Orlando David van R21 in Amsterdam: 'Dit is pas het begin'

David Orlando in R21

Orlando David van R21 in Amsterdam: 'Dit is pas het begin'

Sinds 2023 runt Orlando David in Amsterdam Restaurant 21, gevestigd in een monumentaal pand én met een notering als nieuwkomer in de Michelingids 2024. David, met Chileens-Colombiaanse roots, groeide op in een culinaire familie. Zijn moeder runde Café Het Paleis en Café Walem in Amsterdam en zijn zus is mede-eigenaar van fine dining-restaurant L'église in Zwolle. Vanaf zijn vijftiende werkt hij al in de horeca, onder meer bij driesterrenrestaurant Oud Sluis en tweesterrenrestaurant The Jane.

Lokale ingrediënten, wereldse smaken

De stap naar een eigen restaurant zette hij in 2023, met R21. De restaurantnaam refereert naar de 21 jaar aan culinaire ervaring (o.a. bij driesterrenrestaurant Oud Sluis) die David met zich meebrengt. David koopt hij lokaal in: van kruiden van een wildplukker tot vis uit de Noordzee en rundvlees van Hollandse dubbeldoelkoeien. Oliën, bouillons en siropen worden in huis gemaakt, en door fermentatie zijn seizoensproducten het hele jaar beschikbaar.

Tastingmenu’s en wijnkelder

Het restaurant richt zich op een breed publiek binnen het hogere segment. Gasten kunnen kiezen voor een vier- of zesgangen tastingmenu, dat met de seizoenen meeverandert en altijd minstens één vegetarische gang bevat. Voor wie korter wil tafelen is er een à-la-cartemenu. Aan de bar kan worden begonnen met mousserende wijn of een cocktail, eventueel aangevuld met bar bites zoals brioche met gerookte paling, pata negra of Zeeuwse oesters. Wijnliefhebbers kunnen kiezen voor een arrangement van de sommelier of een kijkje nemen in de wijnkelder.

*De tekst gaat verder na de afbeeldingen.
R21 Kroonluchters R21 Steak Tartare

Scandinavische elegantie

Het interieur van R21 combineert Scandinavische elegantie met de historische kenmerken van het pand. Interieurarchitect Merijn Gerlach van Waterproof/Design Quarter werkte met originele elementen, een ingetogen kleurenpalet en hergebruikte materialen. “Met een relatief bescheiden budget hebben we gekozen voor een sfeer van ontspannen elegantie, zodat de totale dinerbeleving wordt versterkt,” zegt Gerlach. Ook zijn er persoonlijke accenten, zoals kunst van Bilal Chahal en zwart-witprenten van Escher.

Michelingids 2024

R21 is opgenomen als nieuwkomer in de Michelingids 2024, een erkenning die het restaurant volgens de eigenaar ziet als een stimulans om dagelijks te blijven streven naar het hoogste niveau van gastbeleving. "We zijn hier super trots op, maar dit is nog maar het begin. Want we blijven iedere dag streven naar het allerbeste voor onze gasten”, David. Het restaurant beschikt over 42 zitplaatsen verdeeld over drie ruimtes en vier plaatsen aan de bar.

Artikel delen