Jurgen van der Zalm behaalde 2 sterren met Vinkeles** in Amsterdam

Portret Jurgen van der Zalm

Jurgen van der Zalm behaalde 2 sterren met Vinkeles** in Amsterdam

Vroeger deed hij de politieschool, nu was hij de enige die afgelopen Michelin-uitreiking twee sterren kreeg. Jurgen van der Zalm was nog geen jaar executive chef bij Vinkeles** in Amsterdam en behaalde nu al deze opvallende prestatie. Hoe deed hij dat?

Tekst: Madelief de Weerd

De ambitieuze chef-kok Jurgen van der Zalm zei altijd dat hij weg zou gaan bij Vinkeles** in Amsterdam als ze een tweede Michelinster zouden krijgen. Niets bleek minder waar, want Van der Zalm wist niet dat die ster zó snel zou komen. Hij veranderde zijn plannen: “Nee, ik ga niet direct weg bij Vinkeles**”, vertelt de chef-kok. “De komende vijf jaar blijf ik hier sowieso nog. En daarna? Wie weet een eigen zaak …”

'Dennis is supertrots'

Veranderingen

In 2022 nam de ambitieuze chef-kok Jurgen van der Zalm het stokje over van Dennis Kuipers als executive chef. Of er toen veel veranderde? “Nee hoor”, vertelt hij. “Vanaf 2017 was ik chef de cuisine en was ik voor een groot deel verantwoordelijk voor alles wat met Vinkeles** te maken had. Dennis was namelijk ook druk met de organisatie daaromheen: het hotel, bruiloften en de brasserie. Als executive chef ging ik samen met het team dus eigenlijk gewoon verder met wat we altijd al deden: koken op hoog niveau.” Sinds de overname heeft Van der Zalm nog steeds goed contact met Kuipers. Het gezamenlijke doel van de chef-koks was altijd om twee Michelinsterren te koken. Dit jaar kwam hun gezamenlijke droom uit. “Hij is supertrots.”

CV Jurgen van der Zalm

2004 tot 2005: Leerling bij The College Hotel Amsterdam.
2005-2007: Leerling bij Blakes Hotel (nu The Dylan Amsterdam), in 2006 kwam Dennis Kuipers.
2007-2008: Leerling bij La Rive in het Amstel Hotel.
2008-2012: Terug naar Hotel The Dylan toen Mr. Kats wegging bij La Rive. Kuipers beloofde Van der Zalm alle kneepjes van het vak te leren.
2012 tot 2017: Sous-chef Vinkeles** nadat Wilko Hoogendoorn in 2012 wegging.
2017 tot 2022: Keuken-chef Vinkeles**.
2022 tot heden: Executive chef Vinkeles**.
In de tussentijd: liep Van der Zalm ook mooie stages bij In de Wulf* (België), Aponiente*** (Spanje) en De Librije*** (Zwolle).

Jurgen van der Zalm was van kleins af aan al gek op koken en stond vaak te kokkerellen voor zijn familie. Toen de talentvolle chef-kok na de middelbare school een vervolgopleiding moest kiezen, wist hij niet precies wat hij wilde doen. Hij deed de politieschool, maar besloot zich - mede vanwege zijn passie voor koken - ook in te schrijven voor de hotelschool. Dit bleek een goede keuze te zijn, want hier werd hij verliefd op het horecavak.

Tijdens zijn opleiding kwam hij terecht in het restaurant van Blakes Hotel Amsterdam voor een stageplek. Later werd dit The Dylan Amsterdam: het hotel en restaurant kregen een make-over en Van der Zalm vervolgde zijn carrière bij Vinkeles**. Een traditioneel Frans restaurant, gevestigd in een 18e-eeuwse bakkerij. Hij werkte zich op als chef de cuisine en toen in 2022 chef-kok Dennis Kuipers vertrok, trad Van der Zalm in zijn voetsporen als executive chef. De kookstijl van Van der Zalm is klassiek in de basis met ronde en volle smaken. Zijn gerechten voert hij modern en licht uit en veranderen met de seizoenen mee.

Als enige twee Michelinsterren gekregen

Naast de prestatie dat Van der Zalm als executive chef meteen twee sterren kookte. Was hij ook de enige die een tweede Michelinster kreeg afgelopen uitreiking. “Het voelde ongelofelijk dat mijn droom eindelijk uitkwam. We werkten er zó lang naartoe. Je weet niet wat je moet doen om hem te krijgen, maar opeens heb je hem”, vertelt hij trots. Ook al wist Van der Zalm niet precies wat hij moest doen om die tweede Michelinster binnen te slepen, hij bleef altijd koken met de beste en dagverse producten. “Dit zijn twee punten waarin ik nooit concessies doe.”

'Je weet niet wat je moet doen om hem te krijgen, maar opeens heb je hem'

Die twee Michelinsterren zorgen wel voor extra druk. “Voorheen verrasten we gasten met één Michelinster. Nu kijken ze of je wel echt twee Michelinsterren waard bent. Dit motiveert ons om nog beter te worden én het houdt ons scherp. De gasten letten op alles: niet alleen op het eten, maar ook op de service, het licht, het geluid, de ambiance en ga zo maar door”, vertelt Van der Zalm.

*Tekst gaat verder onder de foto. 

Vinkeles-Amsterdam-Gerecht Vinkeles-Amsterdam-Interieur-Staand

Nog een positieve verandering: met het restaurant zitten ze elke dag vol tot over een paar maanden. Op zaterdagen staan er soms wel dertig (!) gasten op een wachtlijst. “Soms zeggen ze af, maar sinds de tweede ster is dit bijna niet meer voorgekomen.” Daarnaast betekent die tweede ster ook veel voor The Dylan Amsterdam. Gasten boeken naast hun diner namelijk ook een kamer erbij, waardoor de besteding per tafel nu een stuk hoger is.

Upcoming chef-koks

De jonge chef-kok ziet daarnaast veel gebeuren in het culinaire landschap. “We worden steeds beter en groter met zeer talentvolle chefs. Mijn tip aan andere chef-koks? Doe waarin jij gelooft en wijk daar nooit vanaf! “Ik heb altijd gezegd dat het mogelijk zou zijn om twee sterren te halen. Op een gegeven moment ben je daar zo lang mee bezig, twijfel je en geef je er veel voor op, maar uiteindelijk zijn de sterren dus toch gekomen.” Van der Zalm leverde voor zijn droom veel vrije tijd in die hij anders had kunnen spenderen met zijn vriendin en familie. “Soms werk ik zeven dagen per week, maar je krijgt er ook veel voor terug.”

Over The Dylan Amsterdam

Vinkeles** zit in boetiekhotel The Dylan Amsterdam aan de Keizersgracht. Van 1999 tot 2004 was dit het Blakes Hotel Amsterdam van hotelier Anouska Hempel. In 2004 werd het hotel The Dylan Amsterdam en kreeg het een complete restyling. The Dylan Amsterdam heeft in totaal veertig kamers, suites en openbare ruimtes.

Artikel delen