chef jan sminck prix culinaire taittinger
Branchenieuws
Foto Rob Rotgers Fotografie / Brrand

Jan Smink finalist Taittinger Prix Culinaire

Voor de tweede keer op rij is Jan Smink, chef-kok van restaurant Smink te Wolvega, gekozen tot finalist voor de Prix Culinaire 'Le Taittinger' in 2022. Jan Smick werd tijdens de Nederlandse digitale voorronde, geselecteerd om Nederland opnieuw te vertegenwoordigen in Parijs tijdens de 54e editie van de internationale culinaire wedstrijd van het hoogste niveau.

Finale Le Taittinger Prix Culinaire in 2022

De eigenaar en chefkok van restaurant Smink in Wolvega werd op maandag 16 november gekozen uit 8 kandidaten. Aanwezig bij het event waren team Taittinger, de Nederlandse Taittinger ambassadeurs, team Oud Reuchlin en Boelen, en Prix Culinaire President Lars van Galen (’t Lansink*). Jan Smink is naast restaurateur (Restaurant Smink en Restaurant Bodelaeke by Smink in Giethoorn) en freelance-chef, ook werkzaam als adviseur, gastspreker, werkt als productontwikkelaar voor Verstegen en is ook foodstylist.

geld prix culinaire taittingerIn 2022 gaat Smink wederom de strijd aan met internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. In de finale moeten er twee gerechten bereid worden: een gerecht dat van tevoren vast staat en een gerecht dat op de finaledag pas bekend wordt gemaakt. De internationale finale in Parijs wordt vanwege Corona een jaar uitgesteld, toch is Smink positief: ‘’Ik heb in elk geval genoeg tijd om te oefenen. 2022 here I come!’’

Werving en bekendmaking online

Zowel de bekendmaking van de winnaar als de werving van kandidaten vond dit jaar online plaats. Chefs konden zich aanmelden via Instagram en meedoen door content te maken en het delen van hun bereidingen. Nooit eerder heeft het culinaire event op deze manier plaatsgevonden. Een uitdaging, die volgens Hannelore Chamaux van Taittinger ook veel goeds met zich meebrengt: ‘’Natuurlijk hadden we dit belangrijke moment het liefst face-to-face willen meemaken, maar we zien dit ook als een kans om onszelf opnieuw uit te vinden.’’

Ook Paul Balemans van Oud Reuchlin & Boelen (importeur van Taittinger in Nederland) benadrukt de positieve kant van dit uitzonderlijke jaar: ‘’In deze periode waarin we elkaar niet kunnen ontmoeten, zijn we juist heel erg verbonden gebleven. Ondanks de uitdagingen van dit jaar, ben ik enorm trots op onze samenwerking met Taittinger.’’

Vorige keer was Jan Smink derde

Jan Smink eindigde begin dit jaar als derde bij de 53ste editie van kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega en Restaurant Bodelaeke by Smink in Giethoorn, nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven chefs en maakte indruk op de jury met zijn coquille gerecht. Smink, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam voor de kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte toen op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als één van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld.

Over Le Prix Culinair

Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis.