Acht NLers in lijst Best Chef Awards 2019

Tags: chef

Acht NLers in lijst Best Chef Awards 2019

Gisteren zijn de uitslagen van The Best Chef Awards 2019 bekendgemaakt op het gala in de Universiteit van Barcelona. Chef Björn Frantzén won de Barilla Top100 Award van The Best Chef. Acht Nederlanders halen de top 100: Jonnie Boer (10de plaats), Richard Ekkebus (34ste plaats), Nick Bril (39ste plaats), Jacob Jan Boerma (48ste plaats), Syrco Bakker (59ste plaats), Jannis Brevet (60ste plaats), Joris Bijdendijk (93ste plaats) en Soenil Bahadoer (96ste plaats).

Chef Joan Roca, de winnaar van 2017 en 2018, strandt op de tweede plek. Chef David Muñoz vervolledigt de top drie. De categorieprijzen van dit jaar tonen duidelijk een ander beeld dan vorig jaar, met winnaars uit Zweden, Peru, de UK, de USA en Oostenrijk. Chef Grégoire Berger is de enige chef die dezelfde prijs weet weg te kapen als vorig jaar. In totaal zijn er chefs uit 24 landen in de internationale lijst opgenomen.

De winnaars
*Barilla Top100 Award winnaar: Björn Frantzén, chef van Frantzén in Stockholm, Zweden. De tweede plaats is voor Joan Roca (Spanje), de winnaar van de award in 2017 en 2018, de derde plek gaat naar David Muñoz (Spanje). Vorig jaar eindigde Björn Frantzén vierde, na David Muñoz (derde plaats), René Redzepi (tweede plaats) en Joan Roca (eerste plaats).
*The Best Chef City Gourmet Award winnaar: Disfrutar met Mateu Casañas, Oriol Castro en Eduard Xatruch, in Barcelona (Spanje). Deze award is een onderscheiding voor de beste chef(s) en het beste restaurant in het gastland van de award show.
*The Best Chef Rising Star Award winnaar: Pía León van restaurant Kjolle in Lima, Peru. Deze jonge chef mag deze prijs in ontvangst nemen als een erkenning voor haar talent en vooruitgang in de culinaire wereld.
*The Best Chef Fol-LOVERS Award winnaar: Grégoire Berger van Ossiano in Dubai. Voor Grégoire Berger is het reeds het tweede jaar op rij dat hij deze award overhandigd krijgt. Deze award werd vorig jaar in het leven geroepen om het publiek, met name de community van de online volgers van The Best *Chef, in de bloemetjes te zetten door hen zelf een award te laten toekennen.
*The Best Chef Pastry Award winnaar: Jordi Roca van restaurant El Cellar de Can Roca in Girona, Spanje. Deze award viert de beste patissier onder de chefs.
*The Best Chef FoodArt Award winnaar: Daniel Watkins van restaurant St Leonards in Londen, UK. Deze award wordt toegekend aan de beste foodkunstenaar onder de chefs.
*The Best Chef New Entry Award winnaar: Disfrutar met Mateu Casañas, Oriol Castro en Eduard Xatruch, in Barcelona (Spanje). Deze award bekroont de chef(s) die de hoogste plaats onder de nieuwe kandidaten heeft (hebben) behaald.
*The Best Chef Voted by Chefs Award winnaar: Grant Achatz van restaurant Alina in Chicago, USA. Deze award wordt toegewezen aan de chef die het meeste aantal stemmen kreeg van de andere chefs.
*The Best Chef Legend Award winnaar: Eckart Witzigmann. Deze award eert de chef die niet langer actief is in zijn/haar restaurant, maar die nog steeds een belangrijke invloed uitoefent op de wereld van de gastronomie.

NLse chefs
Nr. 10: Jonnie Boer
Nr. 34: Richard Ekkebus
Nr. 39: Nick Bril
Nr. 48: Jacob Jan Boerma
Nr. 59: Syrco Bakker
Nr. 60: Jannis Brevet
Nr. 93: Joris Bijdendijk
Nr. 96: Soenil Bahadoer

Awards voor en door de community van de gastronomie
The Best Chef Awards dankt haar impact aan het enorme netwerk van ‘s werelds beste chefs en hun invloed op de sociale media. Het platform telt momenteel meer dan 1,2 miljoen volgers, die ook betrokken worden in het stemproces. The Best Chef Awards zet de chefs in de spotlight omwille van hun kunde en persoonlijkheid. Daarom worden de awards toegekend aan de hand van de nationaliteit en het karakter van de chef. Het is dus een onderscheiding van de persoon, eerder dan van het restaurant waar hij of zij werkzaam is. De kracht van The Best Chef ligt vooral in de connectie tussen chefs onder elkaar, alsook in de sterke band met de online volgers. Allen delen ze hun creativiteit met elkaar, waardoor deze enkel maar gestimuleerd wordt.

De stem van de community
De organisatie van The Best Chef en zijn partners selecteren elk jaar 100 nieuwe chefs die toegevoegd worden aan de Top100-lijst van het jaar voordien. Hierna start er een stemronde die chefs onder elkaar laat stemmen. De chefs worden beoordeeld op hun persoonlijkheid, talent, ervaring en groeitraject. Vervolgens stemmen professionals uit de sector, evenals de online volgers van The Best Chef op hun favorieten van de Top100. Op die manier komt de uiteindelijke ranking tot stand vanuit de community zelf, eerder dan voort te gaan op de mening van professionele critici.

Een internationale award show
Op het jaarlijkse award gala zijn chefs uit heel de wereld aanwezig. Op maandag 23 september vond de Food meets Science-conferentie in The Old Estrella Damn Factory plaats. Op dinsdag 24 september volgde dan Area Talks, het gloednieuwe livedebat tussen foodies, topchefs en experts uit de restaurantsector. Het summum van dit tweedaagse evenement is de award show zelf, die dit jaar plaatsvond in de Universiteit van Barcelona. Het diner na de uitreiking van The Best Chef Awards werd verzorgd door El Cellar de Can Roca met chef Joan Roca, de winnaar van The Best Chef Awards in 2017 en 2018.

Artikel delen