Cocktailbar Belly of the Beast in Amsterdam: Een magische onderwaterwereld

Belly of the Beast Amsterdam

Cocktailbar Belly of the Beast in Amsterdam: Een magische onderwaterwereld

In het souterrain van het historische Odeon-pand aan de Singel 460 in Amsterdam opende afgelopen december cocktailbar Belly of the Beast. Ervaren cocktailondernemers Tess Posthumus en Timo Janse (o.a. Flying Dutchmen Cocktails en Dutch Courage) bundelden de krachten met horecaondernemer Joeri Salet (o.a. Supper Club, Supper Hotel en Bar Rouge). Ze creëerden een magische onderwaterwereld.

 

Tekst: Ingmar Voerman

 

 

“Belly of the Beast draait om de combinatie van cocktails en bites”, zegt mede-eigenaar Timo Janse. “Belly is een late night-ervaring, de plek waar we gewoon hele lekkere, leuke dingen maken. Niets hoeft hier. Ongedwongen drinken en eten, ongeacht wat je plannen voor de avond ook zijn. We hadden duidelijk voor ogen wat we in dit pand nog misten en wat er moest komen. Onze cocktailbar Flying Dutchmen Cocktails (FDC) zit zeven dagen in de week vol, daar moeten we vaak gasten teleurstellen omdat er geen plek is, of omdat we niets te eten kunnen aanbieden.”

Echte onderwaterwereld

Deze bar is in dat opzicht een uitkomst, vervolgt Janse. “Je komt hier binnen in een stranddecor, ruikt het eten al, neemt een aperitief en vervolgens duik je letterlijk de duisternis in. Je wordt een onderwaterwereld ingetrokken. Het is een grote ruimte met 120 zitplaatsen waarin we verschillende belevingen bieden – ook voor grotere groepen. Met The Pearl hebben we een privéruimte met eigen bar, die doorgetrokken is vanuit de grote bar met daarachter drie cocktailwerkstations.

Aan de andere zijde van de bar bevindt zich een bartender’s table – een creatieve speelplaats voor de bartenders en een echte VIP-ervaring voor de gasten.We kunnen zoveel variëren binnen de bar, je kan hier aperitiefcocktails drinken bij binnenkomst, vervolgens een cocktailworkshop volgen en afsluiten door samen te dineren.” Posthumus: “De naam is drieledig. Het is natuurlijk de buik van het schip. Ook is het de buik omdat je hier late night kan dineren, en het is het souterrain van het pand wat onder meer FDC en Supperclub herbergt.”

‘Belly is een late night-ervaring, de plek waar we gewoon hele lekkere, leuke dingen maken'

Nautische vibe

Over het nautisch-geïnspireerde interieur hebben vooral Posthumus en Salet zich ontfermd, samen met JPS Architecten. In februari 2023 hadden Posthumus en Salet de eerste gesprekken over een bar in de ruimte waar voorheen Happyhappyjoyjoy zat. Vanaf juni zijn ze serieus gaan praten, op 1 november kregen ze de sleutel en op 4 december gingen ze officieel open. “Het was onvoorstelbaar, iedereen heeft keihard gewerkt. Vanaf de opening draait Belly of the Beast zeven dagen in de week van vijf uur ’s middags tot vier uur in de ochtend.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Interieur-Belly-Of-The-Beast
Interieur Belly of the Beast Amsterdam

Magische wereld

Belly of the Beast draait zeker om escapisme, zegt Janse. Maar niet op de bekende tropische tiki-bar-manier. “Er heerst een nautische vibe, en de cocktails, het interieur en het logo zitten vol referenties aan mythische zeewezens.” Het is een magische, gekke onderwaterwereld, volgens hem. “We hebben de ruimte zo veel mogelijk willen terugbrengen naar de historische functie van het gebouw, we hebben het in ere willen herstellen - met een twist. Door veel lagen te verwijderen kwamen er allerlei vergeten elementen vrij, zoals de originele nisjes. En deze passen ook nog eens perfect in het nautische thema, het idee dat je je in een schip bevindt. We kunnen hier 120 man zittend kwijt, dat is veel meer dan Dutch Courage en Flying Dutchmen Cocktails bij elkaar. En eten serveren is ook nieuw voor ons.”

From Scratch

De nieuwe cocktailbar is echt een heel ander beestje dan FDC en Dutch Courage, zegt Janse. “Het aanbod spirits is hier veel minder uitgebreid dan bij FDC en we hebben geen focus op Nederlandse spirits zoals Dutch Courage, maar het aanbod is zeer goed doordacht. We maken nog steeds alles from scratch zonder te pre-batchen, maar we werken wel op een manier dat je niet nat gaat op een drukke avond.”

Posthumus vult aan: “Het is een ander volume, een ander soort cocktails, een ander concept. Waar we nooit op inboeten is de kwaliteit. Cocktails en spirits zijn hier weer volledig anders, er staat ook een ander team, dat ook andere trainingen ondergaat. Perfecte service voor een groot publiek is essentieel, aan de andere kant hoeft een bartender hier niet alles te weten over jenever zoals in Dutch Courage, of agave spirits zoals in Flying Dutchmen Cocktails.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Oesters-Belly-of-the-Beast Cocktailglas-Belly-of-the-Beast

Beasties

Alle cocktails zijn vernoemd naar mythische, bekende en bestaande beesten als Nessie (monster van Loch Ness) of ManBearPig (South Park). Dit zijn niet alleen de namen van, maar ook de inspiratie achter de cocktails, legt Posthumus uit. “De cocktailkaart is wat vrijer en losser dan bijvoorbeeld bij Flying Dutchmen Cocktails.

‘We willen je meenemen naar een andere wereld, een paradijs’

We zitten niet vast aan een streng concept en concurreren ook niet met onze andere bars. We willen je meenemen naar een andere wereld: een tropisch eiland, een onderwaterwereld of een ander paradijs.” De cocktails zijn opgedeeld in fruity, fresh, strong, spiced en non-alcoholic. De bites van chef Patrick Molenaar bevatten de signature Beastie Boys (broodjes met wagyu brisket, chicken teriyaki, cajun shrimp of tempeh, allemaal met een eigen ‘boozy’ lak of saus.), signature bites en kleine gerechten om te delen.

Cocktails

Ultieme Belly-cocktails zijn voor Posthumus de strong beastie Nessie’s Pearl (Dewar’s Caribbean Smooth-whisky, Ardbeg Wee Beastie-whisky, Punt E Mes-vermout en Ms. Better’s Smoke & Oak-bitters) of spiced beastie El Chupacabra (mezcal, chili-likeur, Campari, citroen, ananas en mango). “Allebei relaxte cocktails met een spanningsboog.” Janse voegt hier trots de fruity beastie Kraken’s Elixer (vlierbloesemlikeur, citroen en white peach and jasmin soda) aan toe.

Op de kaart staan ook nog fruity beasties als de Catfish Crompouce en non-alcoholic beasties als de Zuid-Afrikaans geïnspireerde cocktail Wildebeest. Posthumus: “De cocktails zijn over het algemeen licht en goed te combineren met al onze gerechten. We hebben bij elk gerecht een specifieke cocktail, maar de bedoeling is dat gasten alles samen kunnen proeven.”

Cocktailglazen-belly-of-the-beast Normaal Gerecht-belly-of-the-beast Normaal
Artikel delen