Gijsbregt Brouwer: 'Betrek binnen bij buiten: is de investering waard'

Voorbeelden van buiten naar binnen halen. Links: Lova. Midden: Café Fredas. Rechts: Bake Bar

Gijsbregt Brouwer: 'Betrek binnen bij buiten: is de investering waard'

Nog nooit werd er zo veel geschreven en gesproken over horeca als nu. Gijsbregt Brouwer pikt er elke maand iets uit, zodat jij als horecaprofessional een hapje mee kan prikken. Deze maand praat Gijsbregt je bij over waar buiten begint en binnen ophoudt. Ofwel: hoe flexibel is je pui?

What's cooking?

Elke keer als we bij Entree over terrassen schrijven, pak ik mijn vaste motto erbij: ‘Buiten is het nieuwe binnen’. Ondanks een extreem nat 2023, is de algehele ontwikkeling van horeca richting buiten: pak de zon zodra die haar stralen over je zaak heen laat glijden. Nadeel is dat binnen dan vaak meteen afvalt. Maar niet met de nieuwe generatie flexibele puien die nu nationaal en met name internationaal opduiken. Dan is binnen ineens het nieuwe buiten.

Hoe zit de vork in de steel?

Zeker in de stad is er lang niet altijd veel terras. Ook al heb je wel een terras, toch blijft binnen leeg, zodra de zon schijnt, tenzij je als ondernemer je pui flexibel maakt. Daar zijn verschillende oplossingen en technieken voor, maar dat is hier minder relevant. Het gaat erom: hoe betrek je deze binnenruimte bij je buitenervaring? De oplossing is simpel: maak het er gezellig en misschien zelfs wel wat we vroeger ‘instagrammable’ noemden: een echt mooie spot om te zitten. De tafel, stoelen en raam vormen zo een zitje of barretje in de zon. Buiten loopt dan over in binnen.

*Tekst gaat verder onder foto.

Foto-Lowlander-binnen
Lowlander Botanical Bar binnen

Wie staan er achter de potten en pannen?

All day-zaken hebben het meest baat bij deze ontwikkeling, zij floreren immers overdag (als de zon schijnt). Het land dat all day het beste uitspeelt is Australië en daar zie je geweldige ‘binnen=buiten’-zitjes bij onder meer Café Freda’s en Bake Bar in Sydney. In Nederland zie je het in Amsterdam bij Lova op de entresol en bij Lowlander Botanical Bar over een halve pui van het grote pand.

Een hapje meeprikken?

Binnen bij buiten trekken betekent (flink) investeren in de pui(en) en het moet maar mogen. Maar als je dat gedaan hebt, pak je een hele rij extra ‘couverts’ voor mooi weer erbij. Je maakt je zaak flink gezelliger én, mits goed uitgevoerd, wordt het ook veel leuker voor de gasten om hun bezoek vast te leggen en te delen met anderen, al dan niet op Instagram of TikTok.

Gijsbregt Brouwer

Gijsbregt Brouwer-Portret-2023-1

Gijsbregt Brouwer is oprichter van foodplatform de Buik, food trendwatcher en co-host van de podcast ‘Bekt Lekker’. Ook heeft hij de persoonlijke foodtrendnieuwsbrief Gijsbregt fileert

Artikel delen