Entree Awards 2023: Café-Restaurant Amsterdam wint categorie Best All Day Classic

Café-Restaurant Amsterdam Entree Awards

Entree Awards 2023: Café-Restaurant Amsterdam wint categorie Best All Day Classic

In de categorie Best All Day Classic is Café Restaurant Amsterdam in Amsterdam uitgeroepen tot winnaar. De horecagelegenheid is van Charles Hollenkamp en Milène Hoving, die de zaak in 1996 begonnen, en inmiddels ook van Ruud Wildbret en Laura Deelen. Deze categorie gaat om toegankelijke all day grand cafés met een ‘iconische’ statuur. De genomineerden openden voor 2000 en zijn open vanaf minimaal 10.00 uur. In dit artikel lees je het juryrapport.

Hoofdfoto: Pim Ras

De categorie Best All Day Classic wordt mogelijk gemaakt door: Satelliet. 

Juryteam: Maarten Wessels en Sanne Huisman

Over Café Restaurant Amsterdam in Amsterdam

De enorme zaak van Charles Hollenkamp en Milène Hoving, ook eigenaren van Dauphine en De Plantage in Amsterdam, is te vinden in het voormalige pomphuis bij het Westerpark en opende in 1996. Inspiratie kwam destijds van de ‘bouillons’ in Parijs. Het restaurant staat bekend om de goede keuken, de grote kaart en de 's avonds met linnen gedekte tafeltjes. 'Cram’ is een plek die er anno 2023 nog steeds toe doet en heel veel Amsterdammers trekt. Een unieke prestatie om op die plek ver buiten het centrum zo’n volume te draaien met goede kwaliteit én om nog altijd mee te tellen voor de Amsterdammer. 

Lees het juryrapport onder de foto's

Café Restaurant Amsterdam_Entree Awards_Best All Day Classic 2023_1 Café Restaurant Amsterdam_Entree Awards_Best All Day Classic 2023_2

Juryrapport

Food & beverage 

Café Restaurant Amsterdam (CRA) heeft de welbekende grote kaart. De gerechten zijn zowel ‘s avonds als overdag te bestellen, zo fijn! En dat maakt het volgens ons een échte all day zaak. Al sinds jaar en dag wordt hier grotendeels dezelfde kaart gevoerd en het mooie is: de kwaliteit is constant. De steak tartare is bijvoorbeeld al twintig jaar hetzelfde en twintig jaar goed. En precies dat is denken wij een van de redenen waarom gasten, waarvan heel veel locals, terug blijven komen: de verwachtingen worden altijd waargemaakt. De prijs-kwaliteitverhouding is top, volgens ons is het eigenlijk zelfs te goedkoop voor wat je krijgt. 

Sfeer & service 

CRA is een begrip in de wijk en eigenlijk in heel Amsterdam én daarbuiten. Het geroezemoes als de zaak vol zit, het getik van bestek, de koffiekopjes, wijnglazen - het ritme dat menig horecahart sneller laat kloppen. De service is goed op orde, je merkt dat medewerkers het leuk vinden om hier te werken. Sfeer en service on point!

Interieur 

De zee van witte lakens is al jaren hetzelfde en nog steeds prachtig. De historie van het pand, de pomp die onderdeel is geworden van het interieur, de vis aan de muur. Wie houdt daar niet van? Het interieur is volgens ons helemaal passend voor wat je hier wil hebben. Voor de waanzinnig grote en hoge ruimte is de akoestiek overigens goed op orde, iets waar veel grote horecazaken mee worstelen. De ondernemers van CRA hebben echt goed gekeken naar de akoestische mogelijkheden, zoals schuim onder de tafels voor demping van geluid. Leuk om te horen wat Charles zei: “Als het vol zit, helpt de bodymass van de mensen ook tegen de akoestiek.”

Ondernemerschap 

Lonley at the top, en dat wat ons betreft al jarenlang. Waanzinnig gaaf dat Milène Hoving en Charles Hollenkamp, die CRA in 1996 begonnen, nog altijd aan het roer staan en dat nu doen met twee nieuwere compagnons. De mogelijkheid om in te groeien als mede-eigenaar is fantastisch (Ruud Wildbret en Laura Deelen). Door dit jarenlange succes is er ook niet echt de noodzaak om plannen voor de toekomst te maken, behalve kwaliteit te behouden. Het team is een familie. Gasten die als baby kwamen, komen er nu nog steeds of zijn komen werken tijdens hun studie. Knap hoe CRA zo’n onderdeel van het leven van zoveel mensen is geworden. Groot respect voor deze ondernemers, door de wol geverfd, de effortless je ne sais quoi. Deze ondernemers maak je de pis niet lauw. Ze doen waar ze het allermeest van houden en dat voel en proef je aan alles. Een mooi voorbeeld voor vele andere iconen in de stad, zoals Hotel de Goudfazant en Rijsel.

Over de categorie Best All Day Classic 

Terwijl alle andere Entree Awards-categorieën bedoeld zijn voor nieuwkomers, kijken we in deze categorie juist naar horecabedrijven die al járenlang aan de top staan. Dit jaar: toegankelijke all day grand cafés (>150 zitplekken binnen) met een ‘iconische’ statuur. De genomineerden openden voor 2000 en zijn open vanaf minimaal 10.00 uur.

 

Logobalk-Satelliet

 

Artikel delen