Open: Restaurant Blumé in Hotel Halbert, Groningen

Restaurant Blumé

Open: Restaurant Blumé in Hotel Halbert, Groningen

Groningen is een fine-dining-restaurant rijker. Op 18 januari 2023 opende restaurant Blumé de deuren aan de Oude Boteringestraat 43. Het restaurant is gevestigd in Hotel Halbert, op de plaats van het voormalige Hotel de Ville. Eigenaren zijn hoteliers Marloes Hemmel en Jan Akkermans en executive-chef Henrice Dijks.

Het voormalige Hotel de Ville is door het paar Hemmel en Akkermans verbouwd tot een viersterrenboetiekhotel en heropend als Hotel Halbert. Op de begane grond is Restaurant Blumé gevestigd.

Toegankelijke fine dining

Deze locatie is geen onbekend terrein voor de 36-jarige mede-eigenaar en executive-chef Henrice Dijks. Hij stond er van 2015 tot de sluiting in de zomer van 2022 als chef in de keuken van de voormalige bistro ’t Gerecht. Dijks werkte eerder bij toprestaurants als De Librije*** in Zwolle, Onder de Linden* in Aduard en De Echoput in Hoog-Soeren, bij de laatste twee als sous-chef.

'We koken de moderne Franse keuken'

Henrice Dijks: “In Blumé koken we de moderne Franse keuken, waarbij we alles zelf maken en met de seizoenen mee koken. Een goede prijs-kwaliteit, herkenbaarheid van het product en een moderne presentatie zijn kenmerkend voor onze keuken. En we werken met topproducten. Zo hebben we in het openingsmenu onder meer hamachi, langoustine en dry-aged rundvlees verwerkt. Ik denk dat we binnen de stad Groningen uniek zijn met onze toegankelijke fine dining. Ik zou heel graag, net als met ’t Gerecht, weer een plaats willen bemachtigen in de toonaangevende restaurantgidsen, inclusief de Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin. Mijn sous-chef is Arthur Dijkstra. Hij werkte voorheen ook in ’t Gerecht en heeft restaurants als Piloersemaborg in Den Ham en Rijks in Amsterdam op zijn cv staan.”

1 vlnr Dijks, Akkermans, Hemmel
v.l.n.r. Henrice Dijks, Jan Akkermans en Marloes Hemmel.

Tastingmenu, ook vegetarisch

De basis van de kaart van Blumé is het tastingmenu van drie tot zeven gangen, dat een goede balans kent tussen vis- vlees- en groentegerechten. De prijs voor drie gangen is € 45. Ook de vegetarische gast kan prima uit de voeten in Blumé. In het tastingmenu zitten doorgaans meerdere vegetarische gerechten en daarnaast is het menu ook in een volledig vegetarische versie verkrijgbaar. Alle gerechten in de menu’s zijn beschreven, zodat de gast vooraf weet wat hij op het bord krijgt. In de loop van het jaar wordt de kaart aangevuld met een à-la-carte-gedeelte.

6 aardpeer 5 langoustine

Intieme sfeer

Restaurant Blumé biedt plaats aan maximaal 36 gasten en is bereikbaar via de eigen ingang aan de Oude Boteringestraat en via Hotel Halbert. In de gedeeltelijk open keuken wordt op inductie gekookt. Henrice Dijks: “In het interieur en in uitingen als het logo hebben we gekozen voor de kleur ossenbloedrood. Blumé beschikt ook over een prachtige binnentuin waar bij mooi weer gedineerd kan worden. Op de begane grond van Hotel Halbert is tevens Café Tjall gevestigd, waar ik eveneens culinair verantwoordelijk voor ben.”

Twee wijnkaarten

Sommelier Margriet Haagsma beheert een wijnkaart met ongeveer vijftig wijnen, de meeste zijn afkomstig uit Europa. Voor de liefhebber van meer exclusieve wijnen is er een tweede kaart met kelderschatten. Daarnaast zijn er vijftien open wijnen per glas en diverse opties voor alcoholvrije dranken, ook in de vorm van een arrangement bij het menu.

Over Restaurant Blumé en Hotel Halbert

Hotel Halbert en het op 50 meter afstand gelegen hotel Corps de Garde zijn onderdeel van Garde Hotels, de onderneming van hoteliers Marloes Hemmel en Jan Akkermans. Hotel Halbert is een comfortabel boetiekhotel met 66 kamers en suites. Op de begane grond van het hotel bevindt zich Restaurant Blumé, waarvan de exploitatie in handen is van Henrice Dijks, Marloes Hemmel en Jan Akkermans. Executive-chef Henrice Dijks is tevens culinair verantwoordelijk voor het inpandige Café Tjall. Hotel Halbert en Café Tjall zijn vernoemd naar professor Tjalling Halbertsma, die vanaf 1878 met zijn gezin het pand bewoonde toen hij hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen werd. De naam van Restaurant Blumé is een verbastering van het woord bloem, wat weer is afgeleid van bloei.

Blumé interieur (1)
Blumé interieur (4) Blumé interieur (2)
Artikel delen