Bar Break: ode aan legendarisch Rotterdams Breakaway Café

Rick de Groot en Salvo Calvo van Bar Break in Katendrecht

Bar Break: ode aan legendarisch Rotterdams Breakaway Café

Bar Break opende eind vorig jaar haar deuren, met de trotse eigenaren en gerenommeerde Rotterdamse bartenders Rick de Groot en Salvo Calvo achter de bar. Een droom kwam tot leven in deze buurt-cocktailbar voor Katendrecht, die in alles een ode is aan het legendarische en vergane Breakaway Café in Rotterdam, waar beide bartenders ooit begonnen.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: Rick Arnold

Bar Break is een hommage aan de iconische Rotterdamse cocktailbar Breakaway Café en de ‘old school hospitality’ die de zaak vertegenwoordigde. Cocktailklassiekers uit de jaren tachtig en negentig stonden daar prominent op de kaart, en bij Bar Break krijgen deze hun eigen, moderne twist. Een mooi voorbeeld is de cocktailklassieker June Bug, die in een nieuw clarified jasje wordt gegoten - op basis van premium spirits (zie recept in het grijze kader).

‘Foute’ cocktails als de Long Island Ice Tea, Jungle Bird en de New York Sour krijgen een make over naar de huidige tijd. Zo doet de Long Island het met een vleug mezcal in plaats van tequila, en zet de coffee & Coca-Cola-cordial de smaakpapillen op scherp. Nog zo’n knaller is de Jungle Bird-cocktail, in dit geval op basis van Plantation OFTD-rum, Voerman Vieux, Campari geïnfuseerd met granaatappel, Cherry Heering-kersenlikeur, abrikozenjam, ananas- en limoensap.

*Tekst gaat verder onder de foto's en het grijze kader. Op de foto: Pina Colada, clarified blend van rums, geroosterde ananasblend met een foam van kokosnoot.

Bar Break - Pina Colada - Salvo Calvo-1 Bar Break - Pina Colada-1

Recept June Bug – Bar Break

Ingrediënten:

 • 40 ml Spirited Union Coconut Botanical Rum
 • 20 ml Crème de Banana
 • 20 ml Midori meloenlikeur
 • 10 ml coconut cream
 • 5 ml kokoswater
 • 30 ml ananassap
 • Mix van citroen- en appelzuur

Klaar (clarify in Engels) door veelvuldig door filters te laten druppelen en batch de cocktail. Schenk uit in een longdrinkglas gevuld met een ijsblok en garneer met een bananenblad in het glas en verstuif ‘banana mist’ over het glas.

Liefde voor cocktails

De liefde voor cocktails zoals de tropische klassieker June Bug gaat diep voor het duo, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om lekkere, gebalanceerde drankjes. “Het gaat om een state of mind”, zegt Calvo. “We willen mensen terugbrengen naar hun eerste cocktailervaringen. Als dat lukt, hebben we al gewonnen. De bar serveert naast dranken ook mediterrane happen, waarvan de kazen en vleeswaren uit Sicilië - waar ik vandaan kom - worden geïmporteerd.”

Old school hospitality

De Groot: “Bar Break staat voor old school hospitality en retro cocktails. Als gast kun je hier volledig jezelf zijn. Het draait voor ons om de ervaring en de emotie die hierbij komt kijken. De gast is hier altijd nummer één.” Het idee voor een eigen bar borrelt al zo’n twintig jaar bij de vrienden - vanaf het moment dat ze professioneel bartender werden. In mei 2023 kwamen Calvo en De Groot in contact met Iris Dekker, die zij kenden van hun tijd bij de Party Group (o.a. cocktailbar George).

'We brengen een hommage aan waar en hoe we het vak hebben geleerd; de cocktails en vooral de gastvrijheid'

Dekker: “Ik vind Salvo zijn gastvrijheid en service echt fantastisch, dat moet in de horeca blijven. Al snel voegde Rick zich hier ook bij. Het klikte meteen, we hadden hetzelfde netwerk en hetzelfde idee over het niveau dat wilden neerzetten. Ook ik ken Breakaway, ik snapte hun droom. Iedereen staat in zijn kracht: Ik focus mij op de backoffice en zorg dat alles draait. Rick is in Bar Break meer de denker en Salvo meer de spontaniteit, samen zijn ze creatief een goed team.” De Groot: “Wij maken de kaders, Salvo kleurt ze in. We brengen een hommage aan waar en hoe we het vak hebben geleerd; de cocktails en vooral de gastvrijheid.”

