De Basiliek uit Appingedam wint Euro-Toques Restaurantprijs
Vijf teams streden om de Euro-Toques Restaurantprijs 2025 op maandag 22 september tijdens Gastvrij Rotterdam. Chef Willem Bos won met zijn team van De Basiliek uit Appingedam. Daarnaast werden nog twee prijzen uitgereikt: de Gastvrijheidsprijs en de Entree Persprijs. Beide prijzen gingen naar C’est la Vie uit Huisduinen. Lees hieronder meer over de wedstrijddag.
Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: Lonneke Buijs
Openingsfoto: de winnaars van de Euro-Toques Restaurantprijs
Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam werd maandag 22 september op het Euro-Toques Nederland Kookpodium gestreden om de felbegeerde Restaurantprijs 2025, by Le Nouveau Chef. In de wedstrijdarena streden vijf teams die de opdracht hadden om een driegangenmenu van eigen lokale producten te bereiden, plus een amuse en een cocktail.
*De tekst gaat onder de foto verder.
Dit waren de vijf deelnemers:
- De Basiliek, Appingedam – Chef Willem Bos
- C’est la Vie, Huisduinen – Chef Raymond van Veen
- Down to Earth, Velp – Chef Reno Wiertz
- Novum, Wageningen – Chef Djoelan Bovenschen
- Jongwijs, Westzaan – Chef Sylvester van Westrop
Naast de restaurantprijs waren er nog twee prijzen te verdelen; de gastvrijheidsprijs, waarvoor de maître van de teams individueel beoordeeld werd, en de Entree Persprijs voor het verhaal en de identiteit: hoe overtuigend brengt het team de eigen visie en signatuur van het restaurant over, en weet het dit te vertalen naar een inspirerend verhaal dat aanspreekt buiten de wedstrijd?
*De tekst gaat onder de foto's verder.
De Jury
- Juryvoorzitter Euro-Toques Nederland : Jos van Grunsven – erelid
- Winnaar ETN Restaurantprijs 2024 – Björn de Waal (Het Arsenaal 1309, Doesburg)
- SVH – Yvonne Habers
- Vakmedia Entree Magazine - Roy Timmerman
- Euro-Toques – Silvie Slachter
- Hospitality – Imad el Khalfioui (general manager Grand Hotel De Draak, Bergen op Zoom)
Hoog niveau
De opzet van de wedstrijdarena was nieuw dit jaar; een kleinere, intiemere setting waarbij twee keukenteams tegenover elkaar kookten, waar de jury omheen was geplaatst. Voorzitter van Euro-Toques Nederland Yolande Vesters modereerde de wedstrijd. Vanaf de start bleek het niveau erg hoog te liggen. Niet alleen omdat de latere winnaar al bij de eerste shift in actie kwam, maar omdat ook de overige teams sterke gerechten wisten te serveren.
Omdat het om het lokale aspect draaide, en de deelnemende restaurants door heel Nederland verspreid liggen, kreeg de jury een grote variëteit aan gerechten – van vis uit de Waddenzee, tot wild van de Veluwe en groenten uit eigen tuin. Restaurant Jongwijs uit Westzaan haalde zelfs alle ingrediënten uit het menu uit hun eigen straat.
*De tekst gaat onder de foto's verder.
Winnaar
Na overleg kwam chef Willem Bos met zijn team van De Basiliek uit Appingedam als winnaar uit de bus. De jury was unaniem in de beslissing. Het team viel op met perfect gegaarde, creatieve bereidingen van vis en wild. Het team van De Basiliek ging naar huis met de hoofdprijs: een goodiebag van Le Nouveau Chef voor elk teamlid en een cheque van 150 euro per persoon.
De Gastvrijheidsprijs ging naar gastvrouw/sommelier Demi Bakker van C’est la Vie uit Huisduinen. Zij viel op door haar enthousiasme, kennis van zaken, het afmaken van de gerechten aan tafel en de uitleg van de wijn-spijscombinaties. Bakker ontving een jaar lang gratis e-learning SVH programma’s.
De Entree Persprijs werd ook uitgereikt aan C’est la Vie uit Huisduinen. Het team wist, mede dankzij sommelier Demi Bakker, de visie en signatuur inspirerend over te brengen. Zij krijgen een artikel over het restaurant in Entree Magazine.
Blijf vooroplopen!
Nooit meer iets missen en altijd op de hoogte van trends én essentiële ontwikkelingen binnen de horeca? Ontvang dan 8x per jaar Entree Magazine.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen