Food100-lijst 2019 bekend

Food100-lijst 2019 bekend

Vandaag is de Food100-lijst bekend gemaakt. De Food100 is een netwerk van gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem.

De Food100 lijst brengt vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars bij elkaar om innovatie en verduurzaming van het voedselsysteem te kunnen versnellen. Onderwerpen als obesitas, aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, dierwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming komen naar voren.

Nel Schellekens
De afgelopen weken is een onafhankelijke vakjury bezig geweest met het beoordelen van de ruim 500 aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘tot en met 30’ en 50 gamechangers ‘boven de 30’ geselecteerd. Waaronder Nel Schellekens, ondernemer en chef van Het Keunenhuis in Woold (haar restaurant is genomineerd voor de Entree Awards). Schellekens inspireert consumenten en collega-chefs met haar 0%-waste, 100% taste- filosofie. Met verschillende initiatieven gaat zij voedselverspilling tegen.

Vakjury
De vakjury bestaat dit jaar uit Iris Bouwers (jonge boerin en speciale vermelding op de Food100-lijst van 2018), Peter Klosse (Smaakprofessor, Academie voor Gastronomie), Helen Kranstauber (Food Cabinet), Saraï Pannekoek (medeoprichtster van Sustainable Athlete), Bart Roetert (co-founder Instock), Martin Scholten (ecoloog en lid concernraad Wageningen University & Research), Ruud Zanders (Ondernemer Kipster), Nadia Zerouali (culinair schrijfster). De jury en initiatiefnemers spreken hun vertrouwen uit in de lijst van 2019: “De lijst is een mooie afspiegeling van hen die het anders durven doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling met voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens vanuit alle niveaus in de voedselketen: van vooruitstrevende boeren en agrariërs tot docenten en wetenschappers, van jonge ondernemers, tot professionals met jarenlange ervaring. Maar ook invloedrijke chefs en bloggers. Maar vooral zijn zij die verkozen zijn allemaal individuen die met hun ideeën en initiatieven de aanjagers van verandering zijn”.

Artikel delen