Beste restaurants Amersfoort: deze 7 zaken wil je bezoeken

Beste restaurants Amersfoort

Beste restaurants Amersfoort: deze 7 zaken wil je bezoeken

Amersfoort, ook wel uitgeroepen tot de mooiste stad van Europa. De stad wordt omarmd door de vele grachtjes en cultuur, maar uiteraard heeft Amersfoort ook veel te bieden op culinair gebied. Dit zijn de zeven beste restaurants in Amersfoort, volgens Michelin en Gault&Millau. 

 

Tekst: Iris van de Giessen

1. Bergpaviljoen Bistronomique & bar

Eigenaren Ed van den Bor en Theo Slotboom openden in 1999 de deuren van Bergpaviljoen Bistronomique & Bar. Het keukenteam, met onder anderen chef-kok Jasper Stam, kookt graag met vis, schaal- en schelpdieren. Deze verse vis wordt gepresenteerd bij binnenkomst in de visbar op een crushed ice buffet. Naast vis -en vleesgerechten serveren ze ook vegetarische gerechten, met ingrediënten uit eigen moestuin, bloementuin en kruidentuin. Bergpaviljoen Bistronomique & Bar heeft een vermelding in de Michelingids van Bib Gourmand en 12 | 20 punten van Gault&Millau.

 

2. De Aubergerie

Gelegen aan de rand van het centrum van Amersfoort vind je De Aubergerie. De eigenaren zijn Han en Ingrid Everts en in mei 2009 openden zij de deuren van het restaurant. De gerechten zijn vooral geïnspireerd op de Franse keuken, met kleine internationale toevoegingen, zoals gegrilde heilbot en tortellini konijnenstoof . De Aubergerie heeft 12 | 20 punten bij Gault&Millau en een onderscheiding van Michelin Bib Gourmand. Restaurant Aubergerie is gevestigd in een monumentaal pand uit 1700. Het interieur is klassiek, maar modern ingericht met eikentafels en fauteuils, met plek voor 28 gasten. 

 

3. De Saffraan

Aangemeerd aan de kade van de rivier De Eem is in een oude klipper restaurant De Saffraan gevestigd. De eigenaren zijn chef Kars van Wechem en zijn echtgenote Monique Korteschiel. Als menu hebben ze verschillende opties: tasting menu van de chef, een prestige menu en een à-la-cartemenu met onder andere snoekbaars en Wagyu a5+ vlees. Bij de gerechten kun je wijn kiezen van de uitgebreide wijnkaart, of per gang bijpassend laten schenken. De Saffraan heeft een benoeming in de Michelingids en 15,5 | 20 punten bij Gault&Millau.

 

4. MEI

Bij MEI worden de gerechten bereid met lokale ingrediënten, waarbij versheid en duurzaamheid centraal staat. De ingrediënten worden lokaal geplukt in de moestuin van de Eemlandhoeve. Chef-kok Marco Blok bereidt hier gerechten als Kamper lam, snoekbaars en heilbot. MEI heeft 13 | 20 punten van Gault&Millau en een vermelding in de Michelin Gids: "De ervaren chef focust voor zijn fijne gerechten op groenten en benut al hun diversiteit". Het restaurant is te vinden in het historische centrum, aan de Krommestraat.

5. Merlot

Aan de waterkant van de Eem - tegenover De Saffraan - bevindt zich restaurant Merlot. De eigenaar en sommelier van Merlot is Vincent Tomassen. Merlot heeft 14,5 | 20  punten bij Gault&Millau en een benoeming in de Michelingids. In de keuken staat chef-kok Michael van Manh Ho. De gerechten zijn gebaseerd op de Franse keuken met Vietnamese invloeden. Je kan kiezen voor een (vegetarisch) 4- tot 8-gangenmenu, of je kan gaan voor het à-la-cartemenu. Er staan gerechten op het menu als: buikspek, verschillende soorten vis en portobello. Bij de gerechten is er een ruime keuze uit honderd verschillende wijnen.

 

6. Tollius

De keuken van restaurant Tollius staat onder leiding van chef-kok en eigenaar Barry Hamstra. Je kan bij Tollius kiezen voor menu 'avondje Tollius', met gerechten als zeebaars of Hollands rund. Ook kan je kiezen voor het à-la-cartemenu, met gerechten als kalfszwezerik of ossenhaas. Bij restaurant Tollius speelt wijn een grote rol, daarom is er ook een ruim assortiment aan bijpassende wijnen beschikbaar, uitgekozen door sommelier en vinoloog Charlie van Hamersveld. Tollius heeft 14 | 20 punten bij Gault&Millau en een benoeming in de Michelingids.

 

7. RAUW

Bij restaurant RAUW zijn ze gespecialiseerd in vlees van dubbeldoelkoeien. Het vlees wordt gegrild boven een hittebron van duurzaam Keniaans hardhout, wat zorgt voor een flame-grilled smaak. Alle vleesgerechten worden geserveerd met frites en gegrilde seizoensgroentes. Eigenaar en chef-kok Maarten van der Heide opende het restaurant in 2014. RAUW heeft 13 | 20 punten bij Gault&Millau. Gault&Millau: "Achter glas liggen tientallen côte de boeuf van dubbeldoelkoeien te rijpen en vooral te wachten op vleesliefhebbers die van een perfect gegrild stuk rundvlees houden."

Artikel delen