De winnaars van de Gault&Millau Awards 2020!

De winnaars van de Gault&Millau Awards 2020!

Naast de presentatie van de Gault&Millau-gids 2020, werden tijdens de uitreiking ook de winnaars van de Gault&Millau Awards 2020 bekend.

Lees hier wie de winnaars zijn én de bijbehorende juryrapporten!

Chef van het Jaar: Soenil Bahadoer – De Lindehof, Nuenen
Een Chef van het Jaar is meer dan iemand die formidabel kan koken. Het is een persoon die groter is dan zijn restaurant. Het is een flamboyante sterke persoonlijkheid met het hart op de juiste plaats die velen inspireert, een rolmodel is voor zijn team en voor wie het restaurant zijn levenswerk is. In 1995 begonnen en nog geen 12 jaar later nam hij in 2007 het restaurant over. Hij heeft alle offers gebracht die nodig waren om te staan waar hij nu staat. Hij is veeleisend voor zijn team en voor zichzelf wat hem eeuwig respect van zijn mensen oplevert. Hij kookt klassieke Franse gerechten en ontwikkelde een eigen vormentaal waar zijn roots een unieke rol in spelen. Hij integreert Surinaamse en Hindoestaanse kruiden, specerijen en ingrediënten in zijn gerechten en maakt het tot een harmonieus en uniek geheel. Ere wie ere toekomt: Soenil Bahadoer is meer dan ooit een van de bepalende figuren aan de top van de gastronomie in Nederland.

Jonge topchef van het Jaar: Thijs Meliefste – Meliefste, Wolphaartsdijk
Jonge chefs met talent zijn er zat, maar diegenen die hun talent al vroeg kunnen combineren met visie en de capaciteit hebben om een team te leiden zijn zeldzaam. Uit zijn keuken komen voldragen gerechten die niet verraden dat de man aan het roer een prille dertiger is. Onze Jonge topchef is een chef die niet te beroerd is om zijn ego te minimaliseren ten gunste van de producten waar hij mee werkt. Zijn provincie is dan ook gezegend met natuurlijke rijkdommen uit land, zee en lucht. Het restaurant is een geoliede machine waar een ode gebracht wordt aan alle mooie producten die onze aarde voortbrengt. Thijs Meliefste heeft opvallend veel maturiteit voor zijn leeftijd wat zich vertaalt in zijn gerechten en de opbouw van een evenwichtig menu. Een menu waar ook zijn visie en gulheid uit naar voren komen.

Gastheer van het Jaar: Sascha Speckemeier – Spectrum, Amsterdam
De gastvrouw of -heer van een restaurant heeft van oudsher een voorname en belangrijke taak. Gasten ontvangen, de zwarte brigade aansturen en een leider zijn. Er was een tijd dat het vooral ervaren oudere personen waren met een ongeëvenaard inzicht die werk of problemen zien, nog voor ze zich voordoen. Maar die tijden zijn veranderd. Onze laureaat van dit jaar vormt een onafscheidelijke tandem met de chef van het restaurant. De twee kennen elkaar al jaren en besloten in 2014 samen een restaurant te openen in Amsterdam. Sascha Speckemeier is de gedroomde gastheer van Restaurant Spectrum. Hij straalt een zeldzame rust en klasse uit. Hij leest de zaal met een natuurlijk overwicht en lijkt overal te zijn. Als je in Google gastheer intypt krijg je waarschijnlijk een foto van Sascha Speckemeier. 

Ontdekking van het Jaar: Zoë Jonker – Sal do Mar, Rhenen
Langs een drukke weg in een kleine stad in de provincie Utrecht vielen wij voor de charme van dit restaurant. Er wordt fris en frivool gekookt door een jonge beloftevolle chef. Bij haar thuis stond eten centraal en zowel haar moeder als haar grootvader kookten graag. Dat zij een opleiding tot kok zou gaan volgen was dan ook haast onvermijdelijk. Dat goed kunnen koken niet genoeg is, werd haar snel duidelijk toen ze bij Oud Sluis en Ciel Blue ging werken en ervaring opdeed in de harde leerscholen van Sergio Herman en Onno Kokmeijer. Toch liet ze zich niet afschrikken en kwam er sterker en creatiever uit. Nu kookt zij met groenten volgens de seizoenen en op geheel eigen frivole wijze haar gerechten. Onze Ontdekking van het Jaar 2020 is Zoë Jonker van Sal do Mar in Rhenen.

Prijs-Plezier van het Jaar: Zoldering, Amsterdam
Jaarlijks gaan er heel wat nieuwe zaken open. Dit restaurant werd door een van zijn bezielers aangekondigd als iets simpels en bescheiden. Wel helaas, dat is niet helemaal gelukt. Hier is namelijk veel meer aan de hand. Werkelijk alles klopt. Het team is goed op elkaar ingespeeld en het voelt alsof deze zaak al jarenlang bestaat. De gast heeft alle vrijheid om te kiezen en te combineren wat tegenwoordig geldt als een verademing. Smakelijke à la carte gerechten staan zonder dwingende indeling op de kaart en je bepaalt zelf wat doorgaat als voor- of hoofdgerecht. De wijnkaart heeft moois voor alle budgetten. Je kunt er aan de bar eten, aan een Table d’hôte of intiem dineren. Zoldering is een restaurant waar zelfs mensen die niet graag uit eten gaan, met alle plezier naartoe zullen gaan.

Aziatisch restaurant van het Jaar: Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten
De Aziatische keuken en oosterse invloeden zijn niet meer van onze borden en restaurantmenu’s weg te denken. Als jongeman uit Groningen met een Chinese achtergrond wist Kelvin Lin al snel dat hij uit Nederland moest vertrekken om elders uitgebreide werkervaring op te doen. In Singapore en Japan leerde Lin veel en legde de basis voor zijn eigen stijl die hij ‘Progressive Asian’ noemt. In 2013 opende hij een heel bescheiden lunchroom in Voorschoten vernoemd naar zijn vrouw. Hij wist zijn initieel wantrouwende en aarzelend binnenkomende gasten voor zich te winnen met rake smaken en begin dit jaar werd de lunchroom een echt restaurant. Zijn nimmer aflatende zoektocht naar mooie combinaties, waarbij hij bekende smaken soms een geheel nieuwe textuur meegeeft, verrast en maakt indruk. Het bescheiden restaurant Nayolie groeit uit tot een begrip en is ons Aziatisch restaurant van het Jaar 2020!

Wijnkaart van het Jaar: Zarzo, Eindhoven
Voor een wijnliefhebber is door een goede wijnkaart bladeren een sacraal moment. Pagina na pagina wegdromen bij mooie wijnen die je wilt drinken of waaraan je goede herinneringen hebt. De wijnkaart geeft ook een inkijk in de ziel van degene die de kaart samenstelde. Zie het als een eigen taal waarin wijnliefhebbers met elkaar communiceren. Goede wijnen aankopen en deze omlijsten kan iedereen, een topwijnkaart maken vraagt om talent. We hebben hier te maken met een kaart die alles biedt. Het té jonge geweld wordt vermeld maar is nog niet te koop en de rijke jaargangen creëren diepte naast de jonge wijnen. En dat voor elke portemonnee. Een natte droom voor mensen die alles kennen maar vooral voor gasten die willen leren en ontdekken. Adrian Zarzo, van het gelijknamige restaurant in Eindhoven, heeft zo’n kaart en dit is voor ons de Wijnkaart van het Jaar 2020.

Sommelier van het Jaar: Yoshiko Takayama – Amarone, Rotterdam
De rol van een sommelier is er één die bij velen tot de verbeelding spreekt. Men realiseert zich vaak niet wat een uitdagend beroep dit is. Een evenwichtige kaart, voorraadplanning, aankoopbeleid en een feilloze organisatie zijn slechts enkele zaken die belangrijk zijn. Een sommelier moet vooral kunnen aanvoelen wat de gast wilt en wat binnen het budget past. Daarnaast is blijven studeren om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op wijngebied een vereiste. In Rotterdam vinden we een koningskoppel. Een restaurant waar de chef en sommelier niet alleen op de vloer maar ook daarbuiten een koppel vormen. Yoshiko Takayama is een waar talent dat ons niet onberoerd laat. Zij selecteert en schenkt de wijnen in restaurant Amarone in Rotterdam en is onze Sommelier van het Jaar 2020.

