Deze restaurants kregen hun 1e Michelinster 2023

Michelinster

Deze restaurants kregen hun 1e Michelinster 2023

Tijdens de Michelin-uitreiking 2023 op 24 april in het DeLaMar Theater in Amsterdam kregen deze restaurants hun eerste Michelin-ster.

1. Karel 5, in Utrecht

Restaurant Karel 5 is gevestigd in het iconische Grand Hotel Karel V in een middeleeuwse eetzaal. Aan het roer staan chef de cuisine Leon Mazairac en sous-chef Jent van Capelle. Begrijpelijk en puur, beperkte ingrediënten maar met producten van uitmuntende kwaliteit van kleine producenten. De gerechten zijn complex in hun eenvoud.  

2. Château Neercanne in Maastricht

Restaurant Château Neercanne heeft een rijke culturele en culinaire traditie. Het keukenteam onder leiding van chef de cuisine Robert Levels gebruikt voor de gerechten de Franse keuken als basis, verrijkt met verrassende bereidingstechnieken uit de gehele wereld.

3. Vanderveen in Amsterdam 

Relaxed, bruisend, cool : Vanderveen heeft het allemaal. Hier kunnen gasten ongedwongen genieten van intense creaties die vaak met alledaagse producten worden bereid. De Nordic aanpak van chef Kataras zorgt voor verrassende puurheid, het genot van krachtige sauzen en de verbazing van opmerkelijke combinaties. 

4. LIZZ in Gouda

LIZZ is het restaurant van het luxueuze boetiekhotel Relais & Châteaux Weeshuis. De keuken runt de talentvolle chef Remco Kuijpers. Hij startte zijn carrière bij De Swaen in Oisterwijk en ging later aan de slag bij toprestaurants als Fitzgerald en Da Vinci. Specerijen en subtiele Aziatische aciditeit geven Nederlandse topproducten hier een extra dimensie. 

5. Restaurant Flavours in Weert

Groots genieten van fijne gerechten en mooie wijnen, en dat alles in een huiselijke sfeer. Ron Lemmens speelt graag met moderne flavours. Zijn keuken is bewerkt en divers, wereldse ingrediënten dragen bij tot de diepgang van zijn gerechten. 

6. Brass Boer Thuis in Zwolle

Het fashionable decor en de intieme sfeerverlichting geven Brass Boer Thuis een ietwat mysterieuze look. Fijnproevers komen hier echt thuis. Zwolse producten, het houtvuur en creativiteit zijn de rode draad door de kaart. Ongedwongen gastronomie. 

7. Bistro de la Mer in Amsterdam

Dit restaurant in de Utrechtsestraat, hartje Amsterdam, heeft de sfeer van een Parijse bistro. De grote oesterbar, de menu’s van geroemde Franse brasserieën aan de muren, het retroservies op de tafels: het respect voor het verleden is hier groot. Oude visrecepten worden met veel gevoel en zonder enige pretentie geherinterpreteerd. Intens smakende vissoep, een met verfijning gepimpte cocktail van noordzeekrab, tarbot die perfect op de graat wordt geroosterd. Deze viskeuken is next level.

8. Central Park in Voorburg

Dit restaurant bevindt zich in het statige Rijksmonument, een indrukwekkende locatie. Het kasteel beschikt over een geraffineerde setting en een adembenemend uitzicht op het omliggende park. De keuken van Central Park  is klassiek, maar slimme updates zorgen voor verrassing op het bord. Traditionele cuissons en intense sauzen gaan hier mooi samen met friszurige levendigheid. 

9. Restaurant Smink, Wolvega

De zwarte look van het voormalige bankkantoor waar restaurant Smink is gevestigd, is intrigerend. De combinatie met natuurlijke materialen zorgt voor gezelligheid. De creatieve Jan Smink werkt graag met Friese producten en de 3D-voedselprinter. Hij kookt met durf. Zijn keuken is weldoordacht, uitdagend en prikkelend.

10. Studio, Maastricht

Gilbert von Berg kookt in zijn hippe keuken met de seizoenen mee: Aziatisch in de zomer, meer Frans in de winter, etc. Het is steeds doordacht, bewerkt, met oog voor fermentatie.

11. Maeve, Utrecht

Chef Tommy en maître Vera vertellen een meeslepend verhaal in dit karaktervolle, stijlvol ontworpen pand. Zij doet dat met haar persoonlijke aanpak, hij met zijn expressief eerbetoon aan zijn terroir. Groenten spelen hier een hoofdrol en geven power aan het bord. Deze chef kiest voor echte cuissons, toont zich subtiel met frisse zuren en speelt gezwind met temperaturen en texturen. 

 

12. Coulisse in Amsterdam

Coulisse is een bruisend restaurant in het NewWerktheater. In het interieur een Scandinavische knipoog. Gasten komen er voor easy fine dining: ontspannen genieten van hippe, bewerkte creaties. De chef werkt graag met bloemetjes en kruiden, heeft een wereldse blik en houdt van lokaal. Zijn keuken is aromatisch en zintuiglijk. 

13. Codium, Goes

Roze en groen kleuren de Scandinavische vibe van deze zaak. Codium – een verwijzing naar een zeewiersoort – staat voor verankering in de Zeeuwse terroir, een open blik en frisse creativiteit. De kookstijl van chef Wouter Kik is verfijnd en licht, met frisse zuren, maar ook met veel kleur en diepgang.  

14. De Woage, Gramsbergen

Gastvrouw en sommelier Corine en chef Jelle Jansen runnen restaurant De Woage. Een fraai historisch pand is de setting voor hun missie om klassieke waarden met nieuwe trends te verbinden. Die aanpak geven ze onder meer vorm met smakelijke vegetarische bereidingen.


15. Yama, Rotterdam

Bij het traditionele Japanse restaurant YAMA in Rotterdam zitten gasten rondom de houten toog waar Chef Yamamoto samen met zijn partner Yuko traditionele Japanse gerechten bereidt en serveert. Het sobere 'zen'-decor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties gaat. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan. Hier en daar ontdek je ook Europese invloeden. 

16. Au Coin Des Bons Enfants, Maastricht

Op een historische plek in het Maastrichtse Jekerkwartier ligt een prachtig monumentaal pand: Au Coin Des Bons Enfants van Timo Reichelt en Lino de Vrede. Een fine diningrestaurant dat staat om een warme ambiance, topproducten en verfijnde smaken. Patron-cuisinier Timo Reichelt geeft zijn gerechten op klassieke basis, met een Mediterraan vleugje een creatieve twist. 

 

17. Basiliek, Harderwijk

Basiliek in Harderwijk is een fine-dining-restaurant dat sinds dit jaar wordt gerund door chef Yornie van Dijk (uitgeroepen tot Best Young Chef 2023). Het interieur van Basiliek combineert gepersonaliseerde tekeningen, brute muren en luxueuze materialen met een open keuken. Van Dijk combineert de hedendaagse keuken met een beheerst evenwicht tussen aciditeit en pit. Details als onrijpe en groene aardbeien bij dry aged hamashi geven zijn gerechten een extra dimensie. 

 

Artikel delen