Restobar Nikotin opent in Amsterdam van eigenaar Coulisse*

Team van Restobar Nikotin in Amsterdam

Restobar Nikotin opent in Amsterdam van eigenaar Coulisse*

Door een vroegtijdig beëindigd huurcontract moest chef-kok en ondernemer Tim van der Molen ongewild Coulisse* in Amsterdam sluiten. Hij gooide het roer volledig om en opende met nachtclub Nachbar een laagdrempelige restobar: Nikotin in Amsterdam-Noord.

Tekst: Madelief de Weerd

Afgelopen mei sloot restaurant Coulisse onverwacht de deuren. De hoofdhuurder moest door een faillissement alle lopende huurcontracten voortijdig beëindigen. Voor chef-kok Tim van der Molen en zijn compagnon Simon Witmaar kwam daarmee sneller dan gehoopt een einde aan hun succesvolle zaak, sinds 2023 bekroond met een Michelinster.

'Als ik dan toch moet stoppen, wil ik iets heel anders doen'

Toch zag Van der Molen in zo’n abrupt einde ook een kans: “Als ik dan toch moet stoppen, wil ik iets heel anders doen”, vertelt de chef. “Het idee voor Nikotin was geboren. Een laagdrempelige restobar met Asian inspired gerechten en goede wijnen in een gezellige setting.”

Over de locatie

Je vindt de nieuwe restobar in een oud industrieel pand aan het Gedempt Hamerkanaal. Van der Molen was meteen enthousiast over de plek. Veel panden in de buurt moeten nog ontwikkeld worden, maar dit gebouw was tien jaar geleden al gerenoveerd. Hierdoor kan de ondernemer nog een lange tijd op deze plek blijven.

Interieur

Van buiten oogt de zaak industrieel en rauw, maar binnen is het volgens Van der Molen heel sfeervol: “De glazen gevels laten veel warm licht binnen, ik noem het een gezellige vissenkom”, vertelt hij lachend. “Het interieur is een mix van natuurlijke materialen, ‘space age’-verlichting en designmeubilair. Sommige meubels zijn zelfgemaakt, waardoor het echt een persoonlijke touch kreeg.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Gerecht-Restobar-Nikotin-in-Amsterdam (4) Gerecht-Restobar-Nikotin-in-Amsterdam (3)

Over het menu

Die uitgesproken stijl vind je ook terug op het menu en de drankenkaart. Gasten schuiven aan voor een goed glas wijn, een uitgebreid diner met shared plates of gewoon een snelle hap. In de gerechten vind je veel Japanse en Koreaanse invloeden. Denk aan de zogeheten ‘ssam’-gerechten, waarbij je met je handen eet, snacks om te delen en à-la-cartegerechten die regelmatig wisselen.

“Delen staat centraal”, vertelt Van der Molen over het menu. “We moedigen gasten aan om samen een tafel vol kleine gerechten te bestellen: dat zorgt voor interactie en plezier. Máár er is ook ruimte voor de spontane eter, die gewoon even snel een burger wil eten.” Ook de drankenkaart is breed en vernieuwend: wijnen van de tap, acht soorten saké, huisgemaakte kombucha’s, én een cocktailkaart vol verrassende signatures.

*Tekst gaat verder onder de foto's.
Gerecht-Restobar-Nikotin-in-Amsterdam (1) Gerecht-Restobar-Nikotin-in-Amsterdam (2)


Vooruitkijken: pop-ups en meer

Wat de toekomst betreft blijft Van der Molen ambitieus: “We willen een sterk concept neerzetten, en ik zie veel ruimte voor creatieve uitspattingen: diners met gastchefs, evenementen, misschien zelfs pop-ups. Zolang het maar bijzonder is en bij ons past.”

Artikel delen