Gijsbregt Brouwer over de opkomst van Japanse luisterbars: 'Er is aandacht voor alle zintuigen'

Paak Nijmegen - Japanse luisterbars - Gijsbregt Brouwer

Gijsbregt Brouwer over de opkomst van Japanse luisterbars: 'Er is aandacht voor alle zintuigen'

Nog nooit werd er zo veel geschreven en gesproken over horeca als nu. Gijsbregt Brouwer pikt er elke maand iets uit, zodat jij als horecaprofessional een hapje mee kan prikken. Deze maand praat Gijsbregt je bij over de opkomst van Japanse luisterbars.

Headerfoto: Paak in Nijmegen

What’s cooking?

Wereldwijd zijn de op Japanse leest geschoeide luisterbars in opkomst. Een op Japanse wijze vormgegeven (resto)bar met een gigantisch muziekmeubel als epicentrum. Bij luisterbars draait het om drie gelijke delen: muziek, drank en eten. Hier komen culinaire audiofielen en in bredere zin hippe liefhebbers van progressieve smaken, zowel voor de oren als voor de mond.

Hoe zit de vork in de steel?

Deze trend is terug te voeren op Japan, waar al vanaf de jaren vijftig aandacht was voor HiFi. Het zijn vaak kleine ruimtes, eerder woonkamers dan bars zoals wij die kennen, waarin de audio centraal staat. Met een handgemaakt meubel dat de vinyl-collectie huist (een indrukwekkende platenkast), handgemaakte speakers en een handgemaakt podiumpje voor de dj’s, hun platenspelers en mixapparatuur.

De focus ligt op luisteren, maar er is aandacht voor alle zintuigen. De bars zijn strak en licht ingericht, er is goed eten en drinken, in lijn met restobars. Er is een huis-dj (iemand van het personeel die zorgt voor de platen op de platenspeler) en een programmering van dj’s die komen draaien, net als in een club. Ook zijn de bars vaak actief op internet met hun eigen playlists en sets.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Brilliant Corners Londen-1
Brilliant Corners in Londen

Wie staan er achter de potten en pannen?

Vorig jaar werd Paak in Nijmegen genomineerd voor de Entree Awards, Corner Store in Amsterdam is al sinds de opening een hit en bij Murmur (eveneens in Amsterdam) is het vaak zo druk dat er niemand bij past. In Brussel vind je Altitude, in Parijs Bambino Bar en in Barcelona het Curtis Audiophile Cafe.

In Londen zijn er minstens drie luisterbars: Brilliant Corners, Spiritland en Behind This Wall. In de Verenigde Staten is Los Angeles beroemd om zijn luisterbars en het mekka is uiteraard Japan (met name Tokio) met onder meer Bridge en vaandeldrager SHeLTeR.

Bambino Bar Parijs
Bambino Bar in Parijs

Een hapje mee prikken?

De trend van listening bars lijkt praktisch aan Nederland voorbij te gaan. Zodanig dat een bekende Rotterdamse horecaondernemer uitsprak: ‘Ik zou willen dat ik meer tijd had, dan opende ik er zélf eentje’. Er ligt een spreekwoordelijk gat in de markt voor de liefhebber van kwaliteitshoreca, benieuwd wie er als eerste in springt.

Artikel delen