Zo tilt amberbier een gerecht naar een hoger niveau

Tags: bier

Zo tilt amberbier een gerecht naar een hoger niveau

Amberbieren zijn werkpaarden: ze weten van aanpakken. Zodra er gegrild, gebakken, geroosterd of gefrituurd wordt, tilt een amberbier het gerecht naar een hoger niveau.

Tekst: Puck Kerkhoven
Foto’s: o.a. Palm Belgian Craft Brewers

Geen overdreven aandachtvragers

Amberbieren (Spécial Belge, door de Amerikanen Belgian Pale Ale genoemd) zijn heel dorstlessend, vrij laag in alcohol (5 tot 6,5%), bevatten subtiele hopbitters en fruitigheid of een beetje peper in de afdronk, karamel en hartige roostertonen die alles mooi in balans brengen. Daar bestel je makkelijk nog een tweede van. Waar pils nog weleens overpowering kan zijn vanwege zijn sterke bitters, zijn amberbieren geen overdreven aandachtvragers en smaken daarom prima bij een brede range aan
gerechten. Gaat er méér hop in het amberbier, dan schieten de waarderingen van bierliefhebbers weliswaar omhoog, maar de hopbitters maken het bier lastiger om culinair te combineren en minder goed doordrinkbaar.

'Het roosteren van de mout doet iets met de kleur geur én smaak'

Kleur, geur én smaak

De eeuwige discussie onder biertechneuten: amber, is dat niet gewoon een kleur? (Op de EBC* kleurschaal, tussen 26 en 35.) Jazeker, maar die kleur komt ergens vandaan: van de gebruikte mouten die eerst goudbruin geroosterd worden voordat ze de brouwketel in gaan. Dat doet niet alleen iets met de kleur, maar vooral ook veel met de geur en smaak. Het maakt nogal een verschil of je kauwt op een blanke graankorrel, of dat hij lekker knapperig goudbruin gebakken is.

In de keuken noemen we dit de Maillard- of bruiningsreactie: aanwezige suikers en vetten karamelliseren en geven de verleidelijke geur af van versgebakken brood. Je ervaart het ook bij gestoofde uien, gebraden vlees, gesmoorde tomaat (bijvoorbeeld in bolognesesaus en ossobucco), gegratineerde kaas en alle hartigs uit de frituur. Ziehier, de veelheid aan smaakbruggetjes die bij een amberbier al ingebrouwen zijn. Mits de brouwer ervoor kiest juist deze subtiele smaakelementen te respecteren en ze niet weg te drukken met een overdosis hop, zoetigheid of alcohol.

De vergelijking van amberbier met een werkpaard komt niet uit de lucht vallen. Palm, het eerste speciaalbier van hoge gisting dat wij in Nederland in de jaren zeventig-tachtig gingen drinken als alternatief voor het eeuwige pilsje, heeft in het logo een karakteristiek Belgisch brouwerijpaard. Dit Vlaams-Brabantse trekpaard heeft een imposant vossenbruin lijf met daarboven een schuimige kraag van witte manen; exact dezelfde kleurstelling als die van een amberbier.

NederlandseBieren
Op en Top (4,5%) en Veluwse Schavuyt (6,5%)

Nederlandse amberbieren

Tot ca. 6,5 % (alc.vol) niet te zwaar gehopt,
gedragen zich goed als begeleider naast het bord:

  • Skuumkoppe (6.0%), gebrouwen met Texelse
    gerst, van De Texelse Bierbrouwerij (Heineken), werd bekroond met een zilveren medaille bij de Dutch Beer Challenge (DBC) 2021.
  • Op en Top van Brouwerij De Molen (slechts 4,5% maar bomvol smaak), bronzen medaille DBC.
  • Het Amber Bier (5.6%) van Brouwerij VandeOirsprong, won ook brons bij de DBC.
  • Rumoerige Roodborst (5,8%), American amber (met citrus hop) van Bird Brewery.
  • De Vagebond (5,0%) van Maallust. Eleganter dan de naam doet vermoeden.
  • Veluwse Schavuyt (6,5%). Doordrinkbare amber ale van Bierbrouwerij De Vlijt.
  • Krab (5.2%), het huisbier van de Scheldebrouwerij.
  • Geboortebier (5,5%), van Brouwerij Stijl met een vleugje anijs.

Spéciale Belge

België is het geboorteland van dit rijk smakende biertype, dat van oorsprong bekend staat als Spéciale Belge, offcieel erkend als uniek Vlaams streekproduct. We noemden al de klassieke Palm: het eerste hooggistende speciaalbier dat ook in ons land met succes de strijd aanbond met de hegemonie van koning Pils. Palm is er tegenwoordig ook in 0.0-uitvoering. De zwaardere versie is de Palm Royale (7.5%). Tegen het eind van het jaar is ook de Dobbel Palm (5,7%) verkrijgbaar. Warm aanbevolen bij wildgebraad.

Die andere iconische Belgische amber ale is De Koninck (5,2%), hét Stadsbier van Antwerpen; beter bekend via haar roepnaam Bolleke (naar het bolle glas waarin het wordt geschonken). Speciale 1900 (5%) van Brouwerij Haacht is vernoemd naar de periode waarin deze bierstijl voor het eerst in België werd gebrouwen. Gilladeken (6%) van brouwerij De Glazen Toren tot slot is een relatieve nieuwkomer uit de buurt van Aalst en alleen in 75 cl flessen verkrijgbaar.

*EBC = European Brewery Convention

Artikel delen