In Barendrecht opende onlangs een nieuw restaurantconcept dat de traditionele Italiaanse pizza combineert met hedendaagse gastronomie. The Roots introduceert in Nederland het principe van 'pizza gastronomica': verfijnde gerechten op de basis van langzaam gefermenteerd pizzadeeg, geserveerd in een fine dining-setting. Eigenaren zijn Kevin Russo en Giulia Sgueglia.
In tegenstelling tot de gangbare pizza-ervaring worden de gerechten bij The Roots gepresenteerd in een meergangenmenu. Elk gerecht is opgebouwd rond een luchtige pizzabodem die 48 uur rijpt, met als aanvulling huisgemaakte bereidingen, seizoensproducten en creatieve smaakcombinaties. De focus ligt op gelaagdheid, textuur en temperatuur – met een duidelijke knipoog naar de klassieke Italiaanse keuken.
*Tekst gaat verder onder de foto.
Het keukenteam achter het concept bestaat uit jonge professionals afkomstig uit Italië. Zij deden onder meer ervaring op bij Pepe in Grani (meermaals uitgeroepen tot beste pizzeria ter wereld) en bij een Michelin-restaurant op Corsica. De verhuizing naar Nederland markeert voor hen de start van een nieuw culinair hoofdstuk, waarin ze elementen van fine dining en pizzacultuur samenbrengen in een eigentijdse vorm.
*Tekst gaat verder onder de foto's.
De setting van het restaurant is volgens eigenaren Kevin Russo en Giulia Sgueglia informeel, maar verfijnd. Gasten worden uitgenodigd om gerechten te delen aan tafel, wat aansluit bij het belevingsgerichte karakter van het concept. Met dit aanbod hoopt The Roots een brug te slaan tussen ambacht en innovatie in de moderne restaurantwereld.