Chef-kok Jan Smink behaalt 1e plek tijdens ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire

Jan Smink
Tags: chef

Chef-kok Jan Smink behaalt 1e plek tijdens ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire

Chef Jan Smink behaalt de eerste plek tijdens de 55e editie van de internationale kookwedstrijd van ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega streed tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van 20.000 euro.

Jan Smink stond dinsdag 31 januari in de wedstrijdarena van de wereldfinale van de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Londen. De ervaren wedstrijdkok, die meerdere keren voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or en ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire, kreeg de opdracht om een gerecht op basis van varken te maken dat van tevoren vast stond. De tweede opdracht was een gerecht dat één dag van tevoren pas bekend werd gemaakt.

Jan Smink over de wedstrijd

Smink: “Na een bezoek aan onder meer St. Paul’s Cathedral werd op maandagmiddag 30 januari bekendgemaakt wat voor soort gerecht en met welke ingrediënten er in de finale gekookt moest worden. Het ging om een vegetarisch gerecht, waar je je eigen twist aan mocht geven. Na de bekendmaking van dat gerecht kreeg je een ingrediëntenlijst en was er één uur de tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilde gebruiken. ’s Avonds en ’s nachts heb je dan de tijd om na te denken over het gerecht. Het echte koken hiervan vond de volgende dag plaats. Op dinsdag 31 januari tijdens de wedstrijd was de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht op basis van varken te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hadden, alles voor  acht borden.

'Na de presentatie vond er een jurygesprek plaats'

Na de presentatie van beide gerechten vond er een jurygesprek plaats waarin onder meer de aanpak ter sprake kwam. De wedstrijd vond plaats in 'Le Cordon Bleu', een prestigieuze kookschool in Londen. De kookschool trekt leerlingen van over de hele wereld. De uitslag werd op de avond van de finale bekendgemaakt tijdens het galadiner in de Royal Albert Hall waar ook de BAFTA awards worden uitgereikt."

De jury

De kandidaten werden beoordeeld door een proefjury onder leiding van Franse chef-kok Emmanuel Renaut (Flocons de sel***) en chef-kok Dominique Crenn (Atelier Crenn***) uit Amerika en een keukenjury bestaande uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zaten o.a. de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet*) en Lars van Galen (’t Lansink*), die respectievelijk in 2014 en 2011 de internationale finale wonnen.

Over Le Prix Culinaire

Al meer dan vijftig jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis.

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 De Librije*** tot zijn opdrachtgevers rekenen. In september 2018 opende hij restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique. Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland.

Artikel delen