De pieper is hot: dit zijn 7 aardappeltrends op het menu

Smashed potato

De pieper is hot: dit zijn 7 aardappeltrends op het menu

Creativiteit kent geen grenzen als het om de aardappel gaat. Wat ooit werd gezien als een simpel bijgerecht, wordt nu op nieuwe én verrassende manieren verwerkt in gerechten. Chefs gebruiken de aardappel als veelzijdig product voor smaak, textuur en presentatie. Of het nu gaat om fine dining of streetfood: de pieper is hot, en hij komt in talloze vormen en stijlen. In dit artikel lichten we een aantal opvallende trends uit die de aardappel nieuw leven inblazen op het bord én op de menukaart.

Tekst: Monique van Loon

De aardappel als ster van het bord: dat zie je steeds vaker.  Je las er eerder over in het artikel 'Aardappel maakt comeback: power to the pieper'. De mogelijkheden zijn eindeloos: koken, bakken, frituren, roosteren, konfijten – elke techniek brengt weer een andere textuur en smaak naar voren.

Enkele opvallende trends

  • Loaded fries 2.0
    Geen standaard patatje mayo, maar handgesneden frieten met luxe toppings zoals pulled beef, kimchi, vegan shoarma of miso-mayo. Early adopter van deze trend was chefkok Sergio Herman, die al sinds 2016 met zijn Frites Atelier de klassieke frituur naar een hoger plan tilt. Hier worden perfect gebakken frieten geserveerd met toppings als truffelmayo, Parmezaanse kaas en krokante kippenhuid, of gemarineerde mosselen met curry. Wat ooit fastfood was, is nu een delicatesse.


  • Gevulde en gepofte aardappelen
    Zowel in binnen- als buitenland is de jacket potato hip. Luxe varianten met toppings als gerookte boter en kaviaar winnen terrein.

  • Millefeuille-aardappel (Pommes Anna en Pommes pavé)
    Laagjes aardappel, in boter of eendenvet gegaard en krokant afgebakken. Een smaakbom die je steeds vaker in restaurants ziet, en heus niet alleen de sterrenzaken.

*Tekst gaat verder onder de foto.

hasselback_aardappel
Hasselback-aardappelen
  • Hasselback-aardappelen
    De beroemde Zweedse techniek waarbij er inkepingen worden gemaakt in een aardappel, waarna deze langzaam wordt geroosterd. Extra lekker met kruidenboter en specerijen.

  • Smashed potatoes (geplette aardappel)
    aardappelen die na het voorkoken worden geplet en vervolgens krokant afgebakken in de oven, vaak afgemaakt met knoflook, boter en verse kruiden.

  • Zero-waste chips
    Chefs frituren aardappelschillen tot knapperige chips, een duurzame manier om reststromen te beperken.

  • Chips op de borrelkaart
    Geen standaard bakkie naturelchips bij een biertje, maar een volwaardig aperitiefhapje in randstedelijke bistro’s en resto-bars. Het klassieke chipje krijgt een luxe upgrade en verschijnt met huisgemaakte spicy dip, romige crème fraîche met een lepel kaviaar, flinterdunne plakjes Iberico-ham of zelfs ansjovis uit blik. Een knapperige, hartige snack die perfect aansluit bij de borrelcultuur van nu.
Aardappel-on-trend-stuffed-potato-Canva (3) Aardappel-on-trend-chips-Canva (2)
Artikel delen