Chef Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok gaat zich actief inzetten voor het behoud en de overdracht van gastronomisch vakmanschap. Sinds kort vervult hij de rol van educatief culinair inspirator bij Euro-Toques Nederland.
Foto: v.l.n.r. Silvie Slachter (beursmanager BBB & vicevoorzitter Euro-Toques), Hans van Wolde en Yolande Vesters (voorzitter Euro-Toques Nederland & International)
Als educatief culinair inspirator wil Van Wolde zijn ervaring en visie delen met de nieuwe generatie chefs. Zijn betrokkenheid bij Euro-Toques Nederland past in een bredere ontwikkeling: vakmanschap doorgeven en bijdragen aan een duurzamer, bewust culinair landschap. “Ik voel de verantwoordelijkheid om jonge chefs te inspireren met eerlijke producten en een oprechte manier van koken,” aldus Van Wolde.
Vanuit zijn restaurant Brut172 in het Limburgse Mergelland werkt Van Wolde met lokale producenten en ambachtelijke ingrediënten. Brut is een plek waar alles draait om beleving en verbinding met de oorsprong van het product. In de nabije toekomst worden de activiteiten uitgebreid met een hotel, lunchrestaurant, pluktuinen en een kas voor educatief gebruik – plekken waar ook jonge culinaire talenten kunnen leren en ontwikkelen.
Euro-Toques werd in 1986 opgericht door onder anderen Paul Bocuse en Pierre Romeijer. De organisatie verbindt Europese chefs met oog voor ambacht, duurzaamheid en kwaliteit. Landen die lid zijn van Euro-Toques International zijn o.a. Spanje, Italië, Frankrijk, Slowakije, Oostenrijk, Ierland, Bulgarije, België, Polen, Nederland, Roemenië, Duitsland en Zwitserland.
De Nederlandse tak ondersteunt onder meer onderwijs, producttransparantie en promotie van gezonde voeding. Euro-Toques staat voor het behoud van culinaire tradities en respect voor de herkomst van producten.