Jouke-Piet Drijfhout van De Slotplaats in Bakkeveen wint Euro-Toques Cookware Company Restaurantprijs 2023

Euro-Toques Cookware Company Restaurantprijs 2023 - Entreemagazine

Jouke-Piet Drijfhout van De Slotplaats in Bakkeveen wint Euro-Toques Cookware Company Restaurantprijs 2023

Jouke-Piet Drijfhout van Restaurant Landgoed De Slotplaats in Bakkeveen won dinsdag 19 september met overmacht de Cookware Restaurantprijs 2023. In totaal streden vijf chefs en hun team om de titel van de door Euro Toques Nederland georganiseerde kookwedstrijd tijdens Gastvrij Rotterdam.

Headerfoto v.l.n.r.: Jouke-Piet Drijfhout, Cor Hamming en Durkje Grijpstra van De Slotplaats in Bakkeveen.

Euro-Toques Nederland heeft in samenwerking met The Cookware Company deze Restaurantprijs in het leven geroepen voor restaurants die de kernwaarden van Euro-Toques onderschrijven en uitdragen. De vijf finalisten kregen de opdracht om een driegangenmenu met eigen duurzame seizoens- en streekproducten te bereiden, voorafgegaan door een amuse. Omdat Euro-Toques een restaurantvereniging is, zijn de onderdelen hospitality en wijn-spijscombinaties van even groot belang. Daarom werden er ook bijpassende dranken geschonken, die toegelicht werden door een eigen maître.

Finalisten en vakjury

De finalisten (in willekeurige volgorde):

  • Jouke-Piet Drijfhout (Restaurant De Slotplaats in Bakkeveen)
  • Frank Streefland (Restaurant De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk)
  • Sander de Vette (Hotel Restaurant De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg)
  • Dimitri Roedoe (Restaurant 't Ambachthuys in Rotterdam)
  • Leon Barents (Herberghe in De Heerlyckheid Deurne)

De vakjury: 

  • Juryvoorzitter Dennis Willems Restaurant Morille* Koudekerke, winnaar 2022
  • Jozua Jaring Ratatouille Food & Wine * Haarlem
  • The Cookware Company: Kees Spaan
  • Hospitality: Imad Khalfioui Restaurant 1397 – Hotel De Draak Bergen op Zoom
  • Pers: Roy Timmerman – Entree Magazine

‘Met kop en schouders erbovenuit’

De vakjury, met onder meer chef Jozua Jaring van Ratatouille Food and Wine* in Haarlem en de winnaar van vorig jaar, chef Dennis Willems van Morille (Groene Michelinster) in Koudekerke, beoordeelde de verschillende gerechten van de chefs op textuur, smaak, compositie, cuisson, creativiteit en verantwoording van de chef.

Hierbij werden chef patron Jouke-Piet Drijfhout, chef Cor Hamming en maître Durkje Grijpstra met grote voorsprong de terechte winnaars. Zij kregen uit handen van jurylid Kees Spaan, die The Cookware Company vertegenwoordigde, een cheque van 13.000 euro aan Pfas-vrije Greenpan potten en pannen en Piet Hein bestek van Royal Van Kempen & Begeer.

“Het voorgerecht, de amuse, het dessert, nou ja, eigenlijk was alles gewoon heel goed”, zei juryvoorzitter Dennis Willems bij de uitreiking over de winnende gerechten. “We hebben veel gezien van productkennis, lokale ingrediënten en mooie wijnspijscombinaties. Met trots kunnen we zeggen dat de winnaar zeer Euro Toques-waardig is. Jullie staken er met kop en schouders bovenuit.”

De tweede prijs van 7.000 euro ging naar Chef Sander de Vette en zijn team van restaurant de Mandemaaker in Bunschoten Spakenburg. De derde prijs van 3.500 euro ging naar chef Dimitri Roedoe en souschef Ruben Bos van restaurant ’t Ambachthuys in Rotterdam.

Lokale ingrediënten

Jouke-Piet vertelde bij de verantwoording voor het hoofdgerecht dat het zijn wens was om biefstukzwam en rode bietjes te bereiden voor de vakjury. Pas op maandagmiddag, de dag voor de wedstrijd, toen hij nog een rondje over het landgoed maakte kwam hij deze zwam tegen. Toen wist hij dat alles goed zou komen.

Het is typerend voor de werkwijze van Jouke-Piet Drijfhout. Hij haalt zijn ingrediënten het liefst van heel dichtbij: “De natuur brengt me meer dan ik nodig heb.” Maar hij gaat verder. Het restafval van het restaurant gaat naar de scharrelvarkens van de zorgboerderij voor ouderen een eindje verderop in Bakkeveen. Deze ouderen vouwen tevens de servetten voor het restaurant. En de plaatselijke pottenbakker maakt servies voor het restaurant en vazen voor de landgoedwinkel die partner Mieke Rijnbeek runt. De droom van Jouke-Piet is een verbindende rol te spelen tussen mens en natuur.

Artikel delen