Trendwatcher Gijsbregt Brouwer: ‘Er komen steeds meer restobars’

Gijsbregt Brouwer op Food Inspiration Days 2022

Trendwatcher Gijsbregt Brouwer: ‘Er komen steeds meer restobars’

Steeds vaker zien we horecazaken waar een echte ‘bar vibe’ hangt, maar waar de vaak kleinere gerechten de traditionele bar bites ver overstijgen. In zo’n zogeheten ‘restobar’ staat de bar centraal en gebeurt koken op hoog niveau, zonder al te veel poespas en meestal zonder vaste menu's. Trendwatcher Gijsbregt Brouwer ging er op de Food Inspiration Days uitvoerig op in en verwacht dat de ontwikkeling zich in 2023 doorzet.

Tekst: Iris Kranenburg
Foto: Food Inspiration

De Food Inspiration Days stonden weer volop in het teken van de toekomst. Een van de presentaties was van trendwatcher Gijsbregt Brouwer. Hij ziet dat er steeds meer restobars worden geopend. Dit zijn volgens hem zaken met een ‘bar vibe’, de bar centraal staat en waar kleinere goede gerechten de kaart domineren.

Kleine kaart

“Het zijn culinaire, snelle en ‘simpele’ gerechten. Vaak lokaal ingekocht. De kaart is vaak klein en wisselt regelmatig. Qua dranken zie je er veel van kleine producenten, goede (natuur)wijnen en craft bieren en een assortiment aan cocktails en alcoholvrij.”

Verder is eten aan de bar er net zo gezellig als aan tafel. En daarmee staat de bar in een restobar ook centraal. Als voorbeelden noemt Brouwer onder andere: Café Beurre in Amsterdam, Hooked in Tilburg, Zoldering in Amsterdam, Bar Simon in Rotterdam en Amore in Rotterdam. “De Klepel in Amsterdam vind ik de moeder van het concept. Deze zaak bestaat al lang.” Brouwer denkt dat Europese steden hierin verder zijn dan Amerikaanse steden.

 

 

Bar du Champagne
Bar du Champagne in Amsterdam

De setting is in een restobar vaak kleinschalig, eenvoudig en relaxed, maar wél smaakvol, en de service goed en informeel. In veel gevallen zijn het ware buurtparels, met locals als graag geziene (vaste) gasten. “Er is bovendien veel ruimte voor walk ins”, vervolgt Brouwer. Deze casual zaken bieden een toegankelijke manier van gastronomisch genieten. Dat laatste is een fraaie ontwikkeling: op hoog niveau dineren aan de bar is in Nederland (helaas) geen gewoonte. Brengt deze ontwikkeling daarin verandering?

Nichetrend

Brouwer ziet het wel vooral als een niche-trend die zich afspeelt in steden. “De naam restobar komt van het foodplatform Le Foodin. Eigenlijk is dit het tegenovergestelde van luxe zaken waar je negen gangen eet en waar je weken lang van tevoren moet reserveren.”

8B2ADAFF-36D0-4777-8499-C0A839929264 Café Beurre


Brouwer stipte tevens de Entree Awards aan. Als jurylid bedacht hij samen met Maartje Nelissen de nieuwe categorie Best New Restobar. Het jurykoppel bezocht de vijf genomineerden:

  • Hooked in Tilburg
  • Bar du Champagne in Amsterdam
  • Café Beurre in Amsterdam
  • La Petite Soeur in Rotterdam
  • Café Concours in Utrecht.
Hooked uit Tilburg ging er op 28 november 2022 met de prijs vandoor. Als voorbeelden in het buitenland noemde Brouwer:

  • The Finch in Antwerpen
  • Café ‘t Kanon in Gent
  • Aux Deux Amis in Parijs
  • Win in Gent
Hooked in tilburg
Hooked in Tilburg
Artikel delen