Gastrobar Septem voor jongere doelgroep

Gastrobar Septem voor jongere doelgroep

Bij Hotel Akersloot opende dit voorjaar Gastrobar Septem. Kleinschalig, culinair verrassend en gericht op mensen tussen de 25 en 55 jaar. Iedere maand is er een thema-avond met dj. Het laat zien dat de nieuwe generatie Van der Valk buiten de traditionele lijnen denkt.

Tekst: Gerard Molenaar 

Culinaire progressie, luxe hotels en steeds meer leisure elementen. De jongste generatie Van der Valk pakt het voortvarend aan. Dat bij de laatste F&B Professional of the Year-verkiezing twee f&b-managers van Van der Valk genomineerd waren en een daarvan de titel won (Lieke Weerdenburg van Van der Valk Hotel Uden - Veghel), is veelzeggend. De opening van gastrobars in Hoorn en in Akersloot is een ander voorbeeld. Proeflokaal Mimi bij hotel De Gouden Leeuw in Voorschoten, de bakermat van het concern, was voor Ben van der Valk (Akersloot, Oostzaan, Almere, Emmen, Spier) de inspiratie voor het ontwikkelen van Gastrobar Septem bij hotel Akersloot. Het hotel wordt tegenwoordig geleid door Bens zoon Steve van der Valk (27) en zijn vrouw Sanne. Steve pakte het idee op en realiseerde het.

Nieuwe doelgroep 
“We moderniseerden hier in Akersloot de afgelopen jaren alle kamers. Er is een wellness bij gekomen, het zwembad is vernieuwd, er kwam een casino en dus de gastrobar. We zien een verschuiving van zakelijke naar leisure gasten en die willen zich kunnen vermaken in en bij het hotel, zodat ze niet per se weg hoeven ’s avonds”, zegt Steve van der Valk. “Onze restaurantgasten zijn doorgaans 50-plussers. Die blijven voor ons heel belangrijk. Met Gastrobar Septem willen we ons echter ook op een nieuwe doelgroep richten; mensen tussen de 25 en 55 jaar. In de zomer organiseerden we bijvoorbeeld iedere maand een thema-avond met dj in Septem.”
Wie in Gastrobar Septem eet, ervaart een wereld die enorm verschilt van het vlakbij gelegen restaurant. Negentig plaatsen en een terras met uitzicht op de weilanden. Een moderne, sfeervolle inrichting, met als middelpunt een grote bar met luifel. Het is niet direct wat je verwacht bij Van der Valk. Septem is kleinschalig, licht, heeft lage en hoge tafels en biedt de mogelijkheid om aan de bar te eten. Er is een sushibar, dj booth, cocktailstation en de gastrobar biedt een ruime keuze speciaalbier, wijn en gedistilleerd. Nijboer Interieurs tekende voor het interieurdesign en creëerde een lounge- en dinergedeelte.

Culinaire ideeën 
De Braziliaanse chef Rolf Marquardt zwaait de scepter in de keuken. Hij komt uit São Paulo, waar hij bij het Australische restaurant Outback zijn eerste horeca-ervaring opdeed. Hij studeerde astronomie, maar een leven als kok leek hem leuker. Hij verliet Zuid-Amerika voor Australië met een focus op gastronomische high-end restaurants. “Ik wilde meer smaken, andere presentaties en met kruiden, specerijen, exotisch fruit en groenten de gerechten een twist geven.” Vue de Monde, een toprestaurant in Melbourne, was zijn eerste stap in het high-end segment. Hoe is hij dan toch in Nederland beland? “Omdat mijn vrouw Nederlands is, vertrokken we naar Europa.” Via Spanje, waar hij in Coruña veel over vis en schaaldieren leerde, en Italië kwam hij uiteindelijk in Amsterdam terecht bij The Duchess. Maar wat doet de Braziliaanse chef in Akersloot? “Ik wilde zelf meer invloed kunnen uitoefenen en in een groot team kan dat minder goed. Ik zag een advertentie en er was meteen een klik met Steve. Ik heb hier een jong team en kan mijn culinaire ideeën kwijt. We nemen de tijd om onze ingrediënten te kiezen en we zijn gedreven om de beste kwaliteit te bereiken. Het draait om de ingrediënten, presentatie en het niveau van koken. Het is een simpel concept met geavanceerde gastronomie”, legt Marquardt uit, die ook meedacht over de keukeninrichting van Septem.

Altijd verbouwen  
Steve van der Valk werkt nu 3,5 jaar in Akersloot. Hij groeide er op, voetbalde in het dorp en had er zijn vrienden, maar werkte ook een tijd bij zijn broer in Hotel Almere. Tot er een plek vrij kwam in Akersloot. Als 24-jarige stapte hij in een hotel dat al enige tijd in een renovatieproject zat. “Ik ben niet anders gewend, ik ben hier opgegroeid en zolang ik me kan herinneren waren we wel aan het uitbreiden of verbouwen.” Zijn vader Ben trok zich wat terug, zodat Steve het hotel met zijn vrouw Sanne mocht leiden en de projecten kon afronden. Met de bouw van Jack’s Casino en de komst van Septem is dat punt bereikt.

Actief benaderen 
Het vernieuwde hotel heeft met Septem een interessante toevoeging. Wellicht een eerste stap naar meer Valk-hotels met gastrobar? “Het ligt eraan of de meters er zijn. Soms kun je die beter voor kamers gebruiken”, zegt Steve. “Eerst gaan we hier het concept uitbouwen en bekendheid geven. We nemen de tijd om onze gastrobar te perfectioneren. Met Rolf hebben we culinair een sterke troef in handen. Daarnaast moeten we mensen gaan uitleggen wat Gastrobar Septem is; de doelgroep actief benaderen met marketinginspanningen. Dat zijn we niet gewend. Als je ergens de naam Van der Valk opplakt, loopt het meteen. Dat gaat vanzelf, want iedereen kent het concept.”

Valk Exclusief
Hotel Akersloot maakt deel uit van Valk Exclusief, een succesvolle tak binnen de hotelketen die al jaren een voortrekkersrol vervult. Nieuwe hotels kregen een 4+ sterrenniveau en bestaande werden verbouwd tot dat niveau. Valk Exclusief heeft in totaal 39 hotels en met een aantal hotels in ontwikkeling en drie hotels reeds in aanbouw liggen er nog veel mooie plannen in het verschiet.

 

 

Artikel delen