George Kataras (Vanderveen*) nu executive chef Alba in Amsterdam

George Kataras Alba

George Kataras (Vanderveen*) nu executive chef Alba in Amsterdam

Het is een bekend verhaal: nadat restaurant VanderVeen* in Amsterdam een Michelinster kreeg (april 2023), sloot de zaak een maand erna. Maar na een radiostilte is Vanderveen-chef George Kataras terug. Bij Alba aan de Amsterdamse Wibautstraat is hij sinds oktober executive consultant chef. En er is meer nieuws: halverwege 2024 opent hij met Mohamed Aous (sommelier) en met Steven Macleod en Eva Kolstee (eigenaren Alba) een restaurant in Amsterdam.

Tekst: Iris Kranenburg

Restaurant Alba, aan de Amsterdamse Wibautstraat, opende in 2020 de deuren. “Zes weken voor de lockdown”, vertelt mede-eigenaar Steven Macleod, die eerder werkte bij Bar Centraal en Café Modern in Amsterdam. “Ik wilde een toegankelijke plek creëren met easy fine dining met veel groenten en een uitgebreide wijnkaart, een goede vibe en professionele service.” Hij vervolgt: “Veel smaak en weinig poespas met een terras waar in de zomer ook lekkere bites geserveerd worden. Alba is een plek waar je jezelf kunt zijn.”

*Tekst gaat verder onder het grijze kader

NIEUW RESTAURANT

George Kataras en Mohamed Aous slaan de handen ineen voor een nieuw project met Steven Macleod, eigenaar van Alba, en zijn compagnon Eva Kolstee, dat in de tweede helft van 2024 de deuren opent in het centrum van Amsterdam.

“Hier zullen vermaak, passie en genialiteit samenkomen. Na VanderVeen is dit de volgende stap in deze saga waar muziek en fine dining samenkomen, omringd door goede service en een goed team.” Aous: “George en ik wilden ons eigen restaurant. Na VanderVeen is dit de juiste stap om te nemen. We willen verder gaan waar we gebleven waren en we waren er klaar voor om deze nieuwe stap te nemen.

Met de juiste plek weten we zeker dat we er een succes van kunnen maken. Ons team is het belangrijkste aspect en onze gasten zullen altijd onze persoonlijke touch merken. VanderVeen was een levendige plek waar eten, wijn en muziek samenkwamen.”

Samenwerking

Afgelopen zomer moest Macleod op zoek naar een nieuwe chef. “Ik wist dat Vanderveen dicht was. Ik volgde chef George Kataras al op Instagram en stuurde hem een berichtje om eens te vragen wat hij ging doen. Hij zat toen in Griekenland en besloot me te bellen. Een long shot maar al snel hingen we uren met elkaar aan de lijn.”

Het leidde uiteindelijk tot een nieuwe samenwerking: sinds oktober is Kataras de executive chef van Alba. Daar is tot nu toe nog geen ruchtbaarheid aan gegeven. Macleod: “Toen niemand nog van iets wist kookte hij in december hier een zevengangenkerstmenu.”

George-Kataras-Mohamed-Aous-Alba-Amsterdam
George Kataras (links) en Mohamed Aous (rechts)

Het team

Kataras heeft zijn team van Vanderveen meegenomen: Aleksa Kalke is chef, Olivier Mes is sous-chef. Zij werken full-time bij Alba. Kataras is executive consultant en ook Mohamed Aous is consultant en buigt zich over de wijnkaart en pairings. Aous werkte vóór Vanderveen onder andere bij Geranium*** (Kopenhagen), Sat Bains** (Nottingham), Quay (Sydney) en Blue Hill at Stone Barns** (New York).

Macleod: “Alba blijft dezelfde koers varen en streeft nog steeds dezelfde doelen na. Een laagdrempelig restaurant waar iedereen welkom is, en waar je terecht kunt voor een avondje all out, maar óók voor een glas wijn en een barsnack. Come as you are.”

Gerechten-Alba-Amsterdam
Gerechten van Alba in Amsterdam
Artikel delen