Restaurant Het Kook Atelier op Texel opent 10 augustus in hotel Op Oost

Restaurant Het Kook Atelier op Texel opent 10 augustus in hotel Op Oost

Donderdag 10 augustus opent het Kook Atelier op Texel. Het restaurant bestaat al sinds 2018, maar is de afgelopen jaren een paar keer heropend op tijdelijke locaties. De vaste locatie komt in hotel Op Oost, dat open is sinds 2020 en is omringd door een eetbare tuin. Dit jaar komen daar ook een boomgaard en kruiden- en groentetuin van 6 hectare bij. Eigenaren van het restaurant (en hotel) is ondernemersstel Joram Timmerman en Valerie Jongeneel. De twee bouwen er een oase voor de liefhebber van de botanical en Nordic cuisine. Hun menu Served by Nature wordt een ode aan het eiland.

Tekst: Janneke Vermeulen

Op 150 meter van het wad, aan de oostkant van Texel, opent op 10 augustus 2023 de nieuwgebouwde locatie van Het Kook Atelier. Het restaurant bestaat al sinds 2018, maar is de afgelopen jaren een paar keer heropend op tijdelijke locaties, waaronder in een eventtent, glazen kas, en op een aantal pop-upplekken.

Tegenslagen

“Het plan was om de deuren van het definitieve restaurant in het voorjaar van 2020 te openen, maar we hadden wat tegenslagen onderweg: houtwormen in het dak, een belabberde fundering, financiële onzekerheid en natuurlijk de pandemie. Dus in de tussentijd ontvingen we onze gasten in alternatieve locaties”, vertelt Valerie Jongeneel.

Samen met haar partner Joram Timmerman kocht ze een paar jaar geleden een oude groepsaccommodatie, die ze omtoverden tot ‘gastrofarm’ Op Oost: een boutiquehotel met twaalf suites en restaurant Het Kook Atelier, waar gasten kunnen genieten van een culinaire reis over het eiland.

'We werken met zo veel mogelijk producten van het eiland'

Dichterbij

De vertraging van de bouw had ook voordelen. Zo kon het concept van de onderneming nóg beter uitgedacht en uitgevoerd worden. “Alles draait hier om bewuste gastronomie”, zegt Timmerman. “We willen onze gasten elke dag weer verbinden met de natuur door hen te laten zien hoe mooi, belangrijk en smakelijk de natuur is. Daarvoor vragen we onszelf bij elk ingrediënt dat we gebruiken af of het ook dichterbij kan; dichterbij onszelf, de natuur en dichterbij de dag van morgen. We werken dus alleen met seizoensproducten en zo veel mogelijk met producten van het eiland. Gelukkig biedt het eiland volop goede ingrediënten, zoals Texels lamsvlees, vis, kaas, zuivel en groenten.”

Lees verder onder de foto's.

Op Oost op Texel_1 Op Oost op Texel_2

 

De filosofie van het ondernemersduo brengt ingewikkelde vraagstukken met zich mee, weet Jongeneel inmiddels: “We serveren bijvoorbeeld een notenpaté die doet denken aan foie gras. Beter voor de dieren, maar die cashewnoten groeien niet in Nederland – wat is dan een bewuste keuze?"

"Een andere kwestie is dat de vis, schaal- en schelpdieren die rondom Texel gevangen worden vanwege wet- en regelgeving eerst naar Den Oever, op het vasteland, moeten. Wat betekent dat voor de footprint van de vis? En als we strandkrabbetjes aannemen van een hobbyist; welke gevolgen heeft dat voor de vissers van Texel? Zorg voor onze leveranciers en de lokale gemeenschap hoort wat ons betreft óók bij bewuste gastronomie.”

'Onze filosofie brengt ook ingewikkelde vraagstukken met zich mee'

Wel of geen vlees?

Nog een grote vraag die de ondernemers bezighoudt, is of ze straks in het nieuwe restaurant vlees willen serveren: “En zo ja; welk vlees? Het ontbijt voor de hotelgasten is volledig vegetarisch; bij het diner kunnen gasten bij één van de gangen ervoor kiezen om Texels lamsvlees of wild toe te voegen, mits beschikbaar. We verwerken de dieren altijd van kop tot staart”, aldus Timmerman. Korte lijntjes met leveranciers en continu onderling overleg zijn volgens hem essentieel om de huisfilosofie uit te voeren: “We schaven steeds bij, de definitie van bewuste gastronomie is niet in beton gegoten.”

Voor veel ingrediënten hebben de ondernemers overigens geen leveranciers nodig: rondom het restaurant en hotel ligt een eetbare tuin van 3000 vierkante meter, waarin groenten, kruiden en eetbare bloemen groeien. Jongeneel: “Samen met andere eilandbewoners zijn we ook een inkoopcollectief gestart: zij leveren ons bijvoorbeeld producten uit hun moestuin of boomgaard en krijgen een vergoeding daarvoor, of – en dat gebeurt vaker – we ruilen. Dat loopt als een trein en we hebben vaak trotse buurtbewoners aan tafel die hun eigen product herkennen op het bord.”

Lees verder onder de foto.

Op Oost op Texel_3

15 smaakmomenten

Het vaste menu dat gasten straks in de nieuwe locatie geserveerd krijgen, bestaat uit in totaal vijftien smaakmomenten (teasers, amuses en gerechten) en heeft de toepasselijke naam Served by Nature. De gerechten laten zich het beste omschrijven als botanical en Nordic cuisine. De natuur op het eiland is een geweldige inspiratiebron voor het menu, vertelt Timmerman:

“Zo’n drie keer per week trekken we eropuit om te wildplukken: duizendblad, vogel- muur, postelein en weegbree. We gebruiken ze veelal als smaakmakers voor de gerechten en ze verschillen dus per seizoen – afhankelijk van wat het eiland biedt. De natuur heeft hier het laatste woord. De geplukte groenten en kruiden zaaien we altijd terug in de oude en wilderige tuinen rondom onze stek.” De zwarte brigade neemt gasten bij het uitserveren middels een gedicht mee met een zintuiglijke wandeling over het eiland, vertelt Jongeneel: “Dan beschrijven we bijvoorbeeld hoe het licht schijnt over het wad, hoe de dennentopjes in het bos ruiken, of dat de koude oostenwind zo kan snijden bij het oester rapen. Nee, wildplukken is niet altijd romantisch.”

'De natuur is een geweldige inspiratiebron voor het menu'

Testteam

De principes van het ondernemersstel botsen soms met de beschikbare ingrediënten voor het menu. Timmerman: “Daarom hebben we vanuit onze medewerkers een testteam in het leven geroepen, dat zich toelegt op de ontwikkeling van nieuwe smaken, de verduurzaming van de inkoop en het optimaal benutten van ingrediënten zodat ze jaarrond beschikbaar zijn. We experimenteren met technieken zoals fermentatie, pekelen en culinaire upcycling en komen tot heel toffe producten en smaakmakers. De garum en azijnen maken we inmiddels zelf. Ook bieden we homemade botanicals, kombucha’s en kefir.”

Lees verder onder de foto.

Het Kook Atelier Texel
Na jarenlang dromen, verbouwen, experimenteren en hobbels overwinnen, zullen Timmerman en Jongeneel binnen een paar maanden dan eindelijk de deuren van de nieuwe restaurantlocatie openen. Ze kunnen niet wachten. Jongeneel: “We zijn ontzettend blij en dankbaar dat ons team ons trouw is gebleven al die tijd. We hebben het maar mooi geflikt samen.”

Prijzenkast

Jongeneel en Timmerman ontvingen de afgelopen jaren al enkele vermeldingen, onder andere in de MICHELIN Gids, Gault&Millau en plek 73 in de Lekker500. Ook staan de ondernemers in de top 50 van voedselveranderaars boven de 35 jaar. Het hotel werd als vijfde in Nederland opgenomen in de Small Luxury Hotels of the World en als tweede hotel in Nederland toegelaten tot de conscious collection, én behaalde een gouden beoordeling bij Green Key, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijds- branche en zakelijke markt.

Onder andere de filosofie van duurzame gastronomie, de eetbare tuin met aandacht voor biodiversiteit, het sociale personeelsbeleid, de geringe afvalstroom en de homemade cosmetica (100% afbreekbaar, door de moeder van Jongeneel gemaakt van afvalstromen en kruiden) waren belangrijke redenen voor de toekenning van het keurmerk.

Boutiquehotel Op Oost
Op Oost op Texel_4 Op Oost op Texel_5
Artikel delen