsambacher lager. Een geweldig ongefilterd lager van een heel kleine brouwerij nabij Bamberg. Daarnaast hebben we zo’n twintig verschillende flessen, maar dat rouleert ook heel snel.”

Waarom moet iedere bierliefhebber een keer naar Brecht?

“Er is iets geks aan Duits bier. Iedere brouwerij zuidelijk van de lijn tussen Frankfurt en Hof brouwt ongeveer dezelfde bieren die allemaal een variatie op lager zijn. Maar de subtiele verschillen die voortkomen uit de ingrediënten en locaties maken de bieren spannend. Het heeft te maken met de cultuur waarin de brouwer is opgeleid, maar ook met de ingrediënten en vooral het brouwwater. In wijntermen: ‘terroir’. Een heel kleine selectie van deze bieren kan je iedere week in wisselende samenstelling proeven in ons café.”

Artikel delen