Restaurant OTEMBA in Amsterdam gaat groeien: ‘50+ locaties internationaal’

Restaurant OTEMBA in Amsterdam gaat groeien: ‘50+ locaties internationaal’

De jonge ondernemer Myrthe Slok richtte met haar broers Martijn en Bastiaan Slok het ramenrestaurant OTEMBA op in Amsterdam. Na een volwaardig jaar open te zijn geweest, is het tijd voor de volgende stap: groeien! Dit jaar hoopt het trio nieuwe locaties te openen in Amsterdam waar de focus ligt op gyoza in plaats van ramen. Kleine gyoza’s barretjes met een bruisende vibe. “Daarna willen we met deze twee concepten groeien met 50+ locaties in Nederland en daarbuiten.”

Tekst: Madelief de Weerd

Over OTEMBA

Myrthe Slok deed samen met haar broer Bastiaan de Hotelschool in Den Haag. Haar andere broer Martijn volgde de opleiding Commerciële Economie. Een gouden combinatie voor het uitrollen van hun horecaconcept OTEMBA: een traditioneel Japans restaurant met een westerse twist. Dit komt terug in zowel het eten als in de look & feel en service. “OTEMBA staat voor ontembaar, opstandig, eigenwijs. From Japan to Amsterdam”, vertelt Myrthe.

'Het beginnen van een restaurant ging met vallen en opstaan'

De eerste zaak OTEMBA Ramen openden ze 1 juni 2020 op de Kinkerstraat in Amsterdam. “Eigenlijk vieren we onze ‘verjaardag’ op 1 april”, zegt Myrthe. “Die dag planden we om open te gaan, maar we weten allemaal wat daarna is gebeurd. Het waren pittige tijden. We gingen twee keer dicht en drie keer open. Het personeel kwam en ging. Het beginnen van een restaurant ging in deze tijd echt met vallen en opstaan. Nu we één jaar volwaardig open zijn, merken we pas echt hoe succesvol het concept is."

*Tekst gaat verder onder de foto's.

OTEMBA-Amsterdam-1
OTEMBA op de Kinkerstraat in Amsterdam
OTEMBA-7 OTEMBA-Gyoza-1

Uitbreiden

Vanaf het begin was er al het plan om van OTEMBA een keten te maken. Dit gaan de ondernemers doen door middel van franchise en investeerders. Myrthe: “We ontwikkelden een uniek concept met een goede prijs-kwaliteitverhouding en dat je eenvoudig kunt kopiëren en plakken. Hierdoor kan OTEMBA op beide manieren groeien. Onze ambitie is om 50+ locaties te openen in Nederland en internationaal. Onze droomvestiging is Tokio, met misschien daarbij wel een Japans hostel.” OTEMBA op de Kinkerstraat is het moederbedrijf van de volgende zaken die openen. Deze zullen een OTEMBA Ramen of een OTEMBA Gyoza worden. De volgende locatie die Myrthe dit jaar met haar broers hoopt te openen is ook in Amsterdam en wordt OTEMBA Gyoza.

'Bij ons proef je gyoza's met bijzondere vullingen'

“We merkten dat de gyoza’s echte hardlopers bij ons zijn", zegt Myrthe. "Mensen willen ook vaak snel een hapje eten en weer door. OTEMBA Gyoza sluit perfect op die behoefte aan. Bij veel restaurants krijg je traditionele gyoza’s met sojasaus, bij ons proef je gyoza’s met bijzondere vullingen, sauzen en toppings. Bijvoorbeeld krokant gebakken gyoza met langoustine en Old Amsterdam-kaas. Daarnaast staan er diverse andere Japans-Westerse bites op de kaart en zullen we een nieuwe weg inslaan met gyoza’s in onze populaire Tonkotsu-bouillon. Ook willen wij ons meer gaan focussen op vega(n) producten, zowel voor eat-in als take-out, of voor gasten die onze gyoza’s het liefst zelf thuis bereiden."

*Tekst gaat verder onder de foto's.
OTEMBA-1
OTEMBA-Gyoza-2 OTEMBA-4

Ondernemen in deze tijd

Myrthe vertelt dat het ondernemen nu pas écht begint zoals ze het voor ogen hadden. “We hebben echt een vloeiende operatie. We krijgen veel complimenten over het huidige personeel en ik mag in m’n handen knijpen met ze. Het blijft alleen soms wel een uitdaging om nieuw personeel te vinden. Dat is lastig, want zij zijn natuurlijk superbelangrijk voor de service die je verleent. Daarom willen we zoveel mogelijk minimaliseren in dit proces en meer digitaal doen met bijvoorbeeld een QR-code. Het mag allemaal wel wat makkelijker en relaxter in plaats van dat er vijf keer een bedieningsmedewerker aan je tafel staat. Met zo weinig mogelijk handelingen willen we alsnog die unieke en onvergetelijke ervaring bezorgen.”

Artikel delen