*Tekst gaat verder onder de foto's en het groene kader

Interieur-Bar-Break-Katendrecht
Interieur Bar Break in Katendrecht

CV RICK DE GROOT (42) EN SALVO CALVO (42)

Rick-De-Groot-Salvo-Calvo

Salvo Calvo (links):

 • 2002 verhuisd naar Nederland
 • 2005 Breakaway Café, Rotterdam - bartender
 • 2008 Italiaanse delicatessenwinkel en freelance bartender
 • 2014 De Beurs, Rotterdam - manager
 • 2015 Vief &; Vuig, Rotterdam - bartender
 • 2017 - 2022 George, Rotterdam - bartender
 • 2023 Bar Break, Rotterdam – mede-eigenaar

Rick de Groot (rechts):

 • 2002 – 2007 Breakaway Café – bartender
 • 2008 Zin Rotterdam, bartender
 • 2009 – 2014 The VIP Room en Club Cinema, Rotterdam – manager
 • 2010 – 2014 House of Bols, Amsterdam– senior bartender en trainer
 • 2015 – 2019 Breakaway Café – manager
 • 2019 – 2021 Meyer Beheer – regiomanager Brabant-Gelderland en drankenconsultant
 • 2021 Partygroup, Rotterdam – Operationeel management (Villa Thalia, De Beurs, George)
 • 2023 Hell’s Kitchen, Rotterdam – Opening en start up Grace en The Grit, Rotterdam
 • 2023 Bar Break, mede-eigenaar

Oprechte gastvrijheid

Eind augustus ontvingen ze de sleutel en kwamen hun droom uit, zegt De Groot. “We merken dat er bij veel mensen behoefte is aan hoe het vroeger was, ze willen herkenning en oprechte gastvrijheid. Veel bartenders beheersen nu de gekste technieken maar kunnen vaak nog geen dertig klassiekers maken.”

'We willen die old school tijden laten herleven, omlijst met een rauw randje'

Ze willen gasten op hun gemak stellen, zegt Calvo. En de herkenbare cocktails in een modern jasje helpen volgens hem daarbij. “Als oude rotten in het vak kregen we veel feedback van gasten, dat ze een bar als Breakaway echt misten en zich daar al die jaren fijn hebben gevoeld. Dat gevoel willen wij terugbrengen. Nu bewust niet meer midden in de stad, we willen ook helemaal geen nieuwe Breakaway zijn. We willen die old school tijden laten herleven, omlijst met een rauw randje.

Retro cocktails

“Onze meeste gasten zijn 35-plussers uit Katendrecht, maar iedereen is altijd welkom”, zegt De Groot. “We brengen retro cocktails in een volwassener versie, met kwaliteitsspirits en nieuwe technieken, maar met de geliefde herkenbaarheid. De cocktails zijn, net als de bar, persoonlijk. Alles aan de bar hebben we zelf gebouwd, op het cocktailwerkstation na. De ruimte was wel uitdagend, dit vroeg om creatieve oplossingen. Zo werk je met z’n tweeën achter het compacte Speedster-cocktailwerkstation van ISAAC, en is de biertap gebouwd uit een oude Harley Davidson-motor uit de jaren tachtig.”

Calvo vult aan: “We kunnen zo’n dertig tot veertig man kwijt in de bar, en als het druk is kunnen gasten ook staan. Als het terras staat kunnen we nog vijftig man kwijt. We hebben echt een sterke buurtfunctie, dus ook voor wijn-, bier- of een goede kop koffie ben je hier welkom. We kunnen hier precies doen wat we leuk vinden, het is intiemer en persoonlijker dan werken in volume-bars. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel.”

Cocktails-Bar-Break-Katendrecht
Cocktails Bar Break in Katendrecht
Artikel delen