Zwolle heeft een nieuwe cocktailbar: The Peacock

Peacock Bar in Zwolle

Zwolle heeft een nieuwe cocktailbar: The Peacock

The Peacock is een gloednieuwe cocktailbar in hartje Zwolle van de Zwolse horecaondernemer Jan Briek. Wij spreken hem, designer Will Erens (designbureau Too Many Agencies) en bartender Olin Kreijne over de ‘hidden bar’, die te vinden is boven in café The Dublin House. “In deze buurt is er niemand die op ons niveau met cocktails bezig is.”

Tekst: Iris Kranenburg

Wat kan de gast verwachten bij The Peacock?

Jan Briek: “Het is een grootstedelijke cocktailbar met een heel eigen sfeer. Gasten zijn overdonderd als ze na de entree via een telefooncel met een geheime code in ons luxe trappenhuis komen en op de eerste verdieping een cocktailbar treffen.

The Peacock Zwolle zaal

Wat staat er op de kaart?

Olin Kreijne: “Alle cocktails op de kaart zijn signature cocktails, naar eigen receptuur. We zijn bij het ontwikkelen uitgegaan van de verschillende cocktailfamilies, en hebben daarmee zowel high balls en fizzes als souers en spirit forwards gelist. The Peacock zet in op creativiteit en vakmanschap. We maken bijna alle siropen en cordials zelf, en we werken met vers fruit.”“Naast de cocktails van de kaart, maken de bartenders graag cocktails op basis van persoonlijke voorkeuren van de gasten. En de classics natuurlijk. Het werkt net als brood bakken, je kunt met weinig moeite een simpel broodje bakken, maar je kunt ook alles met aandacht tot in de details perfect doen.”

Kan de gast er ook eten?

Kreijne: “Samen met Olivier Michiels is een kleine kaart met fingerfood gemaakt. Mooie kleine gerechten passend bij de cocktails van The Peacock.”   

Hoe ziet The Peacock eruit?

Will Erens: “Het doet denken aan een chique hotelbar. Bij binnenkomst word je overdonderend door veren, kleuren, glazen kralengordijnen, tapijt waar je in wegzakt, weelderige krukjes en gouden details. Het concept is onder andere geïnspireerd op de cabarets uit de jaren dertig in het Europa. Kleine, soms wat louche theaters en dancings, tentjes zoals in Parijs waar Josephine Baker ooit optrad als showgirl. Alles, van de verlichting van onder andere de kanten gordijntjes boven de bar, tot de wandschilderingen en de enorme handgemaakte pauwenstaart op de achterwand, straalt luxe en warmte uit.”  

dublin_house_ 345 dublin_house_ 337

Hoe gaat het met The Peacock?  

Briek: “We zijn open gegaan op 29 september 2022 en het gaat heel goed. The Peacock is bewust gestart zonder socials en we willen op basis van word of mouth groeien. Ik vind dat zelf heel krachtig, het sluit wat mij betreft heel mooi aan bij het concept van een hidden bar. The Peacock is the talk of the town en anderen posten voor ons, omdat het zo instagrammable is.”    

Hoe kom je aan bartenders? 

“Zij stromen door vanuit The Dublin House, mijn andere bedrijf in hetzelfde pand. Die Ierse Pub nieuwe stijl is sinds medio 2021 open en daar hebben we al een hele cocktailbar neergezet. De talenten stromen door naar The Peacock nadat ze in The Dublin House klaargestoomd zijn.”“Ik begon al in 2020 met de opzet van het cocktailconcept en de werving van personeel, samen met Lennart Deddens, een bekende in de Nederlandse cocktailscene. Met hem hebben we twee hele goeie jongens, André Montijn en Olin Kreijne, uit de markt kunnen halen in coronatijd. Zij leiden inmiddels nieuwe bartenders in huis op.”

The Peacock Zwolle zaal

Je hebt dus geen last van personeelstekort?

“Doordat we honderden cocktails per week verkopen, onze mensen goed betalen en contracten voor onbepaalde tijd geven, hebben we geen personeelsproblematiek. In Zwolle en omstreken is er niemand die op ons niveau met cocktails bezig is. Daar trekken we gepassioneerde bartenders en mensen die het vak willen leren mee aan.” 

Tot slot: hoe ga jij om met de hoge energiekosten?  

Briek: “Ik heb nog tot 1 maart volgend jaar een vast contract dus nu nog geen problemen. Ondertussen zoeken we uit wat we met zonnepanelen en bezuinigen in gebruik kunnen. De maatregelen die de overheid neemt volgen we op de voet.”   

The Peacock Zwolle doorkijkje bar The Peacock Zwolle bar blauw
Artikel delen