NLers scoren op WK blindproeven

NLers scoren op WK blindproeven

Tijdens het Wereldkampioenschap blindproeven op 12 oktober 2019 in Château de Chambord te Frankrijk hebben de Nederlanders hoge ogen gegooid. Het team eindigde op een mooie 9e plaats , hoger dan ooit tevoren. Frankrijk eindigde op de 1e plaats, gevolgd door China en Taiwan.

Eind mei wonnen Rik Boom (Jéroboam wijn), Anton Silletti (Siletti vof), Jarno de Graaf en Martin Fennema (MijnWijnPlein) het Nederlands kampioenschap blindproeven, een initiatief van Fred Nijhuis. Samen met coach Arend-Jaap van der Lely (Wijn op Dronk) vertegenwoordigden zij Nederland tijdens het WK, georganiseerd door La Revue de Vin de France (RVF). 

Teams
27 teams namen deel aan het WK en bogen zich over 12 wijnen uit alle delen van de wijnwereld. De scores liepen enorm uiteen, het verschil tussen een hoge of lage score is niet zelden afhankelijk van details, terwijl de keuzes voor de ene wijn ook van invloed kunnen zijn op de beoordeling van een andere. Naast ervaren teams zoals België, Frankrijk, Zweden, Spanje en China, deden er dit jaar ook vijf nieuwe teams mee: Oekraïne, Kazachstan, Roemenië, Estland en Portugal. Speciale aandacht kreeg de jonge Roemeense sommelier Julia Scavo, Master of Port, derde in het Best Sommelier of Europe Championship en gekwalificeerd voor de volgende World Sommelier Contest. Vol enthousiasme ging ze de uitdaging aan om met een onervaren team aan het WK deel te nemen en eindigde op de 11e plaats.

NK en WK 2020
Organisator Philippe de Cantenac kondigde namens RVF aan dat het volgende WK begin oktober 2020 gehouden zal worden in Chemin de Smith Haut Lafitte te Bordeaux-Martillac. Het Concours le Vin en direct, het Nederlands kampioenschap (en daarmee de selectie van het Nederlandse team voor het WK) vindt plaats op 24 mei 2020 in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. Inschrijven voor het NK is mogelijk na 1 november 2019. 

 

Artikel delen