Plaatjes draaien overgewaaid uit Japan: dit zijn 4 luisterbars in Nederland

Luisterbar in Nederland

Plaatjes draaien overgewaaid uit Japan: dit zijn 4 luisterbars in Nederland

Luisterbars: het zijn vaak kleine ruimtes, eerder woonkamers dan bars zoals wij die kennen, waarin de audio centraal staat. Gasten komen er zowel voor de oren als voor de mond. In Nederland zijn er nog maar weinig te vinden en daarom is het volgens trendwatcher Gijsbregt Brouwer een gat in de markt. We zetten hieronder vier luisterbars in Nederland op een rij!

Tekst: Nadine Muijt

1. Nomono in Utrecht

Johan Kuin en Naresh Ramdjas openden een luisterbar in Vechtclub XL, een werkplaats voor creatieve ondernemers, in Utrecht. Midden in de zaak staat een bar met goede geluidsinstallatie. Van een pianoconcert op zondagochtend tot albumreleases tijdens een diner: bij deze laagdrempelige zaak staat, naast eten en drinken, muziek centraal. Het scala aan genres is breed, met jazz, funk en hiphop in de basis. Kuin wil met Nomono een creatieve broedplaats creëren waar iedereen zich welkom voelt om binnen te lopen. De keuken is gebaseerd op de westerse keuken met Surinaamse invloeden. Naresh is naast mede-eigenaar ook de chef-kok. Hij kookt onder andere gerechten die hij van zijn moeder leerde.

2. PAAK Vinyl Bar in Nijmegen

PAAK Vinyl Bar aan de Bloemerstraat is dé ‘listening bar’ van Nijmegen. Hier komen locals samen om te borrelen en om hun liefde voor muziek te delen. In het centrum van Nijmegen waren er weinig cafés voor muziekliefhebbers. Zo ontstond het idee voor PAAK Vinyl Bar, een plek waar altijd goede muziek aanstaat. Tweemaal per maand organiseert de bar liveoptredens van verschillende bands en artiesten. Bijzonder is de vinylhoek achterin de zaak en de draaitafels waar de plaatjes worden gedraaid. Muziek kopen kan in de winkel én online via de webshop. 

Eigenaren zijn Menzo Dijkstra, Peter Eschgfäller, Troy Rondon Guasque en Marijn aan de Stegge. "Onze cocktails zijn onze specialiteit. Daar staan we bekend om," aldus Troy Rondon Guasque. De bar neemt deel aan verschillende wedstrijden, waaronder het NK, waar ze de vijfde plaats hebben behaald. Maandag 15 april zullen twee bartenders PAAK Vinyl Bar vertegenwoordigen in de finale van de Graham’s Blend Series Cocktail Competition.

 

3. Corner Store in Amsterdam

De Corner Store in Amsterdam-Noord zit op een hoek, maar is geen winkel. Bij deze zaak eet je Asian-inspired gerechten, drink je de beste natuurwijnen en luister je naar vinyl. Eigenaren zijn ondernemers Bob Nagel, Maarten Bloem en kompanen. Achter de bar worden lp’s gedraaid en in het restaurant staat een kast met gigantische speakers. De keuken van Corner Store is vernieuwend en werkt met lokale producten. Op de kaart staan gerechten als aubergine met een Aziatische macadamiasaus en bbq brioche met geitenboter en zeekraal.

 

4. Murmur in Amsterdam

Murmur is een luisterbar en kunstruimte in Amsterdam-Noord. De eigenaren van Murmer willen met de bar een ontmoetingsplek creëren voor artiesten, verzamelaars en platenlabels met verschillende releases, optredens en sprekers op de agenda. Het menu is klein, maar fijn. Op de kaart staan hapjes als bieten met huisgemaakte labneh en noorderkaas met dadelbrood.

Lees onder de afbeelding welke luisterbars er in het buitenland zijn.

 

 

Luisterbars in het buitenland

  • L'altitude in Brussel
  • Bambino Bar in Parijs
  • Curtis Audiophile Cafe in Barcelona
  • Brilliant Corners in Londen
  • Spiritland in Londen
  • Behind This Wall in Londen
  • Bridge in Japan
  • En vaandeldrager SHeLTeR in Japan
Artikel delen