Dessert van het Jaar: Giel Kaagman – Kaagman & Kortekaas, Amsterdam
Soms denk je dat je een chef door en door kent. Maar dan serveert iemand, die bekend staat om zijn diepe vlees- en orgaanbereidingen, een dessert dat je omverblaast. Een nagerecht dat inzicht, productkennis en de capaciteit om ingrediënten in een andere context te bekijken verraadt. Wij aten dit dessert in een restaurant dat sinds dag één bijna elke dag steevast volloopt en waar iedereen het erover eens is dat het gerund wordt door twee ware professionals. De chef is een passioneel vakman die leeft om in de keuken te staan. Geschoold door de grote Will Demandt geniet hij van de vrijheid van zijn eigen keuken en het bewustzijn om zelf chef te zijn. Giel Kaagman kookt met alles wat de natuur hem aanreikt en vooral vanuit zijn gut feeling. Iets wat overal terugkomt en dus ook in zijn desserts. In het bijzonder de Panna cotta van asperge, gefrituurde vlierbloesem, ijs van asperge, bekroond tot Dessert van het Jaar 2020.

Groentegerecht van het Jaar: Emile van der Staak – De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Met deze award bekronen we een chef die op uitzonderlijke wijze omgaat met groenten. We stootten op een eigengereide chef die ons op een andere manier laat kijken naar iets wat we al lang kennen. Zoals veel goede ideeën teweeg komen, kreeg hij een ingeving toen hij op een bankje in een voedselbos zat. De Botanische Gastronomie was geboren. Waar chefs doorgaans weinig weten over planten kent een botanici alle ins en outs. De Botanische keuken brengt de twee samen. De botanicus vertelt wat eetbaar is en Emile van der Staak maakt er iets bijzonders van. Hij werkt met ingrediënten die niemand kent of in de keuken gebruikt en overstijgt vele culinaire stromingen. Tijdens onze bezoeken proeven we verschillende sublieme groentegerechten. Zoals het gerecht met acht verschillende boontjes in rolladevorm met crème van de bladeren van de mahonieboom uit het voedselbos en een intense jus op smaak gebracht met uienolie. De boskruiden maken het af met een frisse limoensmaak. Elke hap is wauw. Delicaat, veel diepgang en toch fraîcheur. Dit is ons Groentegerecht van het Jaar 2020!

Ambachtsman van het Jaar: Dick Soek – Piloersemaborg, Den Ha
Eén van de aanhoudende en zeer terechte trends – niet alleen in de gastronomie – is de herwaardering van het ambacht. Er is weer behoefte om dingen zelf te doen en de factor tijd als geheim ingrediënt te gebruiken. We zien een herwaardering van oude technieken, opkomst van lang vergeten producten, maar we zien vooral de triomf van onderschat gezond verstand. Onze Ambachtsman van het Jaar heeft dit alles en meer. In een vorig leven was hij profwielrenner en leerde hij koken van een Italiaanse kluizenaar. Bij zijn terugkeer naar Nederland opende hij een restaurant in het – volgens hem – Toscane van Nederland. Zijn gerechten zijn zonder make-up of ego en de producten fungeren als de echte vedetten van zijn restaurant. Dick Soek kookt in zijn Piloersemaborg gerechten als hommage aan de schare topleveranciers die hij zich rondom zich verzameld heeft. Hij is dan ook welverdiend onze Ambachtsman van het Jaar 2020.

Hoogste binnenkomer van het Jaar: Codium - Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Onze categorie hoogste binnenkomer was dit jaar zeer begeerd want er is een ex-aequo. Codium uit Goes en De Nieuwe Winkel uit Nijmegen delen de overwinning in deze categorie. De Nieuwe Winkel kent de weg naar ons podium. Zij werden zojuist al winnaar in de categorie Beste Groentegerecht 2020. Daarnaast bezorgden constante kwaliteit en het innoverend karakter van de bereidingen De Nieuwe Winkel ook de score van de Hoogste binnenkomer van het Jaar. Deze plek mogen ze delen met Wouter Kik en Jean-Luc Etienne van Codium uit Goes. Zij renoveerden een charmant gebouw en maakten er een stijlvol en tijdloos geheel van. Een van de muren heeft een typische groene kleur, de kleur van codium: het favoriete zeewier van de chef. Codium komt terug in het logo en in verschillende bereidingen en functioneert dan ook als de rode draad van het restaurant. Naast het wier kunnen we ook de ervaring en zucht naar perfectie als leidraad van het verhaal noemen. Gault&Millau is dit jaar twee spectaculaire nieuwkomers in de gids rijker.

Bistronoom van het Jaar: Auberge Jean & Marie, Amsterdam
Bistronomie is een trend die moeilijk te definiëren is. Het zijn restaurants waar heel goed gekookt wordt, dat sowieso. Aan de kwaliteit van het eten wordt niet getornd, maar de sfeer en het decor worden bewust laagdrempelig gehouden. De muziek staat vaak net iets harder en de bediening is wat vlotter. Bistronomie is populairder dan ooit en past helemaal in de huidige tijdsgeest. Het is een terugkeer naar de basics van het restauranthouden, waarbij het grootste deel van de investering zich op het bord bevindt. Jan Grijspeere en Marije Bremer beoefenen met hun Franse alter ego Jean & Marie en met chef Thomas Voets de edele kunst van de Franse grootmoeders keuken. Zij begrijpen perfect wat er nodig is om hun gasten een plezierige avond te verschaffen. Auberge Jean & Marie in de Amsterdamse Pijp is een Franse enclave in de hoofdstad en een volbloed bistronomisch adres.

Terras van het Jaar: De Steenen Tafel - Arnhem
Een terras moet een plek zijn waar je even in een andere wereld belandt. Een plek waar je jezelf even kunt overgeven met goed gezelschap en los kunt komen van alles wat je bezighoudt. Of het nu aan zee, in een bos of op een rooftop is, het kan allemaal. Ons Terras van het Jaar ziet uit over Arnhem op misschien wel het mooiste plekje van deze stad. In 1928 werd op het hoogste punt van Arnhem een watertoren gebouwd die tot 2011 volledig functioneerde. In de aangebouwde serre bevindt zich vandaag de dag een intiem restaurant met een warme Art Deco uitstraling, helemaal in de sfeer van de bosrijke omgeving. Hier waant men zich op een zonnige dag in het buitenland. Ons Terras van het Jaar 2020 is de Steenen Tafel in Arnhem.

Lifetime Achievement Award: Toine Hermsen
De nu 66-jarige Toine Hermsen maakte van 1980 tot 1990 furore als chef in het voormalige restaurant Prinses Juliana in Valkenburg. Hij wist indertijd het restaurant naar een van de hoogstgeplaatste posities in de Nederlands Gastronomie te brengen. Aansluitend opende hij zijn eigen restaurant – Toine Hermsen – en ook daar heeft hij op het hoogste culinaire niveau van Nederland gepresteerd. Veel van de huidige Nederlandse topchefs zijn voort gekomen uit de toenmalige keukens van Prinses Juliana of Toine Hermsen. Enkele grote namen die het vak mede geleerd hebben bij Toine zijn Hans van Wolde van voormalig Beluga, Margot Reuten van restaurant Da Vinci, Nico Boreas van Sabero en Erik van Loo van restaurant Parkheuvel. Zijn recepten zijn door de jaren heen altijd van klassieke basis geweest maar hij was als geen ander in staat om ze te moderniseren en aan te passen aan de tijd.

Eind maart 2018 nam Toine Hermsen na meer dan 25 jaar afscheid van zijn gelijknamige restaurant in hartje Maastricht. Destijds kondigde hij aan dat hij voornemens was in de toekomst nog een aantal dagen achter de kachel van zijn zogenaamde boerderijrestaurant te koken. Het punt van opening lijkt nabij en we kunnen niet wachten om binnenkort een keer aan te schuiven. Voor nu wil Gault&Millau Toine Hermsen hartelijk danken voor de vele mooie culinaire jaren als chef maar vooral als voorbeeld voor velen die in zijn voetsporen zijn getreden en die het vak hebben omarmd. Wij bekronen Toine Hermsen met de Gault&Millau Lifetime Achievement Award.  

Cocktailbar van het Jaar: Pulitzer’s Bar Amsterdam
Dat cocktails anno 2020 niet meer weg te denken zijn uit de hoogste regionen van het horecalandschap is een fantastisch gegeven. Het huidige, nieuwe gouden tijdperk van de cocktail brengt ons bars die vooruitkijken terwijl ze het verleden koesteren. Huisgemaakte ingrediënten, exquise spirits, moderne technieken en het heruitvinden van klassieke recepten vormen hét momentum voor cocktails. Denk daar de service, decor en aantrekkingskracht van een goede cocktailbar bij en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijke avond. Aan de Amsterdamse grachten vinden we deze ultieme hotelcocktailbar. Een stijlvolle bar als een warme deken, waarin de service en de cocktails van verbluffend niveau zijn. In deze cocktailbar worden creatieve, klassiek geïnspireerde cocktails bereidt met een gastronomisch oog voor detail, finesse en elegantie.

De trofee voor Cocktailbar van het Jaar 2020 – powered by Rutte Dutch Distillers – gaat naar Pulitzer’s Bar. Het internationale barteam wordt aangevoerd door Head Bartender en cocktailvirtuoos Andrei Talapanescu en blinkt uit in professionaliteit, oprechte service en perfect gebalanceerde cocktails. Innovatieve technieken, huisgemaakte ingrediënten, hoogwaardige spirits en unieke smaakcombinaties zijn hier gegarandeerd. Deze bar bruist, met een aanstekelijke mix van locals, internationale hotelgasten en cocktailliefhebbers. Pulitzer’s Bar neemt je mee naar vervlogen tijden vol luxe en mystiek, terwijl je in stijl aan de beste cocktails van het land nipt.

​POP of the year: Simonis aan de Scheveningse haven
Dit jaar presenteren we ruim 180 nieuwe adressen wat het totaal dit jaar op meer dan 800 restaurants brengt. Dat Gault&Millau zich niet alleen toelegt op high end gastronomie weten de trouwe lezers van onze gids al langer. Vanaf dit jaar presenteren wij een nieuwe categorie onder de naam “POP”. Pop is de afkorting van ‘Popular’ en staat voor een selectie van toegankelijke en trendy adressen waar het concept en de beleving centraal staan. Vaak ligt de focus hierbij op één topproduct of bereiding. De voorlopers in deze categorie zijn de gourmet hamburgerzaken maar tegenwoordig hebben we culinaire specialisten in categorieën als Avocado, Hummus, Pizza, Ceviche en bijvoorbeeld Barbecue. Met POP presenteert Gault&Millau dit jaar een selectie met 100 laagdrempelige adressen in de Randstad die een culinaire aanbeveling verdienen.

Simonis is reeds 4 generaties een familiebedrijf met liefde en passie voor vis. Wat ooit begon als een palingrokerij, groeide uit tot meerdere visspeciaalzaken. Het concept is nochtans vanzelfsprekend. Vis moet betaalbaar, snel te maken en lekker zijn. De combinatie met het snel inspelen op trends en ontwikkelingen in de viswereld maken dat Simonis aan de haven van Scheveningen – zonder het te weten – de ware essentie van de POP-selectie vertegenwoordigt. Spartel verse vis en ander lekkers uit de zee wordt klaargemaakt als ultiem comfort food of gepresenteerd als feestelijke bereiding. Vele gasten zijn dan ook onvoorwaardelijk fan van deze immer drukke maar onweerstaanbare plek aan de Scheveningse visafslag. Simonis aan de haven is de POP of the Year 2020!

 

Artikel delen