Italiaans shared dining-restaurant Osteria Emilia geopend in Utrecht

Osteria Emilia - Utrecht - Header

Italiaans shared dining-restaurant Osteria Emilia geopend in Utrecht

Nieuwe Garde Horeca Groep, tevens eigenaar van tapasbar Sevilla, heeft een nieuw Italiaans restaurant geopend: Osteria Emilia. Het restaurant aan de Oudegracht in Utrecht heeft een shared dining-concept, waarbij kleine gerechten uit diverse regio's van Italië worden geserveerd. ESTIDA realiseerde het interieur: “Elk element draagt bij aan het totaalconcept.”

Inspiratie uit de regio Emilia Romagna

Ondanks dat er gerechten worden geserveerd uit meerdere regio's van Italië is de regio Emilia Romagna in het bijzonder een inspiratiebron voor het restaurant. “Deze regio wordt ook wel de buik van Italië genoemd”, aldus mede-eigenaar Sebastiaan van Geel. Veel producten vinden hier hun oorsprong, zoals mortadella, tortellini, Parmigiano Reggiano, prosciutto di Parma en aceto balsamico. Klassiekers uit deze regio zullen niet ontbreken op de menukaart.”

*De tekst gaat verder onder de foto

1 - Osteria Emilia - Utrecht

Van Geel: “Daarbij vinden we het gaaf dat Emilia een vrouwennaam is, zij is ook terug te zien in de huisstijl van ons restaurant. Je zit dus echt in Emilia’s osteria, wat in het Italiaans herberg of eetcafé betekent.” Naast de gerechten om te delen, staan de deuren van het restaurant ook open voor een snelle espresso aan de bar of belegde focaccia's in de middag. De wijn die het restaurant serveert is uitsluitend Italiaans van oorsprong. “Dat maakt de avond compleet", zegt Van Geel. "Italiaans eten, wijn én interieur. Daar kan niet veel aan mis gaan."

Eeuwenoude werfkelder en Italiaans keramiek

Osteria Emilia is gevestigd in een eeuwenoude werfkelder onder de Drieharingstraat in Utrecht aan de Oudegracht, waar de gerechten worden geserveerd op met de hand beschilderd Italiaans keramiek. Van Geel: “Vanaf de kade loop je de werfkelder in. Wanneer je Emilia binnenstapt, krijg je meteen het gevoel alsof je in Italië bent.

*De tekst gaat verder onder de foto's

3 - Osteria Emilia - Utrecht - Fotos lang 4 - Osteria Emilia - Utrecht - Fotos lang
'Laatst zei een gast zelfs dat hij het gevoel had dat hij onder het Colosseum aan het eten was'

ESTIDA heeft met het interieurontwerp van de werfkelder een kleurrijk en levendig decor gemaakt. Ruth van ESTIDA: “Bij Osteria Emilia draait alles om gastbeleving, waarbij het horecainterieur een essentiële rol speelt. Of je nu komt voor een intiem diner of een feestelijke bijeenkomst, bij Osteria Emilia staat de gast altijd centraal. Dit wordt in het interieur ondersteund doordat elk detail zorgvuldig gekozen is om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Van het horecameubilair tot aan de spectaculaire bar en keukenuitgifte, elk element draagt bij aan het totaalconcept van Osteria Emilia.”

Van Geel vult aan: “Het is een samenspel van facetten waardoor je het gevoel hebt dat je in Italië bent. Denk aan groene tonen, marmer, citroenbomen, een kroonluchter en de open keuken. Laatst zei een gast zelfs gekscherend in een review dat hij het gevoel had dat hij onder het Colosseum aan het eten was. Supergrappige review, maar het is wel echt zo."

*De tekst gaat verder onder de foto

3 - Osteria Emilia - Utrecht

De Nieuwe Garde Horeca Groep

Désirée Stroes en Brian Steevens, tevens de voormalige eigenaren Croquetten Boutique aan de Bakkerstraat, begonnen samen met Sebastiaan van Geel tapasbar Sevilla in Utrecht. Later kwam hier Osteria Emilia bij. De drie zijn van mening dat er verbeteringen mogelijk zijn in de traditionele bedrijfsvoering van de horeca. Met als doel om door te groeien en personeel te laten participeren in de zaken, zijn ze een nieuwe horecagroep gestart: Nieuwe Garde Horeca Groep.

Vanuit deze visie hebben zij sinds kort hun chefs Rens Groters en Lex van Stralen betrokken in het bedrijf. Van Geel: “We willen de horeca anders inrichten, een nieuwe stijl van leidinggeven en werken. Geen overuren meer en lol maken. Wij geloven dat je dan samen voor de lange termijn iets op kunt bouwen.” In de komende twee jaar wil de horecagroep nog drie zaken openen. “Er liggen al een paar concepten klaar, waarbij we ons voor nu nog focussen op Utrecht. Het enige wat ik kan zeggen is dat de concepten weer andere keukens omvatten en dat we bereid zijn om meer mensen te laten participeren in deze toekomstige zaken.”

1 - Osteria Emilia - Utrecht - Fotos lang 2 - Osteria Emilia - Utrecht - Fotos lang
Artikel delen