Branchenieuws

Bentinck & Janny v/d Heijden bereiden menu

Restaurant Bentinck in Amerongen organiseert in maart 2018 onder de titel Uit de Kasteelkeuken een serie historische diners waarvan het menu is samengesteld door culinair publiciste Janny van der Heijden en chef-kok Tommy Janssen.

De basis voor het menu vormen de 17e- en 18e-eeuwse huishoudboekjes van Kasteel Amerongen, die door het ‘Heel Holland bakt’ jurylid en de chef zijn bestudeerd en zijn vertaald naar hedendaagse gerechten.

Historisch bepaald
De huishoudboekjes kwamen in beeld bij de samenstelling van de tentoonstelling ‘Sterke vrouwen op Kasteel Amerongen’ in 2016. Ze bleken een bron van informatie over wat men op het kasteel at en waar het werd ingekocht. Eigenaar van restaurant Bentinck Peter-Paul Swijnenburg: “Janny van der Heijden en onze chef Tommy Janssen bestudeerden de menu’s en hebben receptuur van toen doorontwikkeld naar aantrekkelijke hedendaagse gerechten. Bij het menu serveren we optioneel een aantal dranken, waarvan de keuze eveneens historisch is bepaald."

Programma
De gasten starten hun historische culinaire ontdekkingsreis in de oude kasteelkeuken met een aperitief en amuses en een uiteenzetting, vervolgt Swijnenburg. "Daarna wandelen we naar restaurant Bentinck dat op 100 meter van het kasteel is gevestigd in de voormalige paardenstallen. Hier serveren we een menu van 5 gangen, waarbij elk gerecht wordt ingeleid. Na afloop krijgt men een menuboekje met het achterliggende verhaal mee." 

Dineravonden
De dineravonden in maart zijn op individuele reservering, maar voor groepen en bedrijven is het ook mogelijk om op andere momenten gebruik te maken van dit arrangement, eventueel aangevuld met een lezing door Janny van der Heijden. Het arrangement ‘Uit de kasteelkeuken’ is te reserveren op 9, 10, 16, 17, 22 en 23 maart. 

Over restaurant Bentinck
Restaurant Bentinck in Amerongen is een eigentijds restaurant waar gekookt wordt met aandacht voor pure, eerlijke (streek)producten en waar groenten uit de tuin van Kasteel Amerongen een belangrijke rol spelen. Bentinck is gevestigd op het landgoed van Kasteel Amerongen in de voormalige paardenstallen. Het monumentale pand waarin Bentinck is gevestigd heeft een van de meest authentieke bewaarde stalinrichtingen van Nederland en is hedendaags ingericht.

Gerelateerd nieuws

Reacties

Reactie toevoegen