The Valley in Amsterdam: wordt nieuwe blikvanger dé place to be in 2023?

The Valley - mvv Marcel Steinbach
Tags: design

The Valley in Amsterdam: wordt nieuwe blikvanger dé place to be in 2023?

Wie over de A10 rijdt, kan ze niet ontgaan: de drie gloednieuwe woon- en werktorens aan de Amsterdamse Zuidas. The Valley is met haar innovatieve architectuur absoluut een  eyecatcher. De inpandige horecaconcepten blijven niet achter: ook daar speelt design een hoofdrol. Wordt dit in 2023 dé nieuwe horeca-hotspot van de Zuidas?

Tekst: Iris Kranenburg
Foto's: Jesaja Hizkia, Molteni&C, Marcel Steinbach, VERO

Noem het gerust een architechtonisch hoogtepunt

Nee, we zijn niet in Dubai. Al had dat zo maar gekund. Het spectaculaire The Valley mag je gerust een architectonisch hoogtepunt noemen. Met glazen gevels, ‘hangende’ appartementen, (dak)tuinen van tuinarchitect Piet Oudolf en een ‘plein’ op de vijfde etage met een glazen vloer, is het een van de opvallendste nieuwe gebouwen van ons land. De drie grillige torens verrezen afgelopen tijd aan de Zuidas in Amsterdam. Een prestigieus project van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, dat ook de Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam ontwierp. In The Valley vind je luxe appartementen, kantoren, winkels en horeca en straks ook een gym en wellness. Het Leidse museum Naturalis opent er volgend jaar zelfs een dependance. En als alles groeit zoals het moet groeien, is The Valley over een paar jaar een ‘verticaal park’, vol planten, struiken en ander groen.

'Green Gastrobar biedt een nieuwe beleving van design'

Het tweede centrum van Amsterdam? 

Zal The Valley bijdragen aan de transformatie van de Zuidas van zakengebied naar levendig stadsgebied? Wordt dit het tweede centrum van Amsterdam? De toekomst zal het uitwijzen. De nieuwe horecazaken zullen in elk geval een goed middel zijn om gasten vanuit de hele regio te trekken. Want aan horeca geen gebrek in The Valley. Maar liefst zes restaurants telt het gebouw (zie kader).

Green Gastrobar
De Green Gastrobar is een ontwerp van Vincent van Duysen
Een daarvan is het spiksplinternieuwe Green Gastrobar: een concept waarbij gastronomie en design op bijzondere wijze samensmelten. Gasten betreden het restaurant via de winkel van het meubelmerk Molteni&C, een initiatief van Co van der Horst op de begane grond van The Valley. Een privélift brengt ze naar de 26e etage. Daar komen ze terecht in een twee etages tellende showroom van Molteni&C – verbonden door een zwarte wenteltrap - die tegelijkertijd Green Gastrobar is. De gast zit op stoelen en banken en aan tafels met marmeren bladen van het meubelmerk. De kasten, hanglampen en kussens? Allemaal Molteni&C uiteraard. Een nieuwe en slimme beleving van design. Ondernemer en chef Peter Lute is met zijn vrouw verantwoordelijk voor de vegetarische Green Gastrobar. Lute: “De winkel en showroom, en dus ook het restaurant, zijn ontworpen door de bekende Belgische designer Vincent van Duysen. Hij stond hoog op ons verlanglijstje en kwam op deze manier op een presenteerblaadje. Wij houden van zijn minimalistische stijl.” Lute ontfermde zich over een praktisch plan voor een restaurant in een showroom. “Want dat is anders dan een regulier restaurant. Denk aan ontkoppeld koken (vooraf bereiden en later serveren), aangepaste apparatuur en een heel ander logistiek proces.”
Green Gastrobar Green Gastrobar

6 horecaconcepten in The Valley


  • Green Gastrobar: vegetarisch fine dining restaurant met skyterras in de showroom van een Italiaans meubelmerk, op de 26e en 27e etage. Peter en Marieke Lute zijn verantwoordelijk voor het horecaconcept. Het stel bouwt komende twee jaar in de Noordoostpolder ook nog aan De Finale. Dit wordt een zelfvoorzienende plek met een restaurant. 
  • Nela: koken op vuur en shared dining-gerechten staan centraal in het restaurant van Ori Geller en Hari Shetty, die eerder werkten in restaurants als Nobu (Londen), Yaffo (Tel Aviv), Izakaya, The Duchess* en Mr. Porter (allemaal Amsterdam). Nela is te vinden op de tweede etage van The Valley.
  • Ferilli’s Specialita Uptown: het is de derde locatie van het Italiaanse all day-restaurant, waar ’s avonds regelmatig een dj draait.
  • Yuan’s Hot Pot: in China zijn er honderden restaurants van Yuan’s Hot Pot. In Nederland is net de derde geopend, in The Valley. Hot pot is een Chinese bouillon-fondue.
  • Cora Delicatessen: broodjes, sappen, brownies, snacks en wijnen. Na de vestiging op de Prinsengracht in Amsterdam heeft nu ook The Valley er een.
  • De Pizzabakkers: het is de 25e locatie van het populaire en toegankelijke pizzaconcept. Deze vestiging is op de begane grond en heeft ook een terras.
Valley mvv Marcel Steinbach 

Eigen ‘vibes’

Van de 26e etage dalen we weer naar beneden, naar de tweede etage. Daar openden Ori Geller en Hari Shetty recentelijk restaurant Nela, waar chefs doen aan ‘live fire cooking’. En ook Nela is met recht een designparel te noemen. Geller: “The Valley is een van de nieuwste en meest indrukwekkende herkenningspunten in Amsterdam. Het was voor ons belangrijk om de look-and-feel van het bijzondere complex door te trekken in ons restaurant.” Iedere plek in het restaurant moet volgens Geller net als in The Valley een beleving zijn. “Daarom zijn er verschillende ‘secties’ met eigen vibes gecreëerd. Van de ontvangstruimte tot de chef’s counter aan de opvallende open keuken en de dining area.” Hij vervolgt: “Het duurzame Valley-gevoel komt ook terug in het gebruik van natuurlijke materialen. Zo is de bar van natuursteen en hout en van binnen metaal. We voeren dit tevens door in de aankleding. Zo is onze keramiek op ambachtelijke wijze speciaal voor ons gemaakt door meerdere lokale keramisten.” Bijzonder is verder het plafond, dat eruit ziet als een landschap en waar kunstmatig licht doorheen schijnt. De ‘kroonluchter’ boven de bar is een mooie toevoeging. De ondernemers werkten samen met designbureau Framework van Thomas Geerlings, met Francesca Finotti als projectmanager.

Nela
De look-and-feel van The Valley is doorgetrokken in restaurant Nela

Raakvlakken met designers

Net als Geller en Shetty vindt ook Lute van Green Gastrobar het leuk om zich bezig te houden met design. “Ik heb altijd al interesse gehad in architectuur en ontwerpers. Er zijn heel veel raakvlakken met mijn vak. Omdat we een beetje anders naar de wereld kijken ontstaan er mooie samenwerkingen, en ik denk dat er nog vele gaan komen.” Lute noemt de samenwerking die hij jaren terug met Marcel Wanders had een van de hoogtepunten. De top-designer ontwierp in 2005 de suites van Lutes hotelconcept Lute Suites. Dan besluit hij: “Winy Maas van MVRDV, het architectenbureau van The Valley, ontwierp twintig jaar geleden met ons en Eline Strijkers het restaurant LUTE in Ouderkerk. Met Green Gastrobar zitten we nu in een pand dat door Winy is ontworpen. De cirkel is dus rond.”

Nela 1 Nela 2
Artikel delen