Lokale honing verovert gastronomie: zo zet je het op de kaart
Foto’s: o.a. Christian Hagen
Lokaal is al een aantal jaar hét toverwoord in de horeca. Veel chefs onderhouden een warme band met kleinschalige telers en werken graag met seizoensgebonden producten van dichtbij. Honing is daar een mooi voorbeeld van. Het is de belichaming van het Hollandse landschap: elk potje weerspiegelt het verhaal van een seizoen en de planten die bloeiden, omdat de smaak van honing wordt bepaald door de bloemen waarvan de nectar komt. Van kruidige honing van de Veluwse heidevelden tot linde- en koolzaadhoning uit het Groningse Oldambt. Kortom: elke honing vat de smaak van een uniek stukje Nederland.
Bestuiving en bescherming
De pakketten van Bijdemaker worden gevuld met honing, maar ook met bijvoorbeeld een bijenhotel, vlierbloesemsiroop, biologisch bloemenzaad of kamillethee. Van de opbrengst wordt 10% gedoneerd aan een goed doel als het Bijenfonds. “Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier bijdragen aan een klein beetje meer biodiversiteit.”
*Tekst gaat verder onder de foto
Hollandse honing op hoog niveau
Smaakexplosie
Pittige kick
Honing op de kaart
- Gebruik een bijzondere bloemenhoning als zoetstof in huisgemaakte ijsthee, taarten, cakes en koekjes.
- Verwerk het in nagerechten, zoals gegrilde perziken met mascarpone en amandelen, een honing-walnotentaart, een honing-karamel panna cotta of warme appelcrumble met honing-ijs.
- Gebruik honing in hartige gerechten, zoals geroosterde bieten met geitenkaas en honingdressing, gefrituurde kippenvleugels met sticky hot honey, zalm met een honing-gember glaze of geroosterde seizoensgroenten uit de oven met een honingglazuur.
- Shake spannende cocktails met honing, zoals de Bee’s.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen