Op bezoek bij Willem Bos van De Basiliek

Op bezoek bij Willem Bos van De Basiliek

Het Groningse Appingedam is niet alleen bekend vanwege de pittoreske ‘hangende keukentjes’, ook restaurant De Basiliek is een echte must go. We ontmoeten er mede-eigenaar Willem Bos, die na de lockdown eindelijk weer de eerste gasten mag ontvangen. Bekijk foto's van de zaak onder dit bericht.

Foto’s Pim Ras

“Zó fijn!” Willem Bos is dolblij dat gasten sinds 1 juni weer ‘echt’ in zijn restaurant kunnen eten. Meteen nadat de versoepeling bekend werd gemaakt stroomden de reserveringen voor De Basiliek in Appingedam, het Groningse dorpje dat wereldberoemd is vanwege de ‘hangende keukentjes’ (zie foto), al binnen. Bos: “Een geweldig gevoel na die lange lockdown.”

Dertienhonderd bestellingen

Maar Bos en zijn team zaten afgelopen maanden zeker niet stil. “We bezorgden wekelijks honderden foodboxen in de omgeving. Eigenlijk brachten we De Basiliek in de huiskamers.” Uitschieter was Pasen met dertienhonderd (!) bestellingen. Bos: “Reden onze collega’s met veertien busjes rond, geweldig! Met een fantastisch team kregen we het afgelopen tijd voor elkaar om te overleven én contact met onze gasten te houden. Natuurlijk waren de marges lager, maar het heeft mij wel echt een warm gevoel gegeven en ik kijk dan ook positief vooruit.”

 

Spraakmakende locatie

Bos startte bijna drie jaar geleden met de broers Hans en Adolf Beukema, met wie hij ook nog cafetaria De Vesting en b&b De Vijgenhof runt, De Basiliek. De locatie is spraakmakend: de monumentale Nicolaaskerk werd getransformeerd tot een culinaire parel. De originele glas-in-loodramen, weelderige kroonluchters en moderne, fijne inrichting laten heden en verleden naadloos in elkaar overlopen. “Gasten zijn flabbergasted als ze binnenkomen. Er worden hier heel wat foto’s gemaakt! Ja, daar krijgen we nog altijd een kick van”, vertelt Bos trots.

Goede recensie

Dan vervolgt hij: “Gasten kiezen meestal het verrassingsmenu van drie, vier of vijf gangen. Dat klinkt chic, maar De Basiliek is een toegankelijk restaurant. Wél met en keuken van hoog niveau natuurlijk.” Niet voor niets kreeg het restaurant een paar maanden geleden nog een zeer goede recensie in Het Dagblad van het Noorden.

 

Regionale producten

Bos werkt er graag met pure, eerlijke en regionale producten. “Sinds vorig jaar hebben we zelfs een eigen tuin in het dorpje Ten Boer, waar we onder andere zelf bietjes, radijsjes, korenbloemetjes, knolselderij en doperwtjes verbouwen.” De regionale producten komen mooi samen in zijn aspergegerecht. Hiervoor bereidt Bos de asperges twaalf minuten sous vide en stoomt hij een halve kreeft, afgemaakt met een luchtige schuim.

Luchtige schuim

Voor deze schuim gebruikt Bos de kookroom van Debic, dat precies honderd jaar bestaat en onderdeel is van zuivelbedrijf FrieslandCampina. “Het is een goede basis, waaraan ik een eigen touch geef. Zo mix ik een limonade van zilte groenten door de room en maak ik er met een kidde een luchtige emulsie van. Het resultaat is een schuim die niet inzakt en niet schift en een romig mondgevoel geeft.” De kookroom gaat trouwens in meerdere gerechten. “Zo krijg ik er een mooi gebonden soep mee en maak er ik sauzen mee af, zoals een heerlijke witte wijn- of saffraansaus bij vis. En heel fijn: de saus hoef je niet lang te laten inkoken voor de juiste dikte, waardoor je er niet veel van nodig hebt en het rendement goed is.”

 

Enthousiast over Debic

Dat Bos enthousiast is over de zuivelproducten van Debic is duidelijk. “Ook zo lekker: de ongezoete slagroom, waaraan we wat suiker toevoegen en zelf opkloppen. Lekker filmend en vettig. Precies hoe slagroom hoort te smaken!” En volgens Bos ideaal voor buffetten voor groepen: “De handige dessertbasis van crème brulée, tiramisu en panna cotta kun je eenvoudig een eigen twist geven. De panna cotta verrijk ik bijvoorbeeld met een sap van aardbeien uit eigen tuin, frambozen, munt en citroenverbena.” Dan besluit de chef: “Ik sta hier echt iedere dag met veel liefde.”

Ben je geïnteresseerd in de producten en inspiratie van Debic? Kijk dan op Debic.nl

Artikel delen