Entree Awards 2023: Odille in Sint-Oedenrode wint categorie Best New Restaurant Design

Odille Entree Awards

Entree Awards 2023: Odille in Sint-Oedenrode wint categorie Best New Restaurant Design

In de categorie Best New Restaurant Design is Odille in Sint-Oedenrode uitgeroepen tot winnaar. Het restaurant is van Lotte Bloem en Casimir Evens. De jury was enthousiast over het zeer functionele design waarbij over ieder detail is nagedacht. "Als je er zit snap je pas dat het design het restaurant ís." In dit artikel lees je het juryrapport.

Hoofdfoto: Pim Ras

De categorie Best New Restaurant Design wordt mogelijk gemaakt door Walraven Sax.

Juryteam: Anne de Buck en Jeroen van Zwetselaar

Over Odille in Sint-Oedenrode

Gastvrouw Lotte Bloem en chef Casimir Evens, die eerder bij Vane in Eindhoven werkten, openden begin maart fine dining-restaurant Odille in het Brabantse Sint-Oedenrode. Koken gebeurt hier letterlijk midden in de zaak. Als gast krijg je bijna een theatershow voorgeschoteldEvens: “Het restaurant is een open en grote ruimte, met de keuken als middelpunt. Dat geeft transparantie op iedere fase van de voorbereiding en afwerking. Iedere tafel heeft zicht op een sectie van de keuken.” Onze conclusie: in deze setting krijgen vakmanschap en het werk van de chefs een belangrijke rol in de gastbeleving.

Lees het juryrapport onder de foto's
Odille_Entree Awards_Best New Restaurant Design_1
Odille_Entree Awards_Best New Restaurant Design_2 Odille-Sint-Oedenrode-Keuken-1

Juryrapport

Onderscheidend vermogen

Wie hier binnenstapt, ervaart niet meteen een wow-effect. Het interieur is niet erg opvallend. Maar als je eenmaal zit in de geweldig comfortabele stoelen, aan een tafel met de perfecte hoogte en formaat en je nog eens rustig om je heen kijkt dan weet je dat je echt in een bijzondere zaak terecht gekomen bent. Het interieur is zeker niet saai! Over ieder detail is nagedacht en het design is zeer functioneel. De grijstinten zorgen voor weinig prikkels, veel rust, en alle aandacht voor elkaar en de gerechten. Hier zetten ze echt de tijd even stil voor je. Dit concept wordt aan tafel goed uitgelegd, net als de lokale keuken: een bevestiging dat het idee achter Odille geen lege huls is. De set-up geeft een volledig open zicht op de keuken, tot aan de vloer toe. Het is creatief, innovatief en gewaagd, en het werkt!

Functionaliteit 

Hier is het design écht het restaurant. Hoewel de keuken helemaal open is, heerst er bij het team een enorme rust, mede dankzij het functionele ontwerp van de keuken. Alles staat op de juiste plek, de looplijnen zijn goed uitgedacht en over de lay-out van de hele zaak is nagedacht. Van de toiletten tot het tafeltje voor de tas, alle details kloppen. Naarmate je langer in de zaak bent, ga je steeds weer nieuwe dingen zien, zoals de persoonlijke kunstcollectie. 

Productie 

Hier is de chef letterlijk de designer. Superknap! Vanuit eigen visie en met oog voor het grootst mogelijke comfort is geen enkele concessie gedaan qua materialen en techniek. Een leuk detail is het golvende plafond, dat zorgt voor een prettige akoestiek én doet denken aan de golven in zee. Duurzaamheid is hier bovendien echt belangrijk, met Nederlandse materialen en meubels. En het design gaat verder dan alleen het interieur, het is écht doorgevoerd tot op het bord.

Ondernemerschap 

Dit concept is absoluut geslaagd, mede doordat Casimir en Lotte hun visie met zoveel liefde uitleggen aan tafel. Alles draait hier om tijd nemen voor de gast, de tijd stilzetten en een unieke ervaring bieden. Plezier in en passie voor wat ze doen zie je vaak alleen bij dit soort horeca powerkoppels, waarbij de chef en maître ook de eigenaren van het restaurant zijn. Odille betekent rijkdom en dat is precies wat je als gast ervaart tijdens het eten.

Over de categorie Best New Restaurant Design

De winnaar heeft een onderscheidend design dat uitblinkt in zowel uitstraling als functionaliteit en waarbij het concept op een goede manier is geïntegreerd in het design en de styling. De jury let op onder andere onderscheidend vermogen, functionaliteit, het productieproces en het eindresultaat.

In het artikel 'Entree Awards Best New Restaurant Design: dit zijn de 5 genomineerden 2023' lees je meer over deze categorie en de andere genomineerden.

Logobalk-Walraven Sax

 

Artikel delen