Gijsbregt Brouwer: de piektijden in de horeca veranderen

Café de Pels

Gijsbregt Brouwer: de piektijden in de horeca veranderen

Over de hele linie veranderen de tijden in de horeca, ziet trendwatcher Gijsbregt Brouwer. De borrelmiddag verschuift, de piektijden veranderen én gasten blijven langer hangen: mede dankzij de opkomst van de nieuwe restobars loopt de late lunch steeds vaker over in de vroege borrel.
Tekst: Gijsbregt Brouwer, foto’s: o.a. Chantal Arnts
Openingsbeeld: Café de Pels in Amsterdam door Pim Ras

Donderdag het nieuwe vrijdag

Donderdag is de nieuwe vrijdag, vertrouwde een Rotterdamse horecaondernemer mij toe. Hij heeft een aantal zaken rondom het Central Business District, het stuk van Rotterdam dat vol staat met wolkenkrabbers en waar bedrijven als Coolblue en Unilever gevestigd zijn. De kantoren van die bedrijven waren (en zijn) anders bezet dan voor de lockdowns. Dinsdag en donderdag zijn de drukke kantoordagen en vrijdag is een van de thuiswerkdagen. Dus wat de Amerikanen Friday drinks noemen en wij de vrijmibo is nu de domibo geworden.

*Tekst gaat verder onder de foto's: Pelusa in Amsterdam (links)

Gijsbregt-Piektijden-Horeca

Daytime drinking en boozy brunches

Over de hele linie veranderen de tijden in de horeca. Te beginnen met de nacht, die het bijna over de hele linie zwaar heeft. Daytime drinking is in opmars. De festivals zijn hiervan het bekendste voorbeeld. Ook festivalkroegen zoals Keilecafé en Thuishaven doen het (vaak overdag of in de avond) goed.

We zien nog een moment dat wint aan populariteit: het ontbijt en de brunch. Ook daar is een goede bubbel of een klassieke cocktail (of een combinatie van die twee: de mimosa) nooit ver weg. Op TikTok komen video’s over wijn-spijs-pairings met ontbijtgerechten steeds vaker voorbij. All day-brunch en fine dining breakfast-zaken zetten vol in op (met name) cocktails. Zie de boozy brunch kaart van Ted’s of de cocktailkaart van Frühstück 3000 in Berlijn.

*Tekst gaat verder onder de foto

River-Bar-Rotterdam
River Bar in Rotterdam

Late lunch en early dinner

Naast ontbijtdrinken en overdag dansen is er nog een opvallende verschuiving in het eet- en uitgaanspatroon van de gast anno 2024: de lunch wordt later en de borrel begint vroeger en niet zelden lopen die in elkaar over. Ook hier is thuiswerken weer de belangrijkste oorzaak.

Deze vrijheid (en de tijd, want geen reistijd) leidt ertoe dat men eerder ‘klaar’ is met werken, waardoor men vroeger richting het café of de wijnbar of restobar trekt. Soms om nog laat te lunchen, zoals veel gebeurt bij River Bar in Rotterdam, soms om vroeg te beginnen met de borrel zoals nu gebruikelijk is in veel zaken in New York City, zodanig dat het zelfs duidelijk wordt uit Amerikaanse betalingsdata.

Horeca is in beweging

De horeca is in beweging. Daarmee bewegen de piektijden mee. Voor zaken die altijd vol zitten, zoals de voor de Entree Awards genomineerde restobars River Bar, Troef, De Etalage en Rosie biedt dit enorme kansen. Gasten kunnen buiten het diner ook voor lunch, late lunch, vroege borrel, aperitivo en late night drinks langskomen. De menukaart is hierop aangepast, zodat er ook buiten de gewone dinertijden ruimte is voor wat lekkers aan de bar of op het terras.

*Onderstaande foto's: Troef in Amsterdam (links) en De Etalage in Geleen (rechts)

Troef-Amsterdam De-Etalage-Geleen
Artikel delen