Café Keetje Tippel opent in Amsterdam: kroeg met opvallend interieur

Interieur Café Keetje Tippel

Café Keetje Tippel opent in Amsterdam: kroeg met opvallend interieur

In de Korte Reguliersdwarsstraat in Amsterdam openden Tom Adolfsen en Oscar Rookhuijzen Keetje Tippel: een Nederlandstalig café met een over de top design. De kroeg is vernoemd naar een Amsterdamse prostituee uit 1870, Neel Doff, oftewel ‘Keetje Tippel’. “Er is altijd een markt voor Nederlandstalige kroegen.”

Tekst: Madelief de Weerd

'Hysterische horeca'

Kristallen kroonluchters, een tijgerprint behangetje op de muur en een barok-chique plafond. De term ‘hysterische horeca’ viel al eerder in horecaland en doelde op opvallende interieurs van restaurants in binnen- en buitenland. De trend zet zich voort en zie je nu ook terug in cafés. In de Korte Reguliersdwarsstraat in Amsterdam openden Tom Adolfsen en Oscar Rookhuijzen namelijk Café Keetje Tippel. Een kroeg met een over de top design en waar tot in de vroege uurtjes Nederlandstalige muziek klinkt, met elke avond een zanger. “Vergeleken met andere kroegen in Amsterdam hebben we de focus gelegd op een uniek en opvallend interieur”, vertellen de ondernemers.

Van nette mensen tot criminelen

Café Keetje Tippel is gevestigd in het pand waar voorheen Bar Savoy zat. Een kroeg waar mensen uit alle lagen van de maatschappij samenkwamen. Van nette mensen tot criminelen. Toen het pand vrijkwam namen de ondernemers het over en na een grondige verbouwing ging Café Keetje Tippel begin augustus open. De twee kennen elkaar al jaren vanuit de horeca. Rookhuijzen heeft nog twee cafés op het Rembrandtplein: Café Pikketanussie en Café Montmartre. Adolfsen heeft het grootste bemiddelingsplatform voor bootverhuur van de Benelux: Event op het Water. Hiermee vaart hij groepen van tien tot zevenhonderd passagiers voor elke gelegenheid, van bruiloften en bedrijfsuitjes tot commerciële feesten.

Goed personeel

De ondernemers hadden in de gaten dat de horeca in ontwikkeling is op het gebied van interieur en besloten hierop in te spelen. Een bevriende interieurspecialist toverde de zaak om tot een café met een opvallend interieur. Met succes, want sinds de opening in augustus hebben ze veel vaste gasten die wekelijks terugkomen. Dit komt niet alleen door het interieur, maar ook door het goede personeel dat in het café werkt. “Wij nemen doelgericht personeel aan en stelden een leuk team samen in de korte tijd dat we open zijn. Goed personeel zien wij echt als een missinglink in veel horecazaken. Hiermee hebben we een grote voorsprong op andere collega-ondernemers en gaan wij een verschil maken op de lange termijn. We willen gasten een thuisgevoel geven in een laagdrempelig café.” De ondernemers zijn dan ook kritisch op personeel dat ze aannemen. Samen met hen willen ze een uniek café opzetten, waarbij ze luisteren naar de wensen van gasten en het personeel. 

Hoge inflatie

Ondanks die wekelijkse terugkerende gasten was het rustig afgelopen zomer. Dit komt door de festivals maar ook door de inflatie, legt Adolfsen uit. “Vorig jaar was een beter jaar voor alle café-eigenaren. Er komen minder gasten, omdat alles duurder wordt en mensen minder te besteden hebben. Dit merk ik ook bij de boottochtenverhuur, de marges worden dunner. In mijn studententijd vroeger betaalde je 1 euro voor een vaasje, nu 4 euro. Dat is een behoorlijk verschil!”

'Er is altijd een markt voor Nederlandstalige kroegen'

Gelukkig wisten de ondernemers een goede deal te sluiten met de pandeigenaar. Ze berekenen niet alles door naar de gasten, omdat ze liever hebben dat zij weer terugkomen. Daarom zijn ze scherp op inkopen en komen ze daardoor ook in deze rustige zomer uit de kosten. Adolfsen omschrijft het café als een unieke kans in een moeilijke periode. “Het was te mooi om aan ons voorbij te laten gaan. En nee, ik maak me geen zorgen over de toekomst. We zijn overtuigd van onszelf én onderscheidend. Daarnaast is er altijd een markt voor Nederlandstalige kroegen.”

Interieur-Cafe-Keetje-Tippel-10
Café Keetje Tippel-Amsterdam-8 Café Keetje Tippel-Amsterdam-2
Café Keetje Tippel-Amsterdam-3
Artikel delen