Food100 maakt de 100 voedselveranderaars van 2022 bekend

Entree Magazine Header - Food100 maakt de 100 voedselveranderaars van 2022 bekend
Tags: events

Food100 maakt de 100 voedselveranderaars van 2022 bekend

Voor de zesde keer op rij presenteert Food100 een lijst met de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Deze aanstormende talenten en gevestigde leiders bouwen aan een beter en eerlijker voedselsysteem voor iedereen. Food100 geeft met de verkiezing een podium aan impactmakers die anders denken, durven en doen binnen de Nederlandse agrifood.

Beter voedselsysteem

“De lijst met 100 gamechangers in food laat zien hoe groot de vernieuwingsdrang is in het voedselsysteem”, laat de Food100-jury weten. “Innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, fooddesigners, retailers, cateraars, brancheorganisaties: in de hele voedselketen is het bewustzijn de laatste jaren enorm toegenomen. Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als de overtuiging groeit dat een gezonder en duurzamer voedsel mogelijk is.”

"Gezonder en duurzamer voedsel is mogelijk."

Foodsector inspireren

Kennisdeling en verbinding zijn belangrijker dan ooit. Polarisatie brengt de voedselketen namelijk niet verder, maar een voortdurende dialoog tussen alle spelers wel. In het debat over de toekomst van de Nederlandse agrifoodsector is begrip voor elkaars rollen essentieel. Daarom is een initiatief als Food100 belangrijk: het brengt vernieuwers samen met de gevestigde orde, verbindt de jonge generatie met seniors in agrifood. De lijst bestaat uit 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar. Met elkaar kunnen zij nog meer impact maken en de hele sector inspireren.

De Food100-jury

Een onafhankelijke vakjury stelde uit meer dan 250 aanmeldingen de Food100-lijst samen. De kandidaten zijn beoordeeld op vier criteria: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt.

De vakjury van 2022 vormt een brede afspiegeling van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:
  • Juryvoorzitter Christiaan Vette: zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie.
  • Isabel Boerdam: oprichter van Green Food Lab, de Hippe Vegetariër en De Week Zonder Vlees.
  • Dr. Jeroen Candel: universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel.
  • Anne Reijnders: inspireert tot nieuw eetgedrag met De Lekkere Man en via tv-programma's.
  • Tim van der Mark: varkenshouder, bestuurslid Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt.
  • Tarique Arsiwalla: oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri-startups en strategisch adviseur bij Vermaat Groep. 
  • Dalila Sayd: werkt aan een sociaal voedsellandschap met Het Eetschap.

Waardering voor impactmakers

Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, iedereen die zich in Nederland actief inzet voor beter eten en drinken een podium bieden: ze willen hun waardering uitspreken voor de positieve acties en verbeteringen die de impactmakers realiseren.

Bekijk hier de Food100-lijst van 2022

Entree_Food100_3
Food-100 lijst van 2022

Foodhelden 2022

Er zijn zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst die een speciale vermelding krijgen vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Tijdens de Food Inspiration Trandtable op vrijdag 25 november maakt de jury bekend wie deze Foodhelden van 2022 zijn. Het afgelopen jaar stond onder meer kritisch onderzoeker Herman Lelieveldt op de lijst die aantoonde hoe een private lobby de voorgenomen suikertaks van tafel kreeg, net als Linda Klunder die als mede-oprichter van Kumasi reststromen uit de cacaoindustrie verwerkt tot frisdrank om extra inkomen te genereren voor de boeren.

Artikel delen