Arjan Speelman is 154e SVH Meesterkok van Nederland

Portret van Arjan Speelman
Tags: chef

Arjan Speelman is 154e SVH Meesterkok van Nederland

Arjan Speelman (47), chef-kok van Ciel Bleu** in Hotel Okura Amsterdam, is met vlag en wimpel geslaagd voor de prestigieuze Meesterproef en mag zich officieel de 154e SVH Meesterkok van Nederland noemen. Zijn benoeming markeert een bijzonder moment voor Ciel Bleu: het restaurant behoort nu tot de exclusieve groep van elf restaurants in Nederland waar twee of meer SVH Meesters werkzaam zijn. Naast Speelman draagt ook honorary gastronomy sommelier Noël Vanwittenbergh de SVH Meestertitel, sinds 2010 als Wijnmeester.

Foto's: o.a. Ivo Geskus

De Meesterproef

De Meesterproef, afgenomen door SVH Meesterkoks Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**, Waalre) en SVH-secretaris Hanneke Westland, beoordeelt kandidaten op vier onderdelen: een bedrijfspresentatie, een à-la-carte-lunch, een meesterlijk menu en twee vaktechnische opdrachten. Voor de gelegenheid opende Ciel Bleu, normaal gesproken alleen 's avonds geopend, speciaal haar deuren voor een lunchservice.

Volgens de commissie overtuigde Speelman met zijn "loepzuivere keuken" en een uitzonderlijk oog voor detail. “Alles wat we vandaag gezien en geproefd hebben was Meesterlijk”, aldus het oordeel. “Van de gerechten die uitblonken in vaktechniek, smaak en cuisson, tot de wijn-spijs combinaties en de algehele gastbeleving.”

'Alles wat we vandaag gezien en geproefd hebben was Meesterlijk'

Van droom naar titel

Speelmans droom om Meesterkok te worden ontstond toen hij als jonge kok SVH Meesterkok Cas Spijkers op televisie zag en diens kookboeken verslond. In zijn carrière werkte hij bewust met verschillende SVH Meesterkoks om het vak van de besten te leren. “Ik wil mijn titel met trots dragen en het ambacht hooghouden”, zegt Speelman. “Mijn missie is om jonge chefs te laten zien hoe mooi en waardevol de ambachtelijke keuken is.” In lijn daarmee is hij ook actief betrokken bij Bocuse d’Or, de prestigieuze internationale kookwedstrijd.

Arjan-Speelman-SVH-Meesterkok (1)

Over SVH Meestertitels

De SVH Meestertitel geldt als het hoogste keurmerk voor vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Sinds 1980 hebben meer dan driehonderd vakmensen in zes categorieën – waaronder Meesterkok, Meestergastheer/-vrouw en Meesterijsbereider – deze titel behaald. SVH Meesters worden gezien als ambassadeurs van het vak en inspireren de volgende generatie horecaondernemers.

Artikel delen