In het Scheepvaartkwartier in Rotterdam opende eind februari Market Bar Mare haar deuren: een high-end visbar en winkel ineen, geïnspireerd op de iconische viswinkel Schmidt. Eigenaren Alexander Wuijts en Floris Stock creëerden een bruisende zaak, waar iedereen kan binnenlopen voor lunch, een oester met champagne aan de bar, het afhalen van een visbestelling voor thuis of een volledig diner.
Op deze zonnige woensdagmiddag in juni loopt het terras van Mare snel vol. De haringen en oesters vinden gretig aftrek tijdens de haringparty van de nieuwe visbar in Rotterdam. Glaasje champagne of wijn erbij en je waant je even in het buitenland, lacht bedrijfsleider Eric Cornelis. Mede-eigenaar Floris Stock – ook eigenaar van het in dezelfde straat gelegen Bar Bistro NUL10 – is druk met het ontvangen van de gasten en vertelt later enthousiast over zijn nieuwste horecaconcept, dat is ontstaan uit het gemis van viswinkel Schmidt op het Vasteland.
“Schmidt is verhuisd en buurtbewoners hadden behoefte aan een plek met dezelfde kwaliteit en sfeer. Zo ontstond het idee om een kleinschalige versie van de iconische viswinkel terug te brengen, maar dan in een nieuw jasje.”
Dat werd high-end visbar Mare in het Scheepvaartkwartier, die eind februari haar deuren opende, een paar straten van de oude locatie van Schmidt. Bij binnenkomst valt direct de golvende lange bar op, die door de zaak meandert. “Doordat de bar organisch is gevormd, zit je als gast soms bijna tegenover elkaar, maar heb je wel de laagdrempeligheid van een bar. En je hebt interactie met het personeel dat aan de andere kant staat.”
Het interieur is ontworpen door Dennis Koeslag, ook verantwoordelijk voor onder meer restaurant 1NUL8 Basement in Rotterdam. Het straalt een rauwe elegantie uit, er is veel gewerkt met beton en staal en de bar is gemaakt van gerecycled plastic – duurzaam en circulair. De zaak heeft volgens de eigenaren een internationale uitstraling en doet denken aan stijlvolle visbars zoals in Lissabon.
Daarnaast kunnen gasten hier ook vis van Schmidt bestellen en afhalen voor thuis. Het is gelijk een mooie gelegenheid om bij het afhalen even een oestertje met een glaasje wijn te nemen. “Dat is ook de kern van de zaak. Iedereen kan hier de hele dag binnenlopen. Tijdens de lunch een visje eten, ’s middags met een glaasje wijn en een oestertje even kletsen met andere gasten, je bestelde vis ophalen of een hele avond tafelen met diverse visgerechten en bijzondere wijnen – alles kan.”