Minder opdrachten voor NLse chefs vanuit Azië

Tags: chef

Minder opdrachten voor NLse chefs vanuit Azië

Het is niet ongebruikelijk dat Nederlandse chefs in het buitenland als gastchefs hun opwachting maken. En dat ze daar geld voor krijgen mag ook geen geheim zijn en laat nu net in Azie die gages hoog kunnen oplopen. 

Naast deze kookklussen in het buitenland voor Nederlandse chefs, zijn er natuurlijk ook chefs uit ons land die permanent in Azie werken. Zo is Richard Ekkebus chef bij Amber** in Hongkong. Wat heeft het coronavirus voor een consequenties voor deze chefs?

Inkomstenderving 

In een interview in het FD zei Jacob Jan Boerma van voormalig driesterrenrestaurant De Leest voor een opdracht in Azie al snel 12.000 tot 15.000 euro te verdienen.‘’Ik doe dat soms drie dagen, dus dan zit je op bijna een ton voor een kleine halve week’’. Ooit, zo vertelt hij in hetzelfde artikel, streek hij voor tien dagen gastkoken tijdens een food-event in Seoul bijna een ton op. Door de recente ontwikkelingen loopt hij in ieder geval wat klussen en dus wat geld mis.  Zo vertelde hij tijdens het onlangs gehouden Black & Gold diner.  ‘’Ik zou onder andere diners verzorgen in Zuid-Korea maar dat is afgezegd door de omstandigheden.’’

Altijd vol 

Richard Ekkebus, die werkzaam is als chef van Amber** in Hongkong,  hebben we gevraagd om een update. We wachten nog op een reactie. Eerder vertelde hij nog aan Entree Magazine over het werken in China:  “In Hongkong zitten we elke dag vol. In Nederland is het veel moeilijker om op dit niveau elke dag een vol restaurant te genereren. Een ander verschil is de snelheid van onze service. Chinezen willen snel eten. Dat kan betekenen dat een menu van zes gangen in een uur wordt geserveerd. Dit maakt voor de waardering van Michelin niks uit. Hoog tempo heeft namelijk niks met kwaliteit te maken. Die moet gewoon goed zijn. Dit is ook de reden waarom ik 78 koks in dienst heb. Per servies staan er gemiddeld 25 koks in de keuken. In Nederland heb je die mogelijkheid niet.”

Tags: 
Artikel delen