Branchenieuws

Dit zijn de winnaars vd Gault&Millau awards

Vanmidag werd de nieuwe Gault&Millau restaurantgids 2019 gelanceerd. Ook werden de 15 Gault&Millau awards uitgereikt aan de beste restaurants en culinaire persoonlijkheden. Lees hier wie de winnaars zijn. Onder dit bericht zijn de juryrapporten te lezen.

Winnaars 2019

1.       Chef van het jaar: Onno Kokmeijer (Ciel Blue, Amsterdam)
2.       Jonge Topchef van het jaar: Jim de Jong (Restaurant De Jong, Rotterdam)
3.       Ontdekking van het jaar: Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg)
4.       Groentechef van het jaar: Chris Naylor (Restaurant Vermeer, Amsterdam)
5.       Bistronoom van het jaar: Dennis de Haan (Restaurant de Haan, Groningen 
6.       Ambachtsman van het jaar: Paul Hartering (Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam)
7.       Aziatisch restaurant van het jaar: Mei Wah, Eindhoven (Taks Yuen)
8.       Prijs - Plezier van het jaar: Huisje James, Ugchelen (Heine Ruitenbeek & Inge Scholten)
9.       Patissier van het jaar: Yurii Ivanov (Restaurant Wiesen, Eindhoven)
10.   Dé Nieuwkomer van het jaar: 212, Amsterdam (Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot)
11.   Gastvrouw van het jaar: Marleen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo)
12.   Sommelier van het jaar: Koen van der Plas (Interscaldes, Kruiningen)
13.   Wijnkaart van het jaar: Bottles, Sas van Gent (Jens en Bart Hoogstad)
14.   Terras van het jaar: Kasteel Engelenburg, Brummen  (Johan & Carin Agricola)
15.   Cocktailbar van het jaar: Tales & Spirits, Amsterdam (Boudewijn Mesritz & Lydia Soedadi)

Zestiende gids
Gault&Millau brengt dit jaar in Nederland zijn zestiende gids uit met een nieuw team onder leiding van Godfried van der Lugt. De vernieuwde Gault&Millau Nederland gids 2019 is uitgevoerd in kleiner, handzamer formaat en blijft het gehele jaar door in de boekhandel beschikbaar. De gids wordt aangevuld door de Gault&Millau website en een gratis te downloaden app. Hij bevat meer dan 700 adressen, waaronder ruim 200 nieuwe ontdekkingen; nieuwe restaurants, maar ook bestaande restaurants die voor het eerst in de gids staan. 

Belonen
"De Nederlandse gastronomie is volwassen en kan zich anno 2019 meten met de culinaire wereldtop. Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen", aldus Godfried van der Lugt.

Juryrapporten

1. Chef van het jaar 2019: Onno Kokmeijer, Ciel Bleu, Amsterdam G&M 18,5/20
Kokmeijer behoort al vele jaren tot de absolute culinaire top en hij ontwikkelt zich nog steeds. Zijn zoektocht naar perfectie in product, balans en verdieping van zijn ambacht, in combinatie met de meest vernieuwende en verrassende smaken, drijft hem onophoudelijk voort. Maar natuurlijk draait alles nog altijd om de gerechten. Onze inspecteurs kwamen zonder uitzondering lyrisch terug, vol lof over de subtiliteit en originaliteit van de keuken van Ciel Bleu. De verbluffende presentaties en smaken doen het toch indrukwekkende uitzicht vanaf de 23e verdieping van het Okura vergeten.

2. Jonge Topchef van het jaar 2019: Jim de Jong, Restaurant De Jong, Rotterdam G&M 16/20
Jim de Jong weet als geen ander welke kansen de moderne gastronomie biedt aan ingrediënten, technieken en smaken. Hij weet deze te grijpen met een geheel eigen stijl, gesteund door een uitmuntende beheersing van technieken en een breed palet aan smaken. Een avond bij restaurant De Jong betekent een avond culinair avontuur met jeugdige bravoure in de benadering en uitermate volwassen beheersing in de uitvoering.

3. Ontdekking van het jaar 2019: Rijnzicht, Doornenburg G&M 14,5/20
Het regelmatig wisselende innovatiemenu van Rijnzicht in het Gelderse Doorn, doet exact wat de omschrijving belooft: het vernieuwt, verrast, verleidt en verrukt. Mike Cornelissen en zijn brigade koken overduidelijk omdat ze er lol in hebben de gasten niet alleen te verrassen met smaken, maar ook met de beleving. Vaak met een knipoog, soms met spektakel in de presentatie, maar altijd met klasse in de smaak en bewaking van de balans op het bord. Schijnbaar uit het niets is Gelderland een bijzonder restaurant rijker waar we de komende jaren nog veel van hopen te horen.

4. Groentechef van het jaar 2019: Chris Naylor, Restaurant Vermeer, Amsterdam G&M 18/20
Chris Naylor werkt altijd met het allerbeste product van het moment. Met zijn kennis van inmaken en andere conserveringstechnieken verlengt hij de seizoenen zodat hij altijd de juiste combinaties kan creëren. Wie zijn gerechten proeft, merkt onmiddellijk dat hij gaat voor groente omdat hij de smaken ervan koestert en de uitdaging ervan zijn creativiteit prikkelt. Vlees en vis zijn sidedishes in de belevingswereld van Naylor. Bij deze eigenzinnige Brit stroomt het bloed groen door de aderen.

5. Bistronoom van het jaar 2019: Dennis de Haan, restaurant De Haan, Groningen 14/20
Dennis de Haan was van jongs af aan gefascineerd door het café en de bakkerij in zijn straat. Eigenwijs en geïnspireerd door Antwerpen wou hij het anders doen. Le Coq kookt de pannen van het dak in zijn restaurant zonder bediening en doet dit met veel interactie. Hij brengt variatie in product gebruik, maakt zelf charcuterie, kookt speels en spannend en heeft een restaurant gecreëerd waar je wil zijn en terugkomen.

6. Ambachtsman van het jaar 2019: Paul Hartering, Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam G&M 15/20
In het cultrestaurant Gebr. Hartering zijn ambachtelijke bereidingen de norm. Dagelijks komen er hier gasten speciaal voor de huisgemaakte vissaus, of het prachtige vlees dat inderdaad lang gerust heeft en zodoende net iets sappiger en dieper smaakt dan ergens anders. Het restaurant, op de hoek van de Peperstraat, hebben ze ook, op ambachtelijke wijze, in elkaar getimmerd. Uit de keuken komt echt eten, zonder vangnet, geen ballast maar the real deal. Bij de Gebr. Hartering doen ze niet aan trends. Maar ze weten wel wat de trend is.

7. Aziatische restaurant van het jaar 2019: Mei Wah, Eindhoven G&M 13,5/20
Restaurants die de complexe Chinese keuken eren en hoog houden zijn zeldzaam. Dit op het eerste zicht eenvoudige restaurant is niet de gemiddelde Chinees op de hoek. Bezieler en passievol verdediger van de Chinese keuken is Taks Yuen. Alles uit de zee is hier de specialiteit, zoals ook vaak in Hong Kong het geval is. De keuken van Mei Wah is precies, divers en rijk. Chinese gerechten van het hoogste niveau.

8. Prijs-Plezier van het jaar 2019: Huisje James, Ugchelen G&M 14,5/20
Chef Heine Ruitenbeek kent zijn klassiekers. Met onder meer een verleden in De Echoput, kent hij de rijkdom van het aanbod uit de streek. Ook werkt Ruitenbeek graag met groenten en kruiden van hoge kwaliteit, vers en zo vaak mogelijk uit de eigen moestuin. Door voortdurend mee te bewegen met de jaargetijden weet de keuken de beste kwaliteit te koppelen aan de scherpste prijs. Huisje James wint voor zijn meer dan prettige prijs-kwaliteitsverhouding en de verrassend, creatieve beleving ter plaatse het predicaat voor het Prijs-Plezier restaurant 2019.

9. Patissier van het jaar 2019: Yurii Ivanov, Restaurant Wiesen, Eindhoven G&M 16,5/20
Het perfect dessert is een kroon op de maaltijd. De beste chefs worden gedreven door de eeuwige zucht naar verbetering, de zoektocht naar perfectie. Ivanov is hierop geen uitzondering. Nog dagelijks verbetert en verandert hij op zoek naar de ultieme smaken, technieken en composities. Een waar artiest. Gaat dat bewonderen in Eindhoven!

10. Dé nieuwkomer van het jaar 2019: 212, Amsterdam G&M 17,5/20
Vanaf dag één lagen de verwachtingen voor 212 zeer hoog. Alle ogen waren op deze nieuwe zaak gericht. Het kreeg geen tijd om eventuele, kleine kinderziektes eruit te filteren, het was er direct druk en dat bleef zo: In dit restaurant zonder tafels is het moeilijk om een zitplaats te reserveren. De culinaire eettoog met verrassend design is uniek in Nederland en biedt intelligente oplossingen en alternatieven voor praktische problemen. Maar wat de gasten vooral hierheen trekt is het culinaire vuurwerk van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Hier doe je aan high end dining zonder de overbodige en muffe regeltjes.

11. Gastvrouw van het jaar 2019: Marleen Brouwer, De Loohoeve, Schoonloo G&M 16/20
Het jonge ondernemersechtpaar Jeroen en Marleen Brouwer timmert in Schoonloo in hoog tempo aan de weg met hun indrukwekkende gerechten op basis van Drentse producten en met een uitzonderlijk gastvrij ontvangst. Marleen Brouwer is een eigenzinnig gastvrouw die met oprechtheid, relativeringsvermogen, gevoel voor humor en verstand van zaken iedere avond met haar aanwezigheid weet te verrijken. Brouwer is weliswaar jong, ze leidt haar brigade kordaat en met warmte. Ieder van haar collega’s weet zich gezien en gesteund en dat maakt de sfeer in De Loohoeve er één van kracht, rust en vertrouwen. Brouwer tilt met haar oprechte aandacht en integriteit zowel haar medewerkers als de beleving van de gasten naar een hoger niveau.

12. Sommelier van het jaar 2019: Koen van der Plas, Inter Scaldes, Kruiningen G&M 19,5/20
Van der Plas is een jonge sommelier, die leeft voor zijn vak, die leeft voor wijn en die niet bang is om zijn ideeën tot het einde uit te werken. Ik wil goede Nederlandse wijn schenken in Inter Scaldes, dacht hij. Dus schreef hij een boek en proefde hij vele tientallen wijnen uit Nederland. Zijn boek Wijn & Spijs uit Nederland is ondertussen een standaardwerk over de wijnbouw in Nederland. Van der Plas is groter is dan zijn beroep, maar blijft zichzelf en laat een frisse wind door de zaal van Inter Scaldes waaien. Degusteren is zijn hobby, proeven is zijn vak.

13. Wijnkaart van het jaar 2019: Bottles, Sas van Gent G&M 14,5/20
Bottles is een internationaal begrip bij de wijnliefhebbers en bezieler Jens is dan ook een wandelende wijnencyclopedie. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en zijn kennis over een van de meest bijzondere wijncollecties van de lage landen is enorm. Hij neemt u graag mee in zijn inloop klimaatkast of beter nog, naar zijn kelder waar duizenden flessen liggen te wachten op een gegadigde. Kies je fles, of kies er twee en vraag de keuken om er iets bij te koken.

14. Terras van het jaar 2019: Kasteel Engelenburg, Brummen G&M 15,5/20
Een goed terras is een oase. Een plek van inspiratie, bezinning en, vooral, rust. Een lunch, aperitief of diner op het prachtige terras van Kasteel Engelenburg in Brummen voelt aan als een weldadig en wel verdiend retraite. Het is ruim opgezet, verzorgd en grenst aan het park en de slotgracht van het kasteel in een omgeving vol grandeur van verleden en natuur. De bescheiden attentheid en service van de medewerkers doet eigenlijk de rest. Het is een terras, zoals een terras bedoeld is.

15. Cocktailbar van het jaar 2019: Tales & Spirits Amsterdam
Eigenaars en cocktailveteranen Lydia Soedadi en Boudewijn Mesritz zetten met deze bijzondere bar Amsterdam op de wereldkaart van de cocktailbars. Hier maken ze speelse, originele cocktails met een gulle glimlach en een vette knipoog. Complexe handcrafted cocktails is hier de mantra en daar wijken ze niet van af. Meer dan 20000 exemplaren van hun huiscocktail What if? maakten ze reeds.

 

Reacties

Reactie toevoegen