Ontknoping nationale finale mbo Skills Heroes

Ontknoping nationale finale mbo Skills Heroes

Mbo studenten lieten hun beste vakwerk zien tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen van Skills Heroes, die van 20 tot en met 22 maart in RAI Amsterdam plaatsvonden. Tijdens de prijsuitreiking was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven een van de prijsuitreikers. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van apothekersassistent en elektrotechnicus gebouwen tot fotograaf en patissier. Deze vakwedstrijden geven aanstormend vaktalent een podium en weten beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Trots op mbo
"Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig", zegt de leraar van het jaar Dirk Megens. "Vakwedstrijden bieden mbo'ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo. Iedereen wordt zo trots op hun eigen prestaties. Dat is positief voor het mbo." De 464 finalisten komen van 48 verschillende mbo-scholen. Naast de finalewedstrijden in de RAI werden de afgelopen weken 17 finales op 10 locaties in Nederland gehouden.   

WK 2019 Kazan Skills Heroes geeft de Nederlandse kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. Een aantal Skills-kampioenen kwalificeert zich voor deelname aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat van 22 tot en met 27 augustus  plaatsvindt in Kazan, Rusland. Op vrijdag 12 april wordt de samenstelling van Skills Team Nederland bekendgemaakt. Zo'n 1200 jongeren tot 25 jaar nemen het op tegen vakgenoten uit 56 landen. Voor het beroepenevenement Skills The Finals werkt WorldSkills Netherlands nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, ROC van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Fonds 21, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren. "Het feit dat zoveel scholen en studenten deelnemen aan onze vakwedstrijden, tot deze finales doordringen en daarbij gesteund worden door het bedrijfsleven, toont aan dat dit een waardevol instrument is. Jonge mensen worden uitgedaagd en zo mooi op weg geholpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Hier op Skills The Finals loopt zoveel top- en vaktalent rond, talent die de Nederlandse arbeidsmarkt broodnodig heeft.", aldus Jos de Goey, directeur WorldSkills Netherlands.

Naast Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands vakwedstrijden voor het vmbo (Skills Talents) en begeleidt het Skills Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

Overijssel kampioenen
De medaillewinnaars in de catergorie  horeca die student zijn op een mbo-school in de provincie Overijssel zijn:
Kiki Bult, ROC van Twente  - Gastheer/gastvrouw (zilver) 
Jeroen van de Steeg, ROC van Twente - Kok (zilver) 

Zuid-Holland kampioenen
De medaillewinnaars in de categorie horeca die student zijn op een mbo-school in de provincie Zuid-Holland zijn:
Nienke Schaap - mboRijnland - Patissier (brons)

Zeeland kampioenen
De medaillewinnaars in de categorie horeca die student zijn op een mbo-school in de provincie Zeeland zijn:
Tham Cao - Scalda - Gastheer/gastvrouw (brons) 

Noord-Holland kampioenen
De gouden medaillewinnaars in de categorie horeca die student zijn op een mbo-school in de provincie Noord-Holland zijn:
Fabiënne Bakker - ROC Nova College - Gastheer/gastvrouw (goud)
Jasper Panis - ROC van Amsterdam - Kok (goud)
Bas Klarenbeek - ROC Horizon College - Patissier (goud)
Mark Oosterbroek - ROC van Amsterdam - Boulanger (zilver)
Bram Rotteveel - ROC van Amsterdam - Patissier (zilver) 

Alle winnaars zijn hier te vinden.  

 

Artikel